Objavljeno: 26.9.2006 11:31 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor September 2006

Pisma bralcev: september 2006

Povratni klic RAS

V podjetju uporabljamo za dostop na daljavo še vedno tudi modeme, uporabnikom pa dovoljujemo tudi uporabo povratnega klica, s katerim mi prevzamemo stroške telefonskega klica. Vendar povratni klic zadnje čase ne deluje več, pa naj se kot upravitelj še tako trudim odkriti, kje je napaka. Na strani podjetja klice zaključuje strežnik z Windows 2000 server.

Janez

Težava je najverjetneje v Microsoftovem popravku MS06-025, ki ste ga kot uporabnik Windows 2000 prejeli 13. junija letos. Popravek sicer zakrpa razpoko, ki je teoretično omogočala, da bi napadalci v strežniku izvedli katerikoli program, vendar žal (kako predvidljivo) prinaša novo. Windows Server namreč telefonski številki, ki jo uporabnik vtipka za povratni klic, odbije zadnjo številko. Zato uporabnik povratnega klica seveda nikoli ne prejme. Microsoft je napako priznal, a zaenkrat še ni popravka. Začasna rešitev je kljub temu preprosta - uporabniki naj telefonski številki, ki jo vpisujejo, na koncu dodajo še eno številko. Če je številka, na katero želijo prejeti klic, 01 1234567, naj za povratni klic ponudijo 01 12345678...

Kje dobiti dinamo svetilke?

Prijatelja, ki se odpravljata na kolesarjenje po Afriki, sem opozoril na vaš zanimiv prispevek, v katerem omenjate tudi "zelo priročne kitajske svetilke - dinamo". Prosim vas za podatek, kje ste jih kupili, oziroma kje in po kakšni ceni si jih lahko nabavita (tudi drugi uporabniki, ki samo šotorimo).

Gorazd

Kolega Pečenko odgovarja, da so jih pred časom kupili v ljubljanskem Sparu. Bile so poceni, po le 3000-4000 tolarjev. Tiste, ki so jih imeli s seboj, so podarili domačinom;).

Komentiranje prispevkov?

Zakaj nimate foruma? Zakaj nimate blogov (uredniki)? Zakaj ni mogoče javno komentirati kolumn (uvodnik/tehnomanija/mnenja)? Vse skupaj deluje precej vzvišeno, nedostopno in anemično (če primerjamo z www.news.com ipd.). Upam, da pripravljate kakšne spremembe ...

Roman

Jeseni načrtujemo delno nadgradnjo našega spleta, ki predvideva tudi komentiranje člankov.

O blogih urednikov pa zaenkrat ne razmišljamo.

Apple med prenosniki PC

Zakaj v novih primerjavah niso zajeti prenosniki podjetja Apple, ki so po zmogljivostih enaki ali celo boljši od dražjih PCjev?

Boris

Zato, ker (trenutno) še ni mogoče uporabiti enovite in primerljive tehnologije za oba sistema.

Konkretno, naši testni programi seveda ne delujejo na MacOSu, da bi na Mace za potrebe testiranje nameščali Windows XP, pa tudi (še) ni smiselno. Vendar bomo v tej smeri vsekakor močno razmišljali.

Zakaj na testu ni vseh?

Zanima me, kako to, da na zadnjem preizkusu monitorjev LCD ni bilo modelov znamke LG, EIZO in Iiyama?

Primož

Lg je bil ravno sredi menjave generacij in njihovega predstavnika nismo pravočasno prejeli (smo pa njihov model preizkusili tokrat), Eizo se naših testov že vrsto let ne udeležuje (uvoznik verjetno ugotavlja, da so neupravičeno predragi), Iiyama pa manjka iz istega razloga kot LG...

Elektronski dokumenti

Ali imamo v Sloveniji enoten format elektronskih dokumentov (dobavnica, račun, faktura itd. ...)? Če ga imamo, ali ga podjetja že upoštevajo? Kje lahko dobim podatke v zvezi s tem?

Marjan

Še najdlje so prišli z e-Slogom na GZS:

http://www.gzs.si/Nivo3.asp?ID=28219

Glasnost nVidia 7900GT

Kupujem novo grafično kartico in sem se praktično že odločil za Nvidiino 7900GT. Ker je na voljo silno veliko izdelkov različnih znamk, bi rad izbral tako, ki bo kar se da tiha (= kakovostno izvedeno hlajenje). V opisih sem zasledil precej pripomb na izvedbo hlajenja 7900GT, ki da je precej boljša pri modelu 7900GTX, vendar ta pri nas stane približno 50 tisočakov več.

Janez

Kar zadeva tihost 7900gt, ste slabo naleteli. Večina izdelovalcev jih tovarniško hladi s hladilnikom, ki je tanjši, da ne prekrije PCI rež na matični plošči. Kljub temu da je po glasnosti skorajda nemogoče 100 % poznati izdelke vseh izdelovalcev, pa se nekako ve, da so Aususove kartice pri hlajenju precej boljše od drugih. Privoščijo si namreč lahko razvoj in proizvodnjo lastnega hladilnega sistema za to kartico, konkretno Asus 7900GT TOP. Ta sistem hladi tudi pomnilniške čipe na kartici. Sicer pa, kot rečeno, 7900gt prav slovijo po glasnosti. Zato jih predelane prodaja tudi podjetje Endpcnoise. Njihovega načina se lahko lotite tudi sami, saj se nanje lepo prilega Zalmanov hladilnik VF900-cu. A tega ne počnite, če takih modifikacij niste vešči, drago komponento namreč pri tem zlahka uničite.

Kako je z zaščito HDCP

Sem tik pred nakupom domačega kina PC oz. HTPC, katerega poglavitni namen bo predvajanje filmov in snemanje tv programov. Priklopljen bo na HDTV prek priključka DVI ali HDMI.

Zanima me, ali je res, da se bo prek digitalne video povezave ločljivost zmanjšala na 1/4 , če kartica (ne sam čip) ne podpira HDCP? Ali je res, da doslej še nobena grafična kartica ATI (razen dražje od 100.000 tolarjev) ne podpira HDCP? Katere grafične kartice to sploh podpirajo?

Prav tako me zanima, katero tv kartico priporočate? Ali ima smisel kupiti tv kartico z digitalnim sprejemnikom, saj tako nobena nima reže za dekoder, ki ga npr. uporablja Ljubljanski kabel?

Saša

Dejstvo je, da zaenkrat še nihče natančno ne ve, kako se bodo razpletle stvari s HDCP (High-Bandwidth Digital Content Protection). Načeloma bi morala HDCP podpirati naprava, ki predvaja, in naprava, ki prikazuje signal visoke ločljivosti, poleg tega pa je to odvisno tudi od samega signala, ki bo lahko zaščiten ali pa tudi ne.

Ker so stvari še preveč nejasne, se s tem zaenkrat ne splača preveč obremenjevati. Precej bolje je danes kupiti "navadno" grafično kartico (za HTPC je najbolje kupiti eno od zmogljivejših brez ventilatorja), čez 3-4 leta, ko se bodo stvari v zvezi s HDCP razjasnile, pa bo tudi ponudba kartic s HDMI/HDCP večja in cene nižje. Prej bo tako ali tako zelo malo stvari, če sploh kakšna, ki jih zaradi zaščite ne bi mogli gledati.

Podobno velja za tv kartico. Cene napredne elektronike se tako hitro znižujejo, da se enostavno ne splača kupovati stvari, katerih lastnosti zdaj sploh še ni mogoče izkoristiti, še posebej pa ne pri računalniku, kjer lahko enostavno zamenjamo posamezni sestavni del.

Natančna izbira modulov RAM

Rad bi nasvet glede izbire pomnilnika RAM. Odločam se med Patriot 1 GB DDR in Super Talent 1 GB DDR. Kateri je boljši za osnovno ploščo DFI lanparty ultra-d?

Vladimir

Najprej, kakšen je procesor in kaj boste s konfiguracijo počeli? Matična plošča, ki jo imate, velja za eno najboljših 939 AMDjevih plošč za navijanje in tega bržkone niste plačali po naključju.

RAMa, ki ju omenjate, imata veliko različic in veljata za dober nakup za povprečnega uporabnika v smislu cena/zmogljivosti. Nenavita delujeta odlično. Nista pa v prej omenjenem smislu navijaška. Ker ju nismo primerjali, lahko rečemo le, da "se govori", da Super Talent za navijanje sploh ni dober, Patriot pa tako tako. Slabi so menda tisti z oznak XBLK oziroma s čipi TCCD. No, so pa po forumih tudi povsem nasprotna zatrjevanja, kar pomeni, da je morebitno navijanje še najbolj odvisno od sreče pri nakupu. Obe ploščici RAMa bosta verjetno PC3200, kolikor največ podpira osnovna plošča in kar pomeni, da bosta delovala na 400 MHz, zato bo najbolje, da primerjate še njune latence. Za te velja, da ne pademo še v to zapleteno temo, da čim nižje so, tem boljši so RAMi. In, končno, če boste dejansko višali megahertze, razmislite o RAMih kakega drugega izdelovalca.

In zdaj najpomembnejše: vaša plošča podpira t. i. dual channel DDR. To pomeni, da boste z vgraditvijo dveh modulov po 512 MB pridobili 5-10 % hitrosti v primerjavi z eno samo 1 GB ploščico. Torej raje dve manjši kot eno veliko, razen če ne nameravate kdaj v prihodnosti količine RAMa še povečevati, recimo na 2 x 1 GB. Kombinacija 2 x 512 + 1 x 1 GB namreč ne bo dala takega učinka. Predvidevanje nadgradnje niti ni tako neživljenjsko, če vemo, da že Okna XP v določenih primerih posežejo po 512 MB, kaj pa bo s prihajajočo (odmikajočo ;-)) Visto, pa lahko samo ugibamo. Sijoče namizje bo zahtevalo silno veliko pomnilnika.

Dva računalnika na en monitor

Zanima me, kako bi lahko priključil dva računalnika na en monitor. S tem bi privarčeval kar precej prostora na pisalni mizi, saj imam dva računalnika in dva 19-palčna monitorja CRT. Ali je na voljo kak razdelilec?

Miha

Seveda so razdelilci. Ponavadi se jim reče "KVM", kar pomeni Keyboard Video Monitor. Skratka, razdelilci, ki omogočajo preklapljanje med več tipkovnicami, miškami in monitorji. Na voljo jih je mnogo, tako da bo najbolje, če skočite v katero izmed trgovin z računalniškimi komponentami in si jih ogledate.

Kako izdelati slike diskov

Lepo bi vas prosil za nasvet. Imam namreč težave z izdelovanjem slik (image) diskov. Delam v podjetju, ki se ukvarja z vzdrževanjem računalniške opreme. Zaradi varnosti in morebitnih težav bi rad ustvaril slike pomembnejših diskov. Ob težavah ali različnih okužbah bi diske pozneje restavriral in si s tem prihranil silno veliko časa.

Žiga

Za izdelavo slik diskov se uporabljajo programi, kot sta Norton Ghost ali True Image. Oba omogočata tako izdelavo kot restavracijo diskovnih slik tudi prek omrežja. Več si lahko preberete v članku "Kaj če odpove disk" v letošnji aprilski številki naše revije.

TTL?

Prosil bi vas, če mi poveste, kaj pomeni ostrenje TTL. Zanima me tudi, ali Canon PowerShot S3 IS izostri sliko v 9 točkah (AiAF).

Tine

Ostrenje TTL (Through The Lens) pomeni, da fotoaparat informacije o ostrini objekta prejema skozi objektiv in ne prek ločenega zunanjega tipala. Da, S3 IS ostri v devetih točkah.

Iz PDF tudi DOC?

Pred nakupom programa Adobe Acrobat me zanima, ali je z licenčnim programom možna reverzibilnost. Torej dokument v formatu PDF pretvoriti nazaj v besedilno obliko, ga dopolniti in popraviti.

Boštjan

Samo besedilo je moč dobiti nazaj, da bi pa iz PDF nazaj dobili tudi grafično bolj ali manj enak dokument (npr. Wordov DOC), je pa bolj ali manj nemogoče. Kljub temu da so za take posege na voljo namenski programi, ki naj bi bili nekoliko boljši od samega Acrobata.

Zasebnost datotek v službi

Pred kratkim ste objavili dober članek Zasebnost na delovnem mestu (avtorja Matica Zupančiča). V njem ste zelo lepo razložili problematiko zasebnosti elektronske pošte in nadzora na daljavo. Mi lahko poveste še, kako je s pregledavanjem vsebina diska službenega računalnika in s pregledovanjem vsebine datotek na njem?

Bojan

Naš pravnik pravi takole:

Ker v Sloveniji ni trdne (pravne) prakse na tem področju, je moje mnenje sledeče:

Če v podjetju velja pravilnik, ki ureja področje zasebnosti in dostopa do podatkov, je to idealno. V tem pravilniku se lahko poljubno uredi vprašanje dostopa do podatkov na diskih, delavce pa vnaprej obvesti, da ima podjetje možnost pregledovati vsebino diskov, zato naj zasebnih datotek ne nalagajo.

Ker podjetja praviloma nimajo takih pravilnikov, lahko delodajalec uporabi službeni računalnik ob navzočnosti delavca, ki mu je računalnik zaupan, če potrebuje iz njega podatke, ki so službene narave. Ob navzočnosti delavca pravim zato, da se čim bolj zmanjša možnost posega v delavčevo zasebnost, saj imajo ljudje praviloma v službenih računalnikih tudi osebne datoteke.

Ker pa včasih ni možno zagotoviti dostopa do računalnika ob navzočnosti delavca ali to ni zaželeno, ima delodajalec po mojem pravico dostopa do službenih datotek, kadar te informacije potrebuje za nemoten potek delovnega procesa v podjetju (to se presoja od primera do primera) ali kadar sumi, da delavec z nalaganjem nezakonitih vsebin ali nezakonite programske opreme ogroža (zunanjo) pravno varnost podjetja. Seveda je v takem primeru "samopomoč" oziroma takojšnje ukrepanje delodajalca upravičeno.

Tudi v primerih iz zadnjega odstavka delodajalec podatkov, ki so osebne narave, ne sme kopirati ali drugače uporabiti, če na njih naleti v službenem računalniku.

Menjava elektronike na disku

Na vas se obračam s prošnjo za pomoč. Pred nedavnim se mi je pokvaril disk. Ugotovljeno je bilo, da je šlo tiskano vezje, zato me zanima, ali imate morda v skladišču kak izvod ali pa morda poznate koga, ki ima večjo količino

diskov in bi mi bil pripravljen enega prodati. Model diska je IC35L080AVVA07-0.

Matija

Žal ne. Smo pa pred časom, ko smo tudi mi imeli podobne težave, ugotovili, da tudi zamenjava elektronike ne pomaga vedno. Različne podserije diskov imajo namreč lahko različna tiskana vezja oziroma elektroniko ali pa drugačno strojno programsko opremo v le-tej.

Slovenska Okna na nemški prenosnik

V Avstriji sem kupila prenosnik, na katerem so nemška Okna. Rada bi imela angleška oz. slovenska, pa ne vem, kako naj to dosežem. Poizkusila sem sama namestiti slovenska Okna, pa mi to zaradi diska Sata ni uspelo.

Mojca

Potrebujete gonilnike za diskovni vmesnik Sata, ki je vgrajen v vaš prenosnik. Ti naj bi bili načeloma priloženi prenosniku na CDju. Prenesti jih morate na disketo in jih uporabiti na začetku okenske namestitve, ko vas Okna vprašajo po vnosu morebitnih diskovnih gonilnikov (in vas pozovejo, da pritisnete tipko F6). Če gonilniki niso priloženi, jih lahko morda dobite na spletni strani izdelovalca.

Pregrevanje prenosnika

Imam prenosnik podjetja Asus, ki se mi pri igranju iger velikokrat segreje že po 30 minutah. Osnovna plošča na okrog 75 °C, grafična "kartica" pa na 65 °C. Zanima me, ali je to sprejemljivo, saj se mi zdi malce previsoko.

Simon

Temperature, o katerih pišete, so res zaskrbljujoče. Toliko sicer še ne, da bi lahko povzročile okvaro, a z vsakim naraščanjem se ta nevarnost povečuje. No, če ste te temperature izmerili v najbolj vročih dneh tega poletja, potem še ni treba biti plati zvona.

Če na kratko povzamem, imamo glede na hlajenje nekako tri vrste prenosnikov:

  • tiste, ki se hladijo skozi hladilne odprtine,
  • tiste, ki se hladijo skozi hladilne odprtine in jim pri tem pomaga ventilator,
  • in tiste, ki za oddajanje toplote uporabljajo kar celotno ohišje.
  • Zadnji dve rešitvi sta pri izdelkih, ki jih kupujemo navadni uporabniki, zelo redki, tretja je sploh v rabi le pri žepnih in tabličnih PCjih. Četudi niste napisali natančne oznake prenosnika, ga boste zagotovo znali razvrstiti sami. No, pregrevanje v 90 % primerov povzroči bodisi zaprašenost odprtin, odpoved ventilatorja ali pa dejavniki okolja, kot je pretopel prostor, v katerem računalnik uporabljamo. Če prenosnik uporabljamo na tkaninasti podlagi, kot je namizni prt, posteljnina, se lahko hitro pregreje, saj lahko tkanina zapre hladilne reže na dnu in ob strani ohišja. Če je prenosnik postal nenavadno tih, je morda odpovedal ventilator.

    Če je vaš izdelek še v garanciji, predlagamo, da obiščete servis. Če ni, potem je najbrž že dovolj star, da lahko posumimo na zaprašenost. Osnovne stvari lahko postorite sami: najprej ugasite računalnik, odklopite vse kable in odstranite akumulator. Dobro si oglejte ohišje, poiščite hladilne reže in jih očistite. Najprej fizično z vatiranimi paličicami, nato pa s sesalcem ali z dozo stisnjenega zraka, ki jih dobite v prodajalnah s pisarniškimi potrebščinami. To bi moralo vsaj malo ohladiti notranjost. Če sta ležišči diska in pomnilnikov (disk in pomnilnik sta po pregrevanju takoj za procesorjem) lahko dostopni, odprite še to. Pozor, ne dotikajte se ničesar, saj so komponente statično občutljive. Če se je na njih nabrala plast prahu, jo le spihajte, to bi namreč moralo zadostovati.

    Nadaljnje odpiranje prenosniških ohišij ni "mačji kašelj", zato vam, če postopek ni dal rezultata, vseeno svetujemo, da obiščete servis.

    Fujijevi fotoaparati

    Zanima me, ali ste že opravili preizkus digitalnega aparata Fuji Fine Pix E900, oziroma ali ga nameravate preizkusiti v bližnji prihodnosti?

    Goran

    Žal je pri nas do Fujijevih fotoaparatov dokaj težko priti, tudi novinarjem. Zato omenjenega fotoaparata še vedno nismo preizkusili...

    Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

    Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

     
    • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
    • Pošlji