Objavljeno: 26.5.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Junij 2015

Najboljša pametna ura

Pametne ure niso več nišni izdelek. Kar se je začelo s startupi, med katerimi prednjači Pebble, in nadaljevalo z Androidno vojsko, ki ji poveljuje Samsung, je dokončno dozorelo s prihodom Applovega izdelka preprostega imena. Ur Watch so v enem dnevu prodali več, kot so tekmeci svojih izdelkov v vsem letu 2014! Če upravičeno, preverimo na naslednjih straneh.

Apple Watch

Učna krivulja je pri uporabi ure strmejša kot na telefonu ali tablici.

Učna krivulja je pri uporabi ure strmejša kot na telefonu ali tablici.

Applova ura je pogumen izdelek, ki prihaja med kupce v 38 različnih izvedenkah. Kot že mnogokrat v preteklosti, poskušajo jabolčniki na novo definirati trg. Kar je bilo še včeraj nišni izdelek, je s prihodom jabolčne ure postalo predmet poželenja množice. Izziv je velik, Apple pa se sooča z enakimi težavami kot predhodniki. Majhen zaslon, šibka baterija in okrnjena uporabniška izkušnja so med glavnimi razlogi, da množic niso prepričali Pebble, Samsung ali Google. Oglejmo si, kako se je s težavami spoprijel Apple.

Applova ura stavi na videz. Je najlepša pametna ura, ki jo lahko kupimo ta hip. Obenem je lahka, dovolj majhna (38 ali 42 milimetrov) in kakovostno izdelana. Poleg (dveh) velikosti se modeli ure Apple Watch razlikujejo po barvah in materialih. Izbranemu primerna je cena, ki se začne za model Apple Watch Sport pri dobrih štiristo evrih, nadaljuje pri tretjino dražji uri Apple Watch ter konča ob astronomski cenovni postavki pri z zlatom okičeni Apple Watch Edition. Apple je uro zasnoval kot dostojno zamenjavo klasičnemu naročnemu okrasju. V veliki meri mu je uspelo. Apple Watch je roki prijazna ura. Najcenejši model Sport tehta zgolj 30 gramov in udobno porazdeli težo okoli zapestja. Paščki, v paketu sta priloženi dve velikosti izbranega, so preprosto izmenljivi, za kar poskrbi patentirana Applova pogruntavščina. Enostavnost ima tudi slabo stran, saj zaradi drugačnega vpenjanja odpadejo obstoječi paščki (22 mm). Na desni strani ohišja sta dva gumba, namenjena upravljanju programske opreme, na levi pa mikrofon in zvočnik. Slednja omogočata povsem spodobno odgovarjanje na klice. Če so čvekalne seanse kratke, lahko telefon med pogovori ostane v žepu (ali torbici). Na hrbtišču naprave je tipalo za merjenje srčnega utripa. Ura s certifikatom IPX7 je odporna proti vodi (meter globine, 30 minut).

Prilagodljivost Applove ure je omejena, česar smo ljubitelji izdelkov podjetja iz Cupertina že vajeni.

Prilagodljivost Applove ure je omejena, česar smo ljubitelji izdelkov podjetja iz Cupertina že vajeni.

Številčnice so raznolike. Žal jih je za zdaj zgolj deset.

Številčnice so raznolike. Žal jih je za zdaj zgolj deset.

Baterija (205 mAh) naj bi zdržala 18 ur, kar pomeni vsakodnevno polnjenje, ki smo ga vajeni od konkurenčnih izdelkov. Če ne uporabljamo klicev in merjenja srčnega utripa, lahko čas podaljšamo za četrtino. Za zdaj je avtonomija zadostna. Ko bo programov več, predvsem takih, ki bodo do obisti izkoriščali vgrajeni NFC in druga priložena tipala, se zna zadovoljstvo z baterijo obrniti na slabše. Priročen je Power Reserve Mode. Ko ura izprazni baterijo (skoraj) do konca, kaže samo čas, brez nališpanih številčnic. V rezervnem načinu Apple Watch deluje dodatne tri dni. Ura se z magnetnim, kvazi brezžičnim polnilnikom napolni v dobrih dveh urah.

Zaslon OLED z ločljivostjo 312×390 (model Sport – 42mm) je zaščiten s steklom Ion-X, ki se je za zdaj izkazalo za zelo odporno tako proti praskam kot manjšim padcem. Slika, ki jo prikaže, je precej ostrejša od večine Androidnih ur, obenem je zaslon varčen. Tehnologija OLED aktivira le uporabljene slikovne pike, zato je pri temnejših motivih prihranek še kako opazen. Verjetno ima zato večina številčnic, priloženih uri, temno oziroma črno ozadje. Številčnic ni veliko, so pa raznolike. Z globljim pritiskom, zaslon je občutljiv na stopnje pritiska (Force Touch), izbiramo med povsem različnimi motivi, od igrive Miki Miške do podatkovno izčrpnega zaslona Modular. Za zdaj jih je deset, vse so sposobne prilagajanja. Suša bo bržčas minila, takoj ko bo Apple omogočil razvoj zunanjim avtorjem.

Apple Watch omogoča sledenje različnim telesnim aktivnostim.

Apple Watch omogoča sledenje različnim telesnim aktivnostim.

Merjenje srčnega utripa brez dodatnega pripomočka med vadbo ni dovolj natančno.

Merjenje srčnega utripa brez dodatnega pripomočka med vadbo ni dovolj natančno.

V nasprotju s številčnicami je priloženih aplikacij več. Poleg Applovih je na voljo že precej izdelkov tujih avtorjev. Tako poleg opravljanja klicev, odgovarjanja na sporočila (s predhodno nastavljenimi odgovori ali po nareku v angleščini) ter branja takih in drugačnih obvestil z uro opravljamo številne druge dejavnosti. Med jabolčnimi programi ne manjkajo priljubljeni stiki, digitalna pomočnica Siri, navigacija, štoparica, virtualna denarnica Passbook s plačevanjem Apple Pay, oddaljena kamera, ki prikazuje sliko s telefona, in zbirka fotografij Photos. Odlično se odreže predvajanje glasbe. Poleg nadzora, kaj se predvaja na telefonu, ura samostojno nudi do 2 GB glasbenih užitkov, ki skupaj s sparjenimi brezžičnimi slušalkami predstavljajo dobro spodbudo nedeljskemu tekaču. Temu bo prav prišlo merjenje korakov, razdalje in srčnega utripa. Resnejši rekreativci z meritvami ne bodo najbolj zadovoljni, saj niso dovolj natančne. Zagato do določene mere rešimo z nakupom dodatne opreme (trak za merjenje srčnega utripa) in nameščanjem tujih aplikacij (Nike+ Running).

Uporabniški vmesnik je sprva precej zapleten in bo uporabnikom, vajenim preprostosti mobilnega operacijskega sistema iOS, delal nemalo težav. Parjenje telefona in ure je izvedeno ob pomoči fotografiranja grafičnega vzorca. Dobra ideja, ki deluje, če se je ne lotimo zunaj, na soncu. Tudi začetna sinhronizacija in upravljanje obvestil potekata gladko. Zaplete se pri uporabi gumbov. V uporabniškem vmesniku so na voljo trije osnovni gradniki – številčnica, zaganjalnik aplikacij in neke vrste lebdeči pripomočki z imenom Glances. Kar nekaj časa traja, da se navadimo preklapljati med njimi. Stranski gumb prikaže priljubljene stike, dvojni pritisk vrtljivega gumba menja aplikacije, določene stvari delujejo zgolj v enem izmed gradnikov uporabniškega vmesnika (Glances na številčnici) in tako naprej. Zadeve dodatno zapleteta občasna počasnost določenih akcij ter zmedenost nadzorne aplikacije na telefonu. Vidi se, da gre za prvo različico operacijskega sistema, ki ji manjka obširni terenski test. Tako kot je jasno, da bo Ura 2 še tanjša in lepša, vemo, da bo naslednja različica operacijskega sistema enostavnejša in učinkovitejša. V tem času je sicer že prišel prvi popravek - Watch OS 1.0.1.

Spremljanje telesne aktivnosti je zgolj vodilo, ki nas pripravi do miganja.

Spremljanje telesne aktivnosti je zgolj vodilo, ki nas pripravi do miganja.

Neučakanim bo Apple Watch povšeči. Javljanje na telefon med potrebo, branje elektronske pošte s telefonom v žepu, opominjanje na telesno aktivnost in navigacija po tujem mestu so privlačne zmožnosti Applove ure. Za nameček se naprave ni treba sramovati. Druge izbire praktično ni. Trenutno se nahajamo v času, ko pametne ure ne izbiramo sami, izbere jo namreč telefon, ki si ga lastimo.

O tekmecih

Med tekmeci Appla tako pri telefonih kot urah prednjači korejski Samsung. Ta je po Pebblu pravi pionir pametnih ur. Med široko paleto izdanih modelov z imenom Gear izpostavljamo uro Gear S, ki je predvsem po zaslugi vrhunskega, dva palca velikega in ukrivljenega zaslona AMOLED požela največje odobravanje. Gre za napravo, ki je ne poganja Android Wear, temveč operacijski sistem Tizen. Tudi sicer je Gear S pravi posebnež. Napreden komunikator, kot uro Korejci oglašujejo, ima 3G, WiFi in Bluetooth povezljivost. Za nameček sprejme telefonsko kartico nano SIM, ki uri omogoča (omejeno) samostojno delovanje. Začetek dela z uro še vedno zahteva povezavo z zmogljivim Samsungovim telefonom, nakar lahko z njo, brez telefona v bližini, opravljamo klice, odgovarjamo na sporočila in brskamo po spletu. Aplikacij ni veliko, so pa, zahvaljujoč velikemu zaslonu, priročnejše kot pri konkurenci. Samsung Gear S je opremljena tudi z GPS, ki spremlja uporabnikove telesne aktivnosti ter ga usmerja ob pomoči predhodno naloženih zemljevidov HERE. Priložena baterija velikosti 350 mAh ne sledi zahtevam zaslona niti naprezanju strojnih mišic, zato je vsakodnevno polnjenje naprave nuja. Cena je uri v zadnjem času precej padla, dobimo jo že za slabih 300 evrov, kar ni veliko, če si želimo velike prikazne površine in delne samostojnosti, ki je tekmeci ne poznajo.

Samsung Gear S je pametna ura z najboljšim zaslonom.

Samsung Gear S je pametna ura z najboljšim zaslonom.

Samsung za nameček podpira tudi operacijski sistem Android Wear, ki je še korak bliže prestolu pametnih ur. Android za nosljive naprave temelji na istem Linux jedru kot mobilna izvedenka sistema, česar so veseli predvsem razvijalci aplikacij, ki jim predelave ali prilagoditve obstoječih programskih izdelkov ne delajo težav. Napravam z operacijskim sistemom Android Wear zato ne manjka aplikacij, ki se množijo kot hrčki. Kot uporabnik moramo vedeti, da je Android Wear različica Androida, namenjena manjšim zaslonom, ki deluje zgolj v povezavi s telefonom sorodnega legla (Android 4.3 ali novejši). V vseh primerih gre za čisti sistem brez preoblek, kar pomeni, da se ure na tržišču programsko ne razlikujejo bistveno.

Osnovno poslanstvo vseh pametnih ur z operacijskim sistemom Android je prikaz časa in opozoril. Videz ure je spremenljiv. Android Wear že v osnovi ponuja precej raznovrstno paleto številčnic, še več pa jih najdemo na tržnici Google Play. Tam ne manjka niti izdelkov, s katerimi si številčnico po meri izdelamo sami. Med opozorili prevladujeta opozarjanje na klice in prikaz sporočil, elektronske pošte, Facebookovih statusov, tvitov. Ob pomoči sparjenega telefona lahko opozorila, ki se posredujejo na uro, filtriramo. Žal (za zdaj) le po aplikacijah in ne znotraj njih. Osrednjo vlogo pri opozarjanju igra digitalni pomočnik Google Now, ki je na trenutke genialen, a občasno tudi najeda. Ker sodelovanje z digitalnim pomočnikom bolje deluje z glasovnimi ukazi, je njegova uporabnost, zaradi manka slovenščine, za podalpski živelj vprašljiva.

Aplikacije se na uro nameščajo s posredovanjem povezanega telefona. Programi, ki so nameščeni na telefonu, uri posredujejo pomanjšano različico s prilagojeno funkcionalnostjo. Z uro upravljamo predvajanje glasbe, iščemo turistične zanimivosti v tujem mestu ali spremljamo srčni utrip med tekom. Z enim telefonom lahko upravljamo več ur, medtem ko ena ura ne zna sodelovati z več telefoni, kar pomeni, da enostavnega prehoda med lastniki/nosilci ni. Pametnih ur z operacijskim sistemom Android Wear je na pretek, zato je izbira dokaj težavna. Ker je Wear namenjen tako okroglim kot oglatim modelom, začnemo pri obliki.

Tudi med urami Android Wear najdemo primerke s privlačnim videzom.

Tudi med urami Android Wear najdemo primerke s privlačnim videzom.

Najlepša med Androidnimi urami je okrogla LG Watch Urbane. Prihaja v zlati in srebrni barvi ter s kakovostnejšimi paščki kot predhodnik, G Watch R. Klasična oblika s fizičnimi gumbi je vsekakor korak v pravo smer. Njeno nasprotje, na prvi pogled dolgočasna ura Sony SmartWatch 3, ima slab, 1,6 palca velik zaslon LCD z ločljivostjo 320×320 slikovnih pik, ki ne dosega vidljivosti Samsungovih ur niti izdelkov ASUS. Sony SmartWatch 3 se odkupi s strojno opremljenostjo. Priloženo tipalo GPS je osrednji prodajni adut ure SmartWatch 3. Z njim bo japonsko ročno okrasje navdušilo predvsem športnike, željne telesnih aktivnosti brez uteži v obliki telefona. Med tekom se po zaslugi zadnje posodobitve operacijskega sistema Android Wear zna povezati s parom brezžičnih slušalk in telovadbo dodatno začiniti z glasbo. Funkciji GPS delata družbo še NFC in WiFi, ki pa zaradi omejitev platforme ne prideta do izraza. Ker pri Googlu v bližnji prihodnosti obljubljajo podporo tako čipu NFC kot brezžični povezljivosti, bomo z nakupom ure podjetja Sony na tekočem z novostmi tudi v bodoče. Zadnja med izpostavljenimi Androidnimi cenami ponuja najboljše razmerje med ceno in kakovostjo. Moto 360 je svetu predstavila okroglo obliko in doslej nevideno prilagodljivost, ki je zaradi znižanj na voljo za drobiž.

Apple Watch Sport

Prodaja: www.epl.si

Cena: Od 400 evrov naprej.

✓    Oblikovanje, izdelava.

✗    Cena, učna krivulja, skromnost številčnic, občasna počasnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji