Objavljeno: 26.1.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2016

Nova jabolčna televizija

Apple je sicer znan predvsem po mobilnih napravah in računalnikih, a izdeluje tudi nekaj manjših nišnih produktov. Eden izmed teh je večpredstavni predvajalnik, preprosto imenovan Apple TV. Po dobrih treh letih so napravo le posodobili.

Novi Apple TV ohranja majhne mere predhodnikov, je le nekoliko višji. Navzven deluje kot močno pomanjšan računalnik MacMini, s tem da je na voljo le v črni barvi (to je za napravo, ki ždi ob televizorju, nekako normalno). Ob napravi dobimo majhen, minimalističen daljinec.

Daljinec navduši z enostavno rabo, na voljo je res malo tipk, nad njimi je drsna ploščica, občutljiva za dotik. Manj navduši to, da je daljinec preveč simetričen, saj tipk v temi ne vidimo, obenem se pogosto dogaja, da pri iskanju tipk za glasnost s prsti ponesreči povlečemo čez omenjeno drsno ploščico. Ima vgrajen mikrofon in tipko za priklic Siri – če obvladamo angleščino, je to zelo uporabna možnost.

Pri prvi postavitvi se naprava lahko poveže z našim telefonom (seveda deluje le z iPhonom z nameščenim iOS 9.1 ali novejšim) in iz njega prenese podatke o omrežju WiFi ter računu iCloud. V nasprotnem primeru, torej če imamo kak drug telefon ali se kaj zalomi, moramo gesla vnašati prek omenjenega daljinca z drsanjem po traku črk. Ni nam jasno, zakaj ne deluje njihova stara aplikacija za iOS, s katero smo na daljavo upravljali starejši Apple TV.

Največja novost nove naprave je podpora polnokrvnim aplikacijam. Teh v tem hipu še ni toliko kot na drugih Applovih napravah, a je kljub temu kar dosti uporabnih. Poleg Applovih aplikacij za dostop do filmov in glasbe, kupljene prek iTunes, so na voljo tudi aplikacije za Netflix in odjemalec Plex.

Na voljo je tudi nekaj iger. Te lahko igramo ob pomoči omenjenega daljinca, s pomočjo pametnega telefona (torej se pametni telefon prelevi v krmilno napravo), veliko iger pa podpira tudi igričarske ploščke. Podprti naj bi bili vsi ploščki, ki podpirajo standard MFi, povežemo jih prek brezžičnega vmesnika Bluetooth.

In ko smo že pri vmesnikih – teh ni ravno veliko. Pravzaprav so le trije – za priklop na televizor je na voljo HDMI, zraven je še omrežni vmesnik (vgradili so takega s hitrostjo 100 Mb/s in s tem privarčevali nekaj centov). Dodali so tudi vmesnik USB-C, ta trenutek je uporaben le za polnjenje daljinca. Seveda je vgrajen brezžični omrežni vmesnik, ta podpira tudi novi standard 802.11ac. Najvišja ločljivost, ki jo naprava podpira, je FullHD, na 4K bomo morali počakati še kako leto ali dve.

Apple TV

Večpredstavni predvajalnik.

Prodaja: www.epl.si

Cena ob objavi: 185 EUR.

za    Hiter in pregleden vmesnik, aplikacije.

proti    Visoka cena, daljinec je v temi le delno uporaben.

5384766

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji