Objavljeno: 28.6.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij - avgust 2016

Malo denarja, veliko akcije

GoPro je pred leti praktično lastnoročno zagnal področje akcijskih kamer, sledil mu je Sony, danes pa kaže, da primat prevzemajo manj znana kitajska podjetja. Preizkusili smo kar pet takih naprav.

Vzpon GoProja je bil presenetljivo hiter in udaren. Kamere so bile preproste, majhne, načeloma tudi ne predrage. Velik vpliv pa je seveda imelo tudi res odlično trženje – podjetje je podprlo kup ekstremnih športnikov, s katerimi je nastalo res veliko čudovitih posnetkov oziroma filmov. Tudi podpora v obliki sponzorstev je bila kar občutna – na vseh ekstremnejših tekmovanjih (sploh pa na dresih, čeladah in vsem drugem) je bilo opaziti veliko njihovih napisov.

Vmes se je pojavilo nekaj tekmecev, najopaznejše so bile kamere podjetja Contour, a jim ni uspel tak preboj kot GoProju. Edini, ki se je resno izkazal, je bil Sony, a so tudi ti nekako ostali v senci tekmeca. S temi kamerami se sicer še vedno ukvarjajo, ponujajo zelo dobro kakovost (tudi vgrajeno stabilizacijo slike, česar GoPro nima), njihova glavna ovira je slaba prepoznavnost.

A GoProju gre v zadnjih letih na slabše. Dejstvo je, da gre za kamere, ki kljub vsemu ne ponujajo ravno vrhunske kakovosti. Kot je marsikateri uporabnik hitro potuhtal, se za tistimi res odličnimi posnetki z YouTuba (in drugod) skriva res veliko dela. Ni si težko predstavljati, da se z vrhunskimi športniki, kupom kamer, izleti s helikopterji  in profesionalnimi montažerji pač naredi vrhunski video. Povprečen uporabnik si ne more privoščiti nič od naštetega, tako so tudi videi večinoma zgolj povprečni, GoPro pa hitro izgubi svoj čar, sploh ker niti ni več tako poceni.

In tam, kjer se pokaže šibkost, se hitro zberejo tisti, ki bi jo želeli izkoristiti. Tako na področju akcijskih kamer vznika vedno več manj znanih podjetji, večina z Daljnega vzhoda. Njihova glavna konkurenčna prednost je nižja cena. Preizkusili smo kar pet različnih kamer treh izdelovalcev in priznati moramo, da gre za presenetljivo konkurenčne izdelke.

Preizkusili smo kamere podjetij AEE, Denver in Xiaomi. Slednje je pri nas znano po telefonih, podjetje Denver izdeluje celi kup različne elektronike, AEE pa smo prvič srečali. Od slednjega smo dobili tri naprave, modele MD20, S60+ in S71T+, Denverjeva kamera sliši na AC-5000W, Xiaomijeva pa na Yi action camera.

Od teh vsaj po obliki in velikosti močno izstopa AEEjeva MD20. Gre namreč za res majhno kamero, po volumnu jo je za polovico tipičnega GoProja. Ob njej dobimo celo sponko, s katero si jo lahko pripnemo na obleko – kamera tehta 32 gramov. Zraven dobimo tudi vodotesno ohišje, zmoglo naj bi globine do 10 metrov, a bi si sami upali z njim še globlje.

Druge so po velikosti praktično enake, zelo podobne so tudi kameram GoPro. Tudi po oblikovanju je jasno, da se zgledujejo po omenjenem podjetju. Vse so kvadratne oblike, z malim objektivom, potisnjenim na eno stran. Kamere S60+, S71T+ in Denverjeva AC-5000W ponujajo mali, črno-beli zaslon stanja, Xiaomijeva (in prej omenjena MD20) tega nima. Imajo  pa vse vgrajeno povezavo WiFi, prek katere lahko kamere upravljamo s pametnim telefonom. To se solidno obnese in je daleč najboljši način za uporabo teh naprav – seveda pod pogojem, da nismo ravno kje preblizu vode.

Pri nekaterih modelih dobimo tudi daljinec za na zapestje, kar močno olajša upravljanje. Vsi podpirajo tudi nadzor preko telefona z namenskimi aplikacijami za iOS in Android.

Pri nekaterih modelih dobimo tudi daljinec za na zapestje, kar močno olajša upravljanje. Vsi podpirajo tudi nadzor preko telefona z namenskimi aplikacijami za iOS in Android.

Vse kamere, razen Xiaomijeve in AEEjeve MD20, imajo zraven tudi daljinske upravljalnike, pravzaprav le preproste trakove za okoli zapestja, s katerimi lahko sprožimo in ustavimo snemanje. S71T+ ima na ohišju še nekaj dodatnih stikal, ki olajšajo delo z njo, a realno upravljanje ni njihova vrlina. Dražji kameri podjetja AEE imata zraven v kompletu tudi majhen zaslon LCD, ki ga priključimo na zadnjo stran. To sicer pomaga, a se moramo nekoliko zanašati tudi na srečo (velja omeniti, da je pri GoProju načeloma podobna zgodba). Z malo tipkami je pač težko narediti veliko. Je pa res, da imajo te kamere manj funkcij in nastavitev od GoProja (in Sonyja). To pomeni, da je tudi manjša možnost, da se med nastavitvami kje izgubimo.

Pri kakovosti videa so kar velike razlike, čeprav se vse spoznajo na video ločljivosti 1080p (pri vsaj 30 slikah na sekundo). Najslabše se obnese Denverjev model, najočitnejši je šum v slabših svetlobnih razmerah, tudi barve so bolj blede, kot bi si želeli. Slab je tudi dinamični razpon, torej se tako v temnejših kot v svetlejših delih hitro izgubijo podrobnosti. Nekako je na ravni prvih modelov GoPro, če ne celo malenkost slabše. Sumimo, da je v rabi pač nekoliko starejše tipalo.

Le malenkost bolje se obnese AEEjeva MD20. Šibkost obeh je tudi razmeroma slab zvok, a je to pri vseh takih napravah normalno, sploh pri rabi vodotesnih ohišij. Korak više sta kameri Xiaomi in AEE S60+. Ti že konkurirata GoProju in Sonyju. Razlike sicer so (spet predvsem pri dinamičnem razponu, nekoliko pa tudi pri barvah), a so dovolj majhne, da bo večina uporabnikov težko opazila.

Najdražja, AEEjeva S71T+, pa zmore celo 4K, a žal le pri 15 slikah na sekundo. To je pred nekaj leti GoPro predstavil v modelu Hero3 in je koristno bolj za posnetke vrste »time-lapse«. Je pa video pri ločljivosti FullHD res dober, brez težav se meri z bolj uveljavljenimi modeli.

Razen Xiaomija dobimo pri vseh kamerah tudi podvodno ohišje, pri Denverju in AEEjevi S60+ gre to uradno do 40 metrov, pri MD20, kot rečeno, do 10 metrov, rekorder pa je AEE S71T+, katerega ohišje zdrži do 100 metrov globine. Vprašanje je, kdo bo to dejansko tudi izkoristil, a gre kljub temu za res dobro zaščito, ki bo kamero obvarovala tudi v kakšnih res kočljivih situacijah. Pri Xiaomiju pa žal ne dobimo nobenega ohišja, pravzaprav ne dobimo čisto nič dodatne opreme. Seveda si jo lahko naknadno omislimo, a je kljub temu škoda, da niso dodali ničesar.

Ima pa Xiaomijeva kamera že sama navoj za pritrditev na stativ. To imajo z adapterji tudi druge in je vsekakor dobrodošlo –pri GoProju moramo namreč to dokupiti. Količina dodatne opreme je, razen Denverjevega modela, vezana na ceno, največ dobimo pri S60+ in S71T+. No, Denver je pri tem izjema, saj tam dobimo že res kup dodatkov – najkoristnejša sta adapter za pritrditev na cevi (predvsem kolesarsko balanco in podobno) in prisesek za ravne površine. Sistem pritrditve teh dodatkov je praktično enak kot pri GoProju, z malo truda lahko dodatke menjavamo med vsemi temi sistemi. Preizkušene kamere imajo sicer za nekaj mikronov drugačne mere pri pritrdilnih elementih, a se te kamere z nekaj iznajdljivosti (tudi malo sile) lahko uporablja tudi v navezi z GoProjevimi adapterji.

Nad preizkušenimi kamerami smo bili načeloma prijetno presenečeni, vsako lahko komu priporočimo. Denverjeva je s slabimi osemdesetimi evri nadvse poceni, hkrati dobimo pri njej dober izbor pritrditvenih elementov. Res ponuja najslabšo kakovost, a je tudi ta ob lepih razmerah (sončnem vremenu) dovolj dobra – če smo nezahteven uporabnik (ali pa kupujemo kakemu otroku), je kljub vsemu kar dobra izbira.

Podobno je s Xiaomijem. Res škoda, da tam ne dobimo nobenega ohišja ali dodatka, a kljub temu ponuja odlično razmerje med kakovostjo videa in ceno. Je torej kot majhna, poceni videokamera, ki pa je ne uporabljamo za športne vragolije, temveč v bolj navadnih situacijah. Razred zase je tudi AEEjeva MD20, katere velika prednost (poleg cene) je res majhen volumen ter skoraj neopazna teža. Video ni ravno vrhunski, a je povsem zadovoljiv, kamero pa lahko zataknemo praktično kjerkoli – že malo močnejši lepilni trak jo bo dovolj dobro držal.

Najbolj se nam je prikupila AEEjeva S60+. Ta po našem mnenju ponuja najboljše razmerje med kakovostjo videa, ceno in številom dodanih priključkov. Nad njo je še S71T+, ta ima malenkost boljši video, malo boljše upravljanje (zaradi dodatnih drsnikov na ohišju), a je tudi dražja – to razliko v ceni pa lahko pri S60+ porabimo tudi za kak dodatek ali pomnilniško kartico.

Kot smo že omenili v uvodu, GoProju ne gre več tako dobro, kot mu je šlo nekoč, tokrat preizkušene kamere pa lepo pokažejo, zakaj. So res cenejše (sploh ko prištejemo še ceno dodatkov), po kakovosti pa ne zaostajajo dovolj, da bila to dovolj velika ovira. Za večino uporabnikov so pač »dovolj dobre«, kar je bilo na zelo veliko področjih dovolj, da je bil prvak premagan.

AEE S71T+

Prodaja: www.avtera.si.

Izdeluje: en.aee.com.

Cena: 249 EUR.

Za    Solidna kakovost videa, upravljanje.

Proti    Cena.

AEE S60+

Prodaja: www.avtera.si.

Izdeluje: en.aee.com.

Cena: 189 EUR.

Za    Dobro razmerje med ceno in kakovostjo.

Proti    Upravljanje bi lahko bilo boljše.

AEE MD20

Prodaja: www.avtera.si.

Izdeluje: en.aee.com.

Cena: 139 EUR.

Za    Res majhna velikost in teža.

Proti    Upravljanje bi lahko bilo boljše, kakovost videa.

Denver AC-5000W

Prodaja: www.conrad.si.

Izdeluje: www.denver-electronics.com.

Cena: 78 EUR.

Za    Cena.

Proti    Upravljanje bi lahko bilo boljše, kakovost videa.

Xiaomi Yi Action Camera

Prodaja: www.elkotex.si.

Izdeluje: www.mi.com/yicamera.

Cena: 90 EUR.

Za    Cena, solidna kakovost videa.

Proti    Upravljanje bi lahko bilo boljše, brez ohišja in dodatkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji