Objavljeno: 27.3.2018 | Avtor: Miran Varga | Monitor April 2018

Leto 2021 je bližje, kot si zavarovalnice mislijo

Zavarovalniško računovodenje in poročanje bo letos ena glavnih tem v zavarovalnicah, saj je zanje že skrajni čas, da začno uvajati mednarodne standarde računovodskega poročanja IFRS 17.

Organizacija International Accounting Standards Board (IASB) je lani izdala nov standard računovodskega poročanja IFRS 17. Ta najočitneje vpliva na poslovanje oziroma računovodenje v zavarovalnicah, saj korenito spreminja njihovo pripravo poslovnih izkazov. Spreminja namreč osnovne metrike poslovanja zavarovalnic, največja računovodska sprememba pa je odvzem zavarovalnih premij iz prihodkov zavarovalnic. Standardi IFRS 17 tako pravijo, da se bo dobiček zavarovalnici pripisoval med življenjsko dobo zavarovalne police, ne glede na datum plačila zavarovalne premije. Slednje seveda »obrača na glavo vse«, očitno je, da se bodo izkazi poslovnega uspeha zavarovalnic povsem spremenili. Zakaj so se v IASB sploh lotili tako korenitih sprememb? Predvsem zato, ker jim nova osnova omogoča pripravo poročil, po katerih je lažje primerjati poslovne izkaze zavarovalnic med seboj. IFRS 17 prestavlja pozornost s pogleda v preteklost na prihodnost. Merjenje uspešnosti in dobičkonosnosti na podlagi obračunanih premij bodo nadomestili izračuni, ki bodo zahtevali pravilno razporejanje pripisovanja dobička v celotnem obdobju trajanja posamezne zavarovalne pogodbe.

Saj se še ne mudi. Pa se!

Standard IFRS 17 stopi v veljavo s prvim dne leta 2021. Časa za implementacijo ustreznih rešitev se zdi še veliko, a se v praksi že precej mudi. Novi standard računovodskega poročanja predvideva enoletno obdobje primerljivega poročanja, torej bodo morale zavarovalnice regulatorjem po novem standardu poročati že poslovno leto 2020. Za razliko od večine podjetij, ki upravljajo in obdelujejo osebne podatke, a se kljub temu ne zavedajo prihoda uredbe GDPR oziroma njenih razsežnosti, zavarovalnice vedo, da bo njihova krvna slika (beri: izkaz (ne)uspeha) obravnavana povsem drugače. Vpeljava po načelu »tik pred zdajci« tako skorajda ne pride v poštev, saj bi zaradi narave vseh sprememb večina zavarovalnic že leta 2019 preizkusila vpliv prihajajočega standarda na svoj poslovni izkaz. Torej mora ustrezno rešitev implementirati še letos, če naj opravi t. i. »suhi preizkus« in morebitno simulacijo poročanja po IFRS 17.

Podobno kot pri zagotavljanju skladnosti z uredbo GDPR bodo zavarovalnice za implementacijo standardov računovodskega poročanja IFRS 17 potrebovale sodelovanje različnih strokovnjakov. Za isto mizo se bodo torej poleg informatikov usedli še finančniki, aktuarji, upravitelji tveganj in strokovnjaki s področja informacijske varnosti, številne zavarovalnice pa bodo pomoč poiskale pri specializiranih zunanjih ponudnikih.

Da bo IFRS 17 za zavarovalnice velik zalogaj, je že jasno. Ne le finančni, temveč predvsem organizacijski oziroma kadrovski. Svetovalno podjetje KPMG je v svoji raziskavi ugotovilo, da kar 85 odstotkov zavarovalnic ocenjuje, da bodo težko našle ustrezne kadre za implementacijo IFRS 17. Poleg tega več kot polovica zavarovalnic (še) nima zagotovljenih finančnih sredstev za uvedbo novega standarda računovodskega poročanja.

Nekaj svobode ostaja

Zavarovalnice bo pri novih metodah izkaza poslovnega rezultata zanimal predvsem davčni vpliv oziroma t. i. davčno breme. Pri tem IFRS 17 na področju računovodskega poročanja zavarovalnicam še vedno pušča nekaj svobode oziroma izbire. Zavarovalnice lahko prikažejo spremembe vrednosti obveznosti zaradi spremembe obrestnih mer v izkazu poslovnega izida ali pa v izkazu drugega vseobsegajočega donosa. Z izbiro druge možnosti se zavarovalnica izogne situaciji, ko bi morebitno nihanje obrestnih mer na svetovnih trgih vplivalo na rezultate, prikazane v izkazu poslovnega izida. Na področju premoženjskih zavarovanj, kjer je trajanje zavarovalnih pogodb tipično krajše, bodo zavarovalnice bržkone ubrale možnost uporabe poenostavljene metode PAA. Cilj IFRS 17 je bil narediti pripravo poslovnega izkaza zavarovalnic regulatorno skladno in obenem še vedno prijazno do računovodij. To končna implementacija nenazadnje bo, saj bodo z IFRS 17 skladne rešitve zavarovalnicam omogočale knjiženje praktično vseh sprememb glede obveznosti in izplačil, pri tem pa ne bodo obremenjevale glavne knjige.

Zavarovalnice bodo morale zagotoviti sledljivost podatkov in ponovljivost izračuna poslovnega izida, ne glede na to, katero metodo knjiženja (bolj ali manj podrobno) bodo izbrale. Večina novih rešitev za računovodsko poročanje bo v zavarovalnicah ustrezno umeščena med aktuarstvo in finance, saj bo tako zaposlenim prihranila delo in izkoristila nekatere sinergije že implementiranih poročil po programu Solventnost II.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji