Objavljeno: 26.5.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2015 | Teme: nenehni testi

Nikon D7200

Nikonov novi D7200 je naslednik modela D7100, ki je bil, jasno, naslednik modela D7000 izpred petih let. Gre za aparate, namenjene zahtevnim domačim oziroma amaterskim uporabnikom, a se povsem dobro odnesejo tudi pri profesionalni rabi. Sicer jih od profesionalne rabe loči predvsem velikost tipala. V tem primeru gre za tipalo s faktorjem goriščnice 1,5, dražji modeli imajo po navadi tipalo polne velikosti.

Gre za tipičnega predstavnika tega razreda. Ohišje je razmeroma veliko, a se zelo dobro prilega rokam – glede na predhodnika se skoraj ni spremenilo. Je izredno kakovostno, uporabljena je magnezijeva zlitina, odporno proti politju oziroma vremenskim vplivom in prahu (ob uporabi podobno zaščitenega objektiva, seveda).

Uporablja standardno razporeditev tipk, predvsem dveh kolesc za hitro nastavljanje parametrov – eno je pod palcem, drugo pod kazalcem, torej pod prožilcem aparata. Na zgornji strani desno od vgrajene bliskavice je statusni zaslon, ki ima tudi možnost osvetlitve. Levo je obroček za menjavanje programov, ki je s sredinsko tipko zaklenjen za nezaželeno premikanje. Tipk je malo morje, na prvi pogled delujejo nekoliko razmetano po ohišju, a se na razpored hitro navadimo – tisti, ki so že vešči drugih Nikonovih DSLR, se bodo hitroprivadili. Vgrajen je vmesnik WiFi, tokrat je dodan še NFC za hitrejše povezovanje.

Edino, kar smo pri ohišju malo pogrešali, je vrtljiv zaslon, ki bi bil koristen predvsem pri zajemu videa. Hvalimo pa možnost uporabe dveh pomnilniških kartic SD, ki ju lahko uporabljamo vzporedno, torej hkrati pišemo na obe in se obvarujemo izgube podatkov, ločeno (torej napolnimo najprej eno, nato drugo), zanimiva pa je možnost pisanja fotografij JPEG na eno in RAW na drugo. Aparat uporablja enako baterijo kot njegov predhodnik, pri proizvajalcu obljubljajo 1110 fotografij z enim polnjenjem (je pa to seveda le okvir).

Aparat je izredno odziven, tako med brskanjem po menijih kot pri fotografiranju ter vklapljanju, hitrost ostrenja pa je bolj odvisna od objektiva kot od aparata. Kakovost fotografij je odlična, glede na predhodnika so odstranili anti-aliasing filter – gre za optični filter, ki je zmanjševal t. i. moire efekt pri finih vzorcih, a je hkrati tudi rahlo omehčal sliko. Razliko, torej malenkost ostrejšo sliko, bomo težko opazili, vsaj pri običajnih povečavah.

Največja slabost novega aparata je seveda njegova cena. Samo ohišje velja dobrih tisoč evrov, v kompletu z objektivom pa seveda še toliko več. V tem trenutku tako skoraj raje priporočimo njegovega predhodnika, torej D7100, ki je še v prodaji, velja pa dobrih dvesto evrov manj – torej ravno za en objektiv.

Nikon D7200

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 6000 × 4000.

Tipalo: Efektivno 24 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,5 × 15,6 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena ob izidu: 1080 EUR (ohišje), 1375 EUR (ohišje + objektiv 18 – 140 VR mm).

✓    Kakovost ohišja, kakovost fotografij, hitrost delovanja.

✗    Cena.

4901898

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji