Objavljeno: 29.11.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2016

Nuja

Nuja

O težavah Samsunga sem na teh straneh že pisal, predvsem v zvezi z napravo Galaxy Note7. V zadnjih tednih pa so pri Samsungu objavili še poslovne podatke, ki razkrijejo, kako velike težave jim je dejansko povzročil eksplodirajoči telefon.

ddelek za mobilno telefonijo je imel v zadnjem četrtletju najmanjši dobiček v zadnjih šestih letih – v primerjavi z dobičkom v enakem obdobju lani je bil upad kar 96 %. Lani je ta oddelek v tretjem poslovnem četrtletju pridelal 2,1 milijarde dolarjev dobička, letos pa v istem časovnem okviru le še 88 milijonov dolarjev.

Skupni dobiček celotnega podjetja je usahnil za 16,8 odstotka. Še vedno je razmeroma visok, štiri milijarde dolarjev je kar lepa številka, a vendar. Spomnimo se, da so pri Samsungu vpoklicali vseh 2,5 milijona že prodanih naprav, odpovedali so tudi malo morje tiskovnih konferenc in ustavili vse marketinške kampanje.

Seveda moramo poudariti, da jim gre prodaja drugih naprav še vedno odlično, z zastavonošama Galaxy S7 in S7 edge vred, izguba gre torej na rovaš denarja, ki so ga vložili tako v razvoj kot v oglaševanje nove naprave. In, jasno, v reševanje nastale situacije.

Applu iPhone prinese več kot polovico vsega denarja, tega pa je kar za 90 % celotnega dobička na trgu mobilnih telefonov.

Pomembno vprašanje je, kaj lahko pričakujemo od naslednjega kroga najzmogljivejših telefonov. Zelo verjetno bodo v želji po izboljševanju nastalih razmer z naslednjo napravo res pohiteli – zadnje govorice pravijo, da bo model Galaxy S8 predstavljen že februarja, kar je nekaj mesecev prej, kot smo takih napovedi vajeni sicer.

Za Samsung kot podjetje oziroma kot izdelovalca telefonov se nam ni treba bati. Podjetje je tako veliko, predvsem pa tako raznoliko, da se bo hitro vrnilo na stare tirnice. Se pa vedno bolj sprašujem, v katero smer bi radi svojo ladjo krmarili v podjetju Apple. V zadnjem mesecu so potiho opustili izdelavo monitorjev, prenehali naj bi z brezžičnimi usmerjevalniki, kljub predstavitvi novih prenosnikov (nad katerimi je kar nekaj negodovanja s strani preizkuševalcev in zahtevnih uporabnikov) pa že več let niso nadgradili stacionarnega računalnika Mac Pro.

Če jih po naključju doleti kakšna taka težava, kot je Samsung, bo še občutno bolj boleče. Applu iPhone prinese več kot polovico vsega denarja, tega pa je kar za 90 % celotnega dobička na trgu mobilnih telefonov. Če se ohlaja njihovo zanimanje za klasične računalnike (kot je trenutno videti), se lahko le sprašujemo, ali bodo res v celoti pristali na – iPhonu?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji