Objavljeno: 6.11.2007 00:45 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Oktober 2007

Pisma bralcev: oktober 2007

Če so sistemske zahteve grafične kartice to, da potrebuje 400 W napajalnik, ali to pomeni, da vse to "pokuri" zase ali ostane še kaj za ploščo, procesor, disk in pekač? Če h grafični prištejem še A64 + pekač + disk, koliko W potrebujem?

Gašper

To je le deklarirana vršna moč, ki jo kartica lahko porabi. Toda to je res le trenutna "špica" in te bi tudi 400 W napajalnik (skupaj s priključenimi diski, DVDji itd.) brez težav prenesel.

A kljub vsemu je pri taki grafični kartici vsaj 550 W napajalnik (ki ne stane nič več kot 400 W) nujen, sploh če hočemo doseči zanesljivo delovanje tud pri največji obremenitvi.

Več o ročnih računalnikih

Obrnil sem se na vas, ker sem reden bralec Vaše revije, in bi vas prosil za pomoč. Pred kratkim sem kupil ročni računalnik Siemens N560, vendar je moj prvi. Prosil bi Vas, če mi lahko poveste, če je kje kak članek o delovanju teh naprav, kako je z nameščanjem programov, kje se dobijo in podobno, ... da bi se seznanil s tem in bi laže uporabljal napravo.

Marko

O ročnih računalnikih smo sicer že velikokrat pisali, vendar morda res ne tako "od začetka".

Za nameščanje programov se uporablja (priloženi) program Activesync (dobite ga tudi na Microsoftovem spletišču), strani s preizkusnimi in brezplačnimi programi pa je zelo veliko. Morda za začetek poskusite na www.pocketgear.com.

Računalnik vse v enem

Pišem vam, ker me že lep mika, da bi si sestavil računalnik, ki bi bil namenjen predvsem večpredstavnosti (v ozadju pa bi poganjal še kak VMWare z linuxi s poštnim, FTP in mogoče LAMP strežnikom). Torej zamisel je taka, da na ta računalnik ni priklopljen monitor, temveč le tv. Da bo še bolj zabavno, recimo, da je ta tv le ločljivosti PAL, po možnosti pa za upravljanje nista potrebni niti miška niti tipkovnica, upravljanje pa je še vedno sila enostavno. Zanima me, kako doseči tako funkcionalnost? Tako, da bo računalnik res zlahka nadomestil napravo Hi-Fi in razne predvajalnike DVD/DivX. Seveda je računalnik priklopljen v krajevno omrežje, prek katerega se včasih pošari po njem, upravlja datoteke, strežnike, morda dvakrat klikne film (mimogrede, kaj so dobre alternative Remote Desktopu?); Upam, da je že dokaj jasno, kam merim :). Računalnik bi moral imeti verjetno vgrajen LCD, ki bo sposoben prikazovati, kaj se predvaja, nekaj v slogu http://www.markuszehnder.ch/projects/lcdplugin/, po možnosti pa bi se ga dalo upravljati še z daljincem. Sicer se je tu mogoče spustiti v tako core zadeve, da večine bralcev ne bi več zanimalo, toda lepo bi bilo, ko bi vsaj nakazali vse možnosti. Gotovo jih je veliko. Verjamem pa, da bi bil vsak bralec vesel, če bi lahko prebral, kako se obnese npr. Thermaltakeov Media LAB ali kaka sorodna naprava. Tako. Delo sem vam naložil in upam, da bom o pravem večpredstavnem računalniku bral že v naslednji številki :) Če tak članek v bližnji prihodnosti ni izvedljiv, pa vas prosim, da mi svetujete po e-pošti. Gotovo imate kakšno pametno zamisel.

Andrej

V naslednji številki sicer ne, vendar bomo v tej smeri gotovo razmišljali ;)

SiOL TV na računalniku

Pozdravljeni. Zanima me, kako bi lahko spojil video izhod iz TV komunikatorja Amino na osebni računalnik (oz. neposredno na monitor, če ne gre drugače). Pomembno mi je, da se programi upravljajo z daljincem Amino-ta. Zvok znam spojiti, ne vem pa, kako spraviti sliko na monitor (Amino ima 2 audio chincha in en video chinch). Ne pride pa v poštev zajemanje video signala neposredno iz video izhoda modema, ker bo uporabnik oče in je vajen daljinca, pa še z računalnikom ne zna najbolje.

Blaž

Rešitev, ki jo pričakujete, zahteva uporabo tv kartice oz. video kartice, ki zna zajemati video signal. Tako boste na računalniku videli sliko, ki jo "oddaja" Amino. Uporabite pa lahko tudi katero izmed Avermediinih napravic TV Box, ki so le nekakšen vmesnik med video vhodom in računalniškim monitorjem.

Zunanji disk

Preden se odločim za nakup zunanjega diska, velikega od 200 GB do 500 GB, bi želela strokovno mnenje o kakovosti in o razmerju cena - kakovost. Ali mi lahko svetujete, za kaj naj se odločim, saj je na trgu že cela poplava tovrstnih izdelkov?

Anuša

Žal bomo zunanje diske resno prečesali šele v eni izmed naslednjih številk.

Predlagali pa bi katero izmed zunanjih ohišij, v katero bi naknadno namestili disk. To bi bilo najceneje.

Kupujem kamero

Sem vaš naročnik in ravno kupujem novo digitalno videokamero. Zanima me, ali je na voljo in sem spregledal kakšno novejšo izdajo revije Digitalne Videokamere - Poletje 2005. Na trgu so namreč številne novosti, predvsem kamere visokih ločljivosti, pa bi mi super prav prišel kak praktični nasvet.

Matjaž

Žal je to še vedno zadnja (in edina) izdaja o kamerah.

Sicer pa v Monitorju občasno preizkušamo posamezne tipe kamer. Tako smo že imeli kamere z DVDjem, pravkar pa se lotevamo kamer z vgrajenimi diski in polprofesionalnih kamer.

Še en generik?

Pred kratkim sem v ponudbi prenosnikov na našem trgu zasledil zanimiv "generik", NB ANNI FL-90, ki ga za okroglih 1000 evrov ponuja podjetje Anni. Specifikacije so, vsaj na papirju, kar obetavne, še posebej glede na ceno. Ali se bo morda znašel tudi v vašem laboratoriju? Zanima me namreč, kako se v svojem razredu meri z drugimi prenosniki zvenečih znamk.

Gašper

Povprašali smo v Anniju in pravijo, da izdelka trenutno ni na zalogi. Gre sicer za nov Compalov izdelek, ki sledi priporočilom specifikacije Intel VBI (Verified By Intel).

Brž ko bo prenosnik dobavljiv, ga bomo seveda preizkusili.

Navodila!

Zanima me, zakaj za vraga nobenemu usmerjevalniku niso priložena bolj dosledna navodila v slovenščini, ni opisa niti podrobnejših tehničnih opisov, nobene slike vezja ali česa podobnega; verjetno razumete, kaj mislim. Prek NAKUPI.NET sem kupil usmerjevalnik Buffalo WHR-HP-G54, mučil sem se z nameščanjem tri dni (pri vseh piše: preprosta namestitev, kaj pa kode in drugo??????), obupal, poklical strokovnjaka in še njemu marsikaj ni bilo jasno, dve uri in pol je trajalo, da je zadeva delovala, kot se spodobi ... Ko je nameščen, res deluje odlično!

Rudi

Žal se popolnoma strinjamo z vami, prav tako pa je res, da temu v Monitorju posvečamo premalo pozornosti.

Potrudili se bomo, da bo odslej drugače.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji