Objavljeno: 26.1.2016 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Februar 2016

Nerodna varnost

Prenosni diski so, kljub vzponu »oblaka« in omrežnih diskov NAS, še vedno najvarnejši način izdelave varnostnih kopij. In ker jih je na trgu zares veliko, nekateri poskušajo z modeli, ki zmorejo še kaj več, kot biti le »neumen disk«.

oshibin zunanji disk Canvio Aero Mobile (od kod jim taka imena???) je vrste SSD. To pomeni, da je hiter in manj občutljiv za udarce, poleg tega pa še naprava, ki se poskuša v vlogi varovanja podatkov naših mobilnih naprav, telefonov Android, iPhonov, iPadov.

Prvo ji gre zelo dobro od rok, navsezadnje bi o prenosnem disku SSD že težko rekli kaj slabega, razen morda to, da bo 128 GB za koga »z veliko filmi« že kar premalo. Z računalnikom ga povežemo s kablom USB, pri čemer podpira tako USB 3 kot USB 2. Pri slednjem smo dosegali hitrosti pisanja in branja okoli 30 MB/s, pri delu na računalniku z USB 3.0 pa je „letelo“ s kar 113 MB/s. Samo za primerjavo – povprečen »navaden« disk, ki je vgrajen v računalnik, se giblje okoli 80 MB/s, vgrajen SSD pa tudi do 500 MB/s.

Varovanje datotek deluje, včasih pa kakšna vendarle tudi »ne gre skozi«.

Varovanje datotek deluje, včasih pa kakšna vendarle tudi »ne gre skozi«.

Zanimivi del Toshibine napravice se začne, ko jo s tipko prižgemo. Da, gre za dve napravi v enem – ko je ugasnjena, je »disk«, kot je prižgana, pa »varnostna naprava«, ki se oglaša s svojim omrežjem Wifi in jo tako tudi povežemo z našim pametnim telefonom ali tablico. Slednje je v resnici zelo nerodno izvedeno, saj se moramo na telefonu odpovedati svojemu domačemu omrežju in namesto njega uporabljati omrežje, ki ga oddaja Canvio. Ta pa potem naše internetne zahtevke posreduje naprej, v  omrežje Wifi. Nerodno je zato, ker je treba vse to najprej (pravilno) nastaviti, prek ustrezne telefonske aplikacije, potem pa še zato, ker deluje sila počasi. Težko rečemo, zakaj, a prek Toshibe naš telefon nikoli ni ugledal tako hitrega interneta, kot je ta takrat, ko je povezan neposredno. Pa smo to preizkusili tako v našem laboratoriju kot v domačem omrežju, kjer je morebiti motečih brezžičnih omrežij v naši okolici manj. Včasih smo dosegali le še borih 1 Mb/s (v omrežju hitrosti 20 in 100 Mb/s).

Aplikacija, ki omogoča povezovanje, je v osnovi narejena za varnostno kopiranje fotografij, glasbe in video posnetkov (ne, aplikacij ne). Uporabniški vmesnik je nekoliko neroden, celo kičast, a se ga počasi privadimo. Izberemo »stran« z lokalnimi datotekami, jih po želji označimo in s preklopom na »stran« diska prekopiramo na varno. Toshiba se pohvali, da je tako shranjene fotografije in video posnetke moč iz pogona SSD tudi neposredno gledati, a je nam (tudi) to delovalo slabo in počasi. Video posnetek se je občasno vrtel brez težav, večinoma pa se je brez posebnega razloga ustavljal. Varovanje torej deluje, toda nič več kot to. Priznamo pa, da bi tako varovanje znali morebiti bolj ceniti uporabniki iPhonov in iPadov (mi smo ga preizkušali na sistemu Android), kjer je do medijskih datotek brez takih programov nemogoče priti. Na Androidu si lahko pač omislimo katerikoli upravljalnik datotek ali celo strežnik/odjemalec FTP in se nam ni treba podrediti aplikaciji s »čudnim« uporabniškim vmesnikom.

Toshiba

Canvio Aero Mobile

Prodaja: www.asbis.si.

Cena: 150 EUR.

X    Ustrezni hiter prenos, pogon SSD, omogoča brezžično kopiranje medijskih datotek z mobilnih naprav.

Z    Nerodno, da moramo napravo ugasniti, če jo želimo uporabiti kot disk, in nasprotno. Počasno brezžično povezovanje, malce nerodna aplikacija.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji