Objavljeno: 27.1.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2015 | Teme: app

Mobilna temnica

Po vzoru Microsofta, ki je končno splavil mobilno Pisarno, je podjetje Adobe uporabnikom naprav z operacijskima sistemoma iOS in Android ponudilo priljubljeno digitalno temnico Lightroom. Na voljo je predvsem naročnikom storitve Adobe Creative Cloud, na pokušino pa je dana prav vsakomur.

Drsniki, ki so namenjeni predvsem natančnejšemu spreminjanju posameznih vidikov fotografije, so veliki in natančni.

Drsniki, ki so namenjeni predvsem natančnejšemu spreminjanju posameznih vidikov fotografije, so veliki in natančni.

Za razmah digitalne fotografije je poleg digitalnih fotoaparatov zaslužno podjetje Adobe. Njihovi izdelki za obdelavo slik so postali standardna oprema tako ljubiteljskih kot profesionalnih fotografov. Ker se vedno več gradiva posname z mobilnimi napravami, smo stežka čakali, da podjetje napravi še mobilni korak. Zadnja kaplja v morje želja se imenuje Lightroom mobile in je na voljo lastnikom mobilnih naprav z operacijskima sistemoma iOS in Android, ki imajo hkrati tudi naročnino na oblačno storitev Adobe Creative Cloud.

Lightroom mobile ne skriva, da je v osnovi bolj spremljevalna aplikacija kot samostojni izdelek. Najbolje se počuti v španoviji z namizno različico aplikacije, ki poskrbi za zaključna dela na posamezni fotografiji, medtem ko mobilna inačica fotografu ponudi možnost hitrih popravkov tudi na terenu. Največja ovira pri takem početju je omejenost mobilne naprave s prostorom. Oblika zapisa RAW, ki jo imajo resnejši fotografi najraje, je namreč precej zajetnejša od običajno stisnjenih datotek JPEG. Lightroom mobile zagato rešuje z oblačno tehnologijo in pametnimi predogledi fotografij, nazorno oklicanimi z nazivom Smart Previews. Gre za pomanjšane različice izvirnikov, ki kljub vsemu omogočajo zadovoljivo poigravanje z datotekami. Pri sinhronizaciji zbirke fotografij se predogledi ustvarijo samodejno in prenesejo v oblak podjetja Adobe, pri čemer ne porabijo niti megabajta prostora, zakupljenega z naročnino Creative Cloud.

Uporabniški vmesnik je osredotočen na najpomembnejše – fotografije.

Uporabniški vmesnik je osredotočen na najpomembnejše – fotografije.

Uporabniški vmesnik programa je odličen. Je osredotočen na slikovno gradivo, z minimalističnimi orodji za urejanje. Slednje je izvedeno s prstnimi gestami in prestavljanjem drsnikov. Drsniki so namenjeni predvsem natančnejšemu določanju posameznih vidikov slike, na primer spreminjanju barvne temperature. Raztezajo se prek celotne dolžine zaslona in so nadvse natančni. Delo z aplikacijo je zato uživaško in zadovoljivo. Žal manjkajo nekatere ključne zmožnosti, ki jih najdemo v namizni različici programa. Najbolj smo pogrešali uporabniške nastavitve, ki bi nam omogočile vnaprej določene popravke. Mobilna različica jih z namizja sicer prenese, a ustvarjanje novih je misija nemogoče. V praksi bo pomanjkanje najverjetneje zaslužno za to, da bomo mobilno aplikacijo uporabljali za krajše poskuse, resnejše delo pa bo počakalo na čas za osrednjim računalnikom. Adobe se tega zaveda, to se kaže tudi pri možnostih izvoza, ki jih je malo in so nezadostne za končanje zastavljenega projekta. Programu manjka tudi krajevna obdelava določenega področja slike. Vse skupaj se zna ob hudi konkurenci (npr. Snapseed), ki obdelavo fotografij vzame resneje in uporabnika pripelje do končnega izdelka brez potrebe po kasnejšem ukvarjanju z računalnikom, izkazati za nezadostno.

Lightroom mobile ni namenjen uporabnikom z željo, da bi fotografske izdelke obdelovali zgolj na telefonu ali tablici. Bolj ga bodo veseli redni odjemalci oblaka Creative Cloud, ki že danes redno uporabljajo namizno različico programa. Mobilna aplikacija je na voljo brezplačno, a za delovanje zahteva naročnino na Adobe Creative Cloud (od 12 evrov naprej). Na srečo jo lahko preizkusi prav vsakdo, saj so v podjetju Adobe predvideli tridesetdnevni poskusni rok. Mesec dni je ravno dovolj, da ugotovimo, ali novinec sodi v naš delovni vsakdan. Ljubiteljski, občasni fotograf bo najbrž ugotovil, da ne, in raje posegel po katerem od samostojnih izdelkov, ki jih na tržnicah App Store in Google Play sploh ne primanjkuje.  

Adobe Lightroom mobile

Mobilna aplikacija za obdelavo fotografij.

Prodaja: Adobe (App Store, Google Play).

Cena: Brezplačno.

✓    Uporabniški vmesnik, podpora zapisu RAW.

✗    Pomanjkanje naprednejših zmožnosti, uporabniških prilagoditev, zahteva po naročnini.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji