Objavljeno: 26.3.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2013 | Teme: nenehni testi, foto

Nikon Coolpix L820

Nikonov aparat Coolpix L820 je na prvi pogled zelo zmogljiva fotografska naprava. Ohišje je oblikovano kot pri kakšnem majhnem DSLRju, uporabljena je kakovostna, a svetleča plastika. Naš testni model je bil odet v lepo, temno modro barvo, ki je že vlekla na vijolično. Odebeljeno držalo na desni strani je oblečeno v gumo, zaradi česar aparat kljub gladki plastiki zelo lepo stoji v roki.

Najpomembnejši del  je objektiv, ki pokriva zares veliko področje, saj sega od izredno širokih 22,5 mm (v formatu Leica) pa do 675 mm. Široki kot je odličen, saj pri kompaktnih fotoaparatih praktično ne najdemo objektiva, ki bi bil širši od 24 mm, prav tako je izreden tudi pri tele območju (ki pa ga, roko na srce, ne potrebujemo toliko). V pomoč je tudi optična stabilizacija slike, vse skupaj pa daje res uporaben objektiv.

Največji očitek aparatu gre na rovaš programov, konkretno tega, da aparat nima pravih ročnih programov. Še najbliže je »programmed auto«, kjer lahko nastavimo tudi hitrost in občutljivost ISO, ni pa možnosti ročne nastavitve zaslonke. Glede na zmogljivost objektiva res škoda, je pa res, da tu merijo na popotne in družinske fotografe, ki so navajeni samodejnih programov.

Teh je razmeroma veliko, se pa tudi dobro odrežejo. Med programi je tudi do konca poenostavljen Easy Auto, uporaben pa je tudi t. i. Smart Portrait, ki zajema tudi samodejno odpravo rdečih oči. Kakovost fotografij je dobra, uporabniški vmesnik pa zelo prijazen. Enako velja tudi za menuje, kjer jim lahko štejemo v plus nekoliko manjše število nastavitev. Za bolj ustvarjalne uporabnike so vgradili tudi več filtrov, za olepšavo portretov pa funkcijo Glamor Retouch, ki zgladi kožo. Tudi video je dober, zanj je na voljo posebna tipka, zajema pa v polni ločljivosti 1920 × 1080. Med zajemom je optično zumiranje nekoliko upočasnjeno (in posledično tudi tišje).

Coolpix L820 je odličen aparat za vse, ki si želijo res velikega razpona objektiva, obenem pa ne potrebujejo preveč ročnih nastavitev in drugih zahtevnejših funkcij. Aparat je glede na ponujeno razmeroma poceni.

Nikon Coolpix L820

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 16 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 22,5–675 mm (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3–5,6; ostrenje 1 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 6 m; ISO: samodejno ali ročno (100–3200).

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 249 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Široki kot, velik razpon objektiva, enostavna raba, cena.

✗    Ni ročnih programov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji