Objavljeno: 30.9.2014 | Monitor Oktober 2014

Pisma bralcev

Fotoaparat za video

Rad bi se vam zahvalil za vse zelo dobre in natančne teste v reviji Monitor. Prav zaradi tega sem se obrnil na vas za pomoč pri nakupu fotoaparata, ki bi ga lahko uporabil tudi za snemanje visoko kakovostnega videa, na primer predavanja ali kakšnega simpozija. Pripravljen sem odšteti okoli tisoč evrov, a izbire je kar nekaj, sam pa nisem prepričan, kaj je najboljši nakup. Že vnaprej se vam zahvaljujem za pomoč.

Ermin

Možnosti je res veliko, sploh tam do tisoč evrov, a imajo vse prednosti in slabosti. Sami za MonitorTV uporabljamo DSLR (konkretno, Canonov model), ki zajema odličen video, največja težava je ta, da je pri video treba ročno ostriti (torej nima samodejnega ostrenja med videom, avtofokusa). To velja za vse DSLRje – zadevo pač postavimo na stativ, izostrimo in snemamo. Tak način pa zna biti slabši za snemanje kakšnega živahnejšega dogajanja, a če vas to ne moti, bi priporočili Canonov EOS 600D, ki ga (skupaj z objektivom) dobite za okoli 600 evrov.

Druga možnost je dober kompaktni aparat, prednost teh je v tem, da lahko med snemanjem videa tudi samodejno ostrijo. Ta hip je po mojem najboljša izbira Sonyjev RX10, aparat z odličnim tipalom in vrhunskim objektivom, ki omogoča tudi vse ročne nastavitve (tudi med zajemom videa):

Oba aparata imata tudi vhod za mikrofon, za dober zvok je zunanji mikrofon praktično obvezen. Sami imamo Rode Videomic, ki se kar dobro obnese. Poleg tega priporočamo tudi trdno stojalo, sploh pri snemanju predavanj in podobnih reči.

Opozarjamo pa, da imajo fotoaparati DSLR zaradi velikega tipala bolj omejen čas snemanja (da se tipalo ne začne pregrevati) – načeloma tam do 30 minut naenkrat. Je pa tako, da lahko v določenih primerih neha snemati že prej, recimo, če postane posneti video prevelik za kartico ali prevelik za to, kako je kartica formatirana – načeloma je tu omejitev do 4 GB za posamezno datoteko (torej en video). Rezultat je lahko še precej manjši video od prej omenjenih 30 minut …

Večina ljudi, ki uporabljamo te aparate za zajem videa, delamo kratke kadre oziroma posnetke, ki jih kasneje uredimo skupaj – pri naših MonitorTVjih zelo redko posnamemo kader, ki bi bil daljši od treh minut, še takrat kasneje dodamo vmes veliko kratkih. Za snemanje dolgega videa (ena ura+) bo boljša video kamera – te lahko v enem kosu posnamejo več ur videa. Večina ljudi ima na pogled sicer raje video, posnet z DSLRji (videti je nekoliko lepši), možnost je tudi zajem z dvema kamerama z zamikom, a to seveda terja nekaj več naknadnega montiranja.

Mape na telefonu

Tole bo najbrž za A. Tomića ali pa za B. Šavca; pri enem od njiju sem zasledil, da naj bi bilo (pri nekaterih) androidnih telefonih mogoče narediti nekaj reda na zaslonih z aplikacijami tako, da sorodne pospraviš v ustrezne mape, se pravi, da je mogoče na namizjih ustvariti mape. Sam imam že skoraj vse napolnjeno, ob branju njunih nasvetov se mi je pa še dodatno napolnilo; toda na mojem LG G2 pač ne najdem, kako bi lahko ustvaril mapo. Če tega ni, je najbrž možnost, da manj uporabne aplikacije odstranim z namizij in jih poganjam iz skladišča z aplikacijami. Ali pa, da namestim kakšen launcher, ki omogoča več namizij/domačih zaslonov kot osnovni Android. Kakšen nasvet? Hvala vnaprej.

France

Mape omogoča že sam Android, že kar nekaj časa.

Deluje pa tako, da »primete« ikono in jo »spustite« na neko drugo ikono.

Ustvarila se bo mapa, vanjo pa lahko potem »nesete« še druge ikone.

Tiskati ceneje

Recesija je naredila svoje, tako da svoje HP kartuše napolnim sama, črnilo pa kupujem v  Sparu (HP štev. 56 in 57). Žal se mi zadnje čase dogaja, da tiskalnik napolnjene kartuše zavrne s črko »E«. Tega ne znam rešiti in, še huje – ne vem, kaj je temu vzrok.

Zdi se mi, da bi težave lahko rešila z nakupom novih kartuš, a so te skorajda dražje od samega tiskalnika …

Emma

Žal vas bomo morali razočarati, toda edina rešitev bo najverjetneje res nakup novih kartuš/tiskalnih glav. Tiskalne glave (ki so v tem primeru del kartuš) za brizgalnike imajo pač omejen »rok trajanja«, še posebej take, kot jih uporablja HP. Med delom se namreč zelo segrevajo, zato sčasoma odpovedo. Seveda pa se je morda smiselno ozreti po cenikih, če ni nemara bolje kupiti kar novega tiskalnika. Še več, če vam barve ne pomenijo veliko, priporočamo nakup laserskega. Tiskanje bo veliko cenejše in z manj težavami.

Kovček za pot

V članku za pot ste zelo pohvalili slovensko aplikacijo Koofr, jaz pa na njihovi strani berem, da niso več zastonj. Odprem lahko le Basic, 10 GB in 0,5 € na mesec, 1 mesec brezplačno.

Avtorji Koofra odgovarjajo:

»Res je. Povsem brezplačnih 5 GB računov ni več, ker so jih nadomestili 10 GB za 0,5 eur na mesec. Imajo pa ti 30 dni zastonj uporabe, brez vsakršnih omejitev. Za takšno potezo smo se odločili, ker bi radi zagotavljali dobro delujočo storitev, brezplačni računi pa so pogosto nesorazmerno breme za sistem in zahtevajo omejevanje uporabnikov (kot to počne dropbox, denimo, ko pri deljenju mape obema uporabnikoma odšteje zasedeni prostor).

Stari 5 GB računi ostajajo brezplačni za uporabnike, ki so jih registrirali.

So pa plačljivi računi ugodni (5 EUR na leto ni ravno bogastvo), kmalu pridejo tudi ugodni neomejeni računi.«

Še en NAS?

V domačem poslovno/zasebnem omrežju imamo 6 delovnih postaj, dva strežnika, dva tiskalnika, NAS, ter router in modem adsl. V kratkem bom še zadnje tri računalnike nadgradil z XP na Win7 in razmišljam, da bi nastavil avtomatsko shranjevanje varnostne kopije posameznega OS na NAS – za vse računalnike, ker imam na NASu trenutno zasedenih 145 GB od 931 GB (prirastek 5 % na leto). Ne znam se odločiti, ali naj samo na NASu ustvarim novo mapo in vse linkam tam, ali bi moral na NASu ustvariti posamezne particije za vsak backup – rad bi imel vedno nekaj praznega prostora na NASu –  ne vem pa, kako Windows upravlja varnostne kopije (občutek imam, da bo s časom ves NAS zapolnjen z varnostnimi kopijami). Ali bi bilo bolje, ko bi nabavil drugi NAS samo za varnostne kopije OS, oziroma da bi v en strežnik dodal še eno polje RAID in je to – to? Prosim za kratek nasvet. Hvala in lep pozdrav!

Blaž

Dodatni NAS po našem mnenju ni potreben, glede na prostor, ki je na tem na voljo. Po našem mnenju se tudi nima smisla ukvarjati z dodatnimi particijami, pri veliko (če ne kar večini) naprav NAS se lahko za vsako mapo nastavi omejitev, koliko prostora lahko največ zasede (size/disk quota). Podobno se lahko nastavi tudi pri večini programov za izdelavo varnostnih kopij, torej da držijo (recimo) kopije za zadnjega pol leta (ali glede na prostor, recimo 100 GB ali kolikor pač).

Seveda je odvisno tudi od tega, kako točno se bo delal backup, Win7 ima razmeroma dobro orodje že vgrajeno (kolikor vemo, pa mora biti vsaj različice professional, da pusti shranjevanje na omrežne diske), podobnih programov je še veliko, recimo Acronis Backup, Cobian Backup (ta je brezplačen in zelo preprost, predvsem za backup posameznih datotek), itd.

iCloud

Imam vprašanje in upam, da ga bom znala razumljivo zastaviti: gre za profil iCloud, kjer imam pošto, koledar itd. Ko dostopam do tega profila, spodaj vidim čas, kdaj je bil zadnjič »updated«. Dostop do tega profila imata še dve osebi in me zanima, ali je ta zadnji »updated«, ki se prikazuje na mojem računalniku, povezan z mojim računalnikom ali kaže čas, ko je bil kdo drug na tem profilu. Torej zanima me, ali je ta prikaz vezan na računalnik ali na dostop do profila, ki je mogoč s kateregakoli računalnika? Nisem ravno vešča teh stvari, zato je vprašanje najbrž nekoliko nenavadno, a kljub temu vprašam, ker me zanima, ali je iz profila lahko razvidno, kdaj je bil kdo na pošti, koledarju, reminders itd. (vse to, kar vsebuje icloud).   

Hvala vnaprej za odgovor in upam, da razumete, kaj me zanima.

Silva

Pravkar smo se prijavili v naš profil iCloud (v spletu), pa tega ne vidimo, toda kolikor vemo, to vedno kaže zadnji dostop s katerekoli naprave. Razen ko niste priključeni v splet, takrat bo pokazalo, kdaj je naprava, iz katere dostopate (računalnik, telefon, tablica), bila povezana z iCloudom.

Upamo, da je razumljivo :-)

Težave z Windows XP

Imam matično ploščo ASRock, naložen Windows 7, pa bi želel naložiti nazaj XP, zaradi nekaterih starejših programov. Takoj na začetku se začne pregled sistema in kopiranje začasnih datotek, ko naj bi se pa začel nalagati sam operacijski sistem, se program ustavi (zablokira). Zanima me, ali je mogoče, da to zablokira Bios, in kako.

Alojz

Zelo verjetno je težava v strojni opremi – Windows XP ima pri novejši opremi lahko kar težave. Priporočil bi, da si pustite Windows 7, zraven pa namestite virtualno okolje za Windows XP. Najlaže (in najceneje) je s programom VirtualBox (www.virtualbox.org). Ta »simulira« računalnik in lahko znotraj njega namestite še Windows XP – torej vam bo XP tekel v oknu znotraj Windows 7, tam si lahko namestite tudi vse programe, ki jih potrebujete.

Če pa boste kljub temu raje namestili XP, je prvo, kar lahko poskusite, da v BIOSu spremenite sestavo diska z AHCI na način IDE (v nekaterih BIOSih se to imenuje tudi način»legacy«). Hkrati bi še preveril CD, s katerega nameščate XPje, če je z njim vse prav (sploh če ga že dlje časa niste uporabili).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji