Objavljeno: 27.6.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2017

Panasonic Lumix GH5

Panasonicova serija brezzrcalnih aparatov GH je požela velik uspeh med snemalci videa, novi GH5 pa prevzema štafeto od uspešnega GH4. Gre za aparat višjega cenovnega razreda, ki je po velikosti primerljiv s srednje velikimi DSLRji, a je kljub temu manjši od kakega Canonovega 5D – še enega izmed bolj priljubljenih aparatov za zajem videa. Ohišje je sicer odlične kakovosti, odporno proti vremenskim vplivom, prahu in tudi zmrzovanju (kot se pri Panasonicu hvalijo), dobrodošlo je to, da so obdržali enake baterije kot pri prejšnjem modelu. Pod desnimi vratci se tokrat skrivata dve reži za kartice SD, tu lahko nastavimo režim delovanja (torej snemanje zaporedno ali vzporedno).

Panasonic že od začetka uporablja nekoliko manjše tipalo od večine konkurentov, goriščnica objektivov se tu v praksi podvoji. Novo tipalo glede na predhodnike prinaša višjo ločljivost (zdaj 20 milijonov pik, prej dobrih 16) ob malenkost manjšem šumu pri enakih občutljivostih. Pri tem je večina tekmecev v tem cenovnem razredu sicer v manjši prednosti, a so razlike majhne. Kljub temu se pozna, da uporabljajo drugi nekoliko večja tipala.

Glavne izboljšave so prišle ravno na področju videa. Že predhodnik je obvladal ločljivost 4K, po novem lahko pri ločljivosti 4096 × 2160 snemamo pri 24 slikah na sekundo, pri 3840 × 2160 pa tudi do 60 slikah na sekundo (ali tudi manj, denimo 50, 24 itd.). Pretok podatkov gre do 400 Mb/s pri 4K oziroma do 200 Mb/s pri FullHD. GH5 dodaja še kar veliko funkcij iz možnosti, ki jih bodo uporabili najzahtevnejši, predvsem profesionalni uporabniki. Tu je, denimo, sicer plačljiva možnost uporabe Log gamma profilov – ti delujejo nekoliko podobno kot RAW profili pri zajemu fotografij, omogočajo občutno več možnosti pri naknadni obdelavi barvnih kanalov in upravljanju dinamičnega razpona. Enako velja tudi za izhod HDMI v klasični velikosti, z možnostjo držala, ki ščiti priklop tega kabla.

V primerjavi s predhodnikom je aparat zdaj dobil stabilizacijo slike, vgrajeno v samo ohišje. Panasonic je pri svojih modelih iz serije štirih četrtin že od začetka ubral strategijo vgrajevanja stabilizacije v objektive (namesto v ohišja), Olympus pa nasprotno. Stabilizacija v objektivih je sicer praviloma malenkost zmogljivejša, z njo so lahko sama ohišja aparatov nekoliko cenejša in manjša, a je po drugi strani stabilizacija v ohišju, kjer se premika tipalo, na voljo pri vseh objektivih. Ker se aparati GH pogosto uporabljajo tudi z objektivi drugih znamk (in tudi starimi, analognimi) je vgradnja stabilizacije v ohišje res koristna in dobrodošla.

GH5 je odličen aparat, ki v primerjavi s predhodnikom prinaša kar nekaj koristnih novosti. Meri na zahtevne, tudi profesionalne uporabnike, to se pozna tudi po razmeroma visoki ceni. Velja namreč okoli dva tisoč evrov.

Panasonic Lumix GH5

Kaj: Digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 5184 × 3888.

Tipalo: Efektivno 20 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 17,3 × 13 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 2.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 2000 EUR (ohišje).

Za: Kakovost fotografij in videa, kakovost ohišja, hitrost in natančnost ostrenja, dve kartici SD.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji