Objavljeno: 26.5.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2015 | Teme: nenehni testi

Nikon Coolpix P900

V zadnjih nekaj letih nas tekma dolgih goriščnic oziroma čim večjega razpona zuma nekoliko spominja na nekdanjo tekmo v megapikslih. Pri teh so proizvajalci končno nekako odnehali, delno tudi zato, ker so že vsi aparati prišli do vrtoglavih ločljivosti. No, pri zumih tudi gremo v to smer – novi prvak v tej tekmi je Nikonov Coolpix P900, ki ima kar 83-kratni zum.

Goriščnica njegovega objektiva seže od 24 pa do kar 2000 mm. Pred nedavnim smo naredili manjši preizkus tovrstnih aparatov, kjer smo zapisali tudi to, da se milimetri na tele področju manj poznajo kot milimetri na širokem delu. No, dva tisoč milimetrov je vseeno izredno veliko. Pri takih goriščnicah je namreč veliko težav. Objektiv ima tam razmeroma slabo zaslonko, v tem primeru 6,5. Ob tem moramo pri takih razdaljah uporabiti tudi zelo kratek čas ekspozicije, da ni slika preveč stresena (zaradi malih premikov naših rok). Povedano drugače, take goriščnice pridejo v poštev le pri res dobrih svetlobnih pogojih. Seveda pomaga zelo učinkovita stabilizacija slike, a vseeno, pri največjem zumu bomo fotografirali le ob lepem vremenu, karkoli drugega je sizifovo delo. Velja omeniti, da je tudi samodejno ostrenje pri največjih povečavah precej počasno.

Skladno z velikim razponom objektiva je tudi aparat razmeroma velik – pravzaprav gre za enega izmed največjih in najtežjih kompaktnih aparatov, brez težav se primera z manjšimi DSLR. Ko ga pospravimo, ob neuporabi sicer še nekako gre v kakšno manjšo torbo, pri večjih zumih pa bomo pritegnili kar nekaj pogledov. Je pa res, da sežejo najdaljši objektivi za DSLR tam do 800 mm, veljajo več tisoč evrov in tehtajo več kilogramov. Ohišje je sicer zelo kakovostno in lepo sede v roke. Zadaj je soliden zaslon, ki ga lahko vrtimo, nad njim je tudi (sicer digitalno) iskalo, ki ima tudi tipalo za samodejni preklop, ko ga dvignemo k očesu. Vgradili so tako brezžično povezavo WiFi kot NFC ter GPS.

Kakovost fotografij je načelno dobra, uporablja tipalo z 20 milijoni pik, znano tudi iz drugih Nikonovih kompaktnih aparatov (denimo P610, ki smo ga preizkusili pred kratkim). Občutljivosti gredo do ISO 6400, programsko pa tudi več. Vseeno to ni priporočljivo, saj se že pri ISO 1600 opazi nekaj šuma. Glede na zmogljivost oziroma namembnost ter ceno je mogoče škoda, da aparat ne ponuja zajema v obliki RAW. Sicer bi v tem primeru res dobili občutno manj podatkov oziroma možnosti kot pri aparatih z večjimi tipali, a vseeno bi bila to dobrodošla možnost.

P900 je zanimiv aparat, čeprav zaseda razmeroma majhno nišo. Aparatov z velikimi povečavami goriščnic je danes kar veliko, v praksi pa se najkoristnejše končajo nekako tam, kjer smo pri P900 šele na polovici. Za večino uporabnikov raje priporočamo kak model, ki ima sicer nekoliko skromnejše goriščnice, a je zato vsaj kakih sto, če ne dvesto evrov cenejši – recimo omenjeni P610, ki ponuja »le« 60-kratni zum.

Nikon Coolpix P900

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 20 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–2000 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 2,8–6,5; ostrenje 1 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 11,5 m; ISO: samodejno ali ročno (100–6400, programsko do 12800).

Prodaja: www.nikon.si.

Cena ob izidu: 570 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Razpon objektiva, stabilizacija slike.

✗    Cena, ne podpira RAW.

4797764

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji