Objavljeno: 19.9.2017 | Avtor: Jernej Horvat | Monitor Oktober 2017

LG Q6

Sprva je težko verjeti, da jim je v LGju uspelo v tako majhno in kompaktno ohišje telefona vgraditi kar 5,5-palčni zaslon. A kot kaže, so to ob pomoči zaslona v letos priljubljenem razmerju stranic 18 : 9 in s tankimi stranicami izvedli. Telefon meri v višino le 142,5 mm in v širino 69,3 mm. Za primerjavo vzemimo Applov iPhone 7 Plus, s prav tako 5,5-palčnim zaslonom – v višino meri 158,2 mm in širino 77,9 mm. Razlika je očitna. LG Q6 se cenovno uvršča v srednji cenovni razred in novo razmerje stranic zaslona LCD z ločljivostjo 2160 × 1080 pik je ključna prodajna prednost v primerjavi s konkurenco. Ta vsaj še letos pri modelih v omenjenem cenovnem razredu uporablja zaslon s »starim« razmerjem stranic 16 : 9.

Kritiko si zasluži uporaba plastike na hrbtni strani, ki pri pametnem telefonu za slabih 380 evrov ni dopustna. Konkurenčni modeli, h katerim sodita Samsungova J7 in A7, že uporabljajo aluminij ali steklo. Poleg lepšega občutka pri držanju telefona v roki sta aluminij ali steklo tudi odpornejša proti praskam. Plastično ozadje se tudi ne zliva dosledno s stranskim aluminijastim robom, saj na določenih mestih ohišje bolj izstopa. Zmotijo tudi nesimetrično umeščeni gumbi za upravljanje glasnosti in vklop naprave ter priključka za polnilec in slušalke. Položaj vseh elementov je glede na debelino stranice telefona prenizek. Druga slabost, ki jo moramo omeniti, je to, da ni bralnika prstnega odtisa. V tem pogledu LG Q6 zaostaja za konkurenco.

Razočaranje nad kakovostjo izdelave in neobstoječim bralnikom za prstni odtis pa se ob uporabi kamere spremeni v prijetno presenečenje. Na hrbtni strani je na voljo kamera s tipalom 13 MP, ki v dobro osvetljenih razmerah deluje odlično. Podrobnosti v fotografiji so dobro izpostavljene in čeprav so določeni deli preveč osvetljeni, je končni rezultat za pametni telefon v srednjem cenovnem razredu zelo dober. Enako velja za sprednjo »selfie« kamero s tipalom 5 MP in širokokotnim objektivom. Slednje je za fotografiranje »selfijev« priročno, saj je razdalja med telefonom in glavnim objektom na fotografiji majhna. Manj navduši snemanje video posnetkov. Kljub digitalni stabilizaciji snemanja se tresljaji pri posnetkih ne umilijo. Potrebna je tudi pazljivost pri izostritvi ob prehodu snemanja z bližnjih na oddaljene objekte, saj je treba na zaslonu za to poskrbeti ročno.

Pogled na tehnične specifikacije ne razkriva nobenih presenečenj. Telefon poganja Qualcommov Snapdragon 435 in grafični procesor Adreno 505. Notranje shrambe je na voljo 32 GB z možnostjo uporabe kartice microSD do 256 GB, na voljo je 3 GB RAM. Specifikacije tako ustrezajo pametnemu telefonu srednjega cenovnega razreda.

LG Q6

Hitrost delovanja: 6.

Kakovost izdelave: 4.

Prodaja: (Spletne) trgovine in mobilni operaterji.

Cena: 379,99 EUR.

Za: Kamera, zaslon, pričakovana posodobitev na Android 8.0 Oreo.

Proti: Kakovost izdelave, brez bralnika prstnega odtisa, visoka poraba baterije, zvočnik je na zadnji strani.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji