Objavljeno: 25.8.2015 | Avtor: Miran Varga | Monitor September 2015

Lažje sobivanje z desetko

Vsak začetek je težak, pravi slovenski pregovor. Naslednje vrstice bodo poskrbele, da ob nagradnji/namestitvi operacijskega sistema Windows 10 nikakor ne bo tako.

Windows 10 je končno na voljo za brezplačno nadgradnjo. Četudi je novi sistem v svoje računalnike namestilo že več deset milijonov ljudi, mnogi še vedno čakajo »na vrsto«. Zato se nam zdi edino pošteno, da tokratne nasvete začnemo z zvijačo, ki bo sprožila takojšen prenos in nadgradnjo operacijskega sistema.

Kako do takojšnje nadgradnje?

Microsoft se je, logično, odločil, da bo Windows 10 nadgrajeval v valovih. Uporabniki, ki imajo vklopljeno samodejno posodabljanje operacijskega sistema, so že pred dvema mesecema dobili obvestilo o možnosti nadgradnje. Ta se je začela izvajati konec julija in še traja. Namestitvena aplikacija Windows 10 pravi, da bo uporabnika obvestila, ko bo nadgradnja na voljo – še prej se mora namreč pretočiti iz spleta, to pa v najmanj zahtevni 32-bitni različici Windows 10 Home zahteva prenos 2,7 GB podatkov iz spleta, zato lahko pri uporabnikih s počasnejšo povezavo v splet traja dlje časa.

Ker je na desetine uporabnikov v čakalni vrsti za brezplačno nadgradnjo novega operacijskega sistema, je verjetnost, da ste med njimi tudi bralci teh vrstic, velika. Nič ne de, mi poznamo zvijačo, kako Windows Update prepričati, da bo takoj začel prenos namestitvenih datotek za Windows 10. Postopek je naslednji: najprej se odpravimo v mapo C:\Windows\SoftwareDistribution\Download in v njej pobrišemo prav vse datoteke. To bo poskrbelo, da bo storitev Windows Update začela posodobitve upravljati znova.

Zatem odpremo ukazno vrstico (Command Prompt) – to storimo tako, da pritisnemo tipko Windows, vtipkamo cmd in ne pritisnemo tipke Enter, temveč desno kliknemo z miško in izberemo ukaz Zaženi kot skrbnik/Run as administrator. Nato v ukazno vrstico vnesemo ukaz wuauclt.exe /updatenow, ki ga prav tako še ne potrdimo. Vrnemo se v aplikacijo Windows Update in kliknemo možnost Preveri posodobitve/Check for updates. Sistem bo začel preverjati posodobitve in izpisal obvestilo Preverjanje, ali so na voljo posodobitve .../Checking for updates… Medtem ko sistem preverja, ali so na voljo posodobitve, se vrnemo v ukazno vrstico in poženemo že vneseni ukaz. Windows Update nam bo kmalu zatem sporočil, da prenaša Windows 10 in naj počakamo, da se prenos konča. Zatem bomo lahko pognali namestitev oziroma nadgradnjo novega operacijskega sistema.

Najprej moramo počistiti mapo, v kateri Windows Update shranjuje posodobitve sistema.

Najprej moramo počistiti mapo, v kateri Windows Update shranjuje posodobitve sistema.

Nastavitve zasebnosti

O izzivu glede uporabnikove zasebnosti, ki ga predstavlja uporaba operacijskega sistema Windows 10, podrobneje pišemo v posebnem prispevku. Na kratko pa vam lahko svetujemo, da že ob koncu nadgradnje/namestitve Windows 10 kliknete Nastavitve zasebnosti/Privacy settings in izklopite prav vse možnosti, ki so privzeto vklopljene. Če boste pogrešili kakšno funkcionalnost novega sistema, jo lahko pozneje na nadzorni plošči še vedno vklopite nazaj.

Prilagoditev menuja Start

Naslednje, kar bomo opazili v novem operacijskem sistemu, je menu Start. Ta je mešanica tradicije, znane iz Windows 7 in starejših sistemov, ter vmesnika Metro iz osmice. Velikost kvadratkov in pravokotnikov posameznih aplikacij lahko enostavno prilagodimo z desnim klikom nanje in klikom  ukaza Spremeni velikost/Resize, podobno kot smo lahko počeli v operacijskih sistemih Windows 8/8.1.

Uporabniki, ki nad digitalno navdihnjenimi ploščicami, nekatere med njimi celo spreminjajo vsebino, niso navdušeni, jih lahko z menuja Start delno ali povsem odstranijo. Če bi jih radi le skrili, po desnem kliku z miško nanje izberemo možnost Odpni iz začetnega menija/Unpin from Start. Če smo prepričani, da posamezne aplikacije sistema Windows ne potrebujemo, pa jo lahko kar odstranimo s klikom ukaza Odstrani/Uninstall. Tako bo naš menu Start kaj hitro spominjal na tistega iz sistema Windows 7.

Okenski odjemalec elektronske pošte je bistveno naprednejši in prijaznejši od svojih predhodnikov.

Okenski odjemalec elektronske pošte je bistveno naprednejši in prijaznejši od svojih predhodnikov.

Delo z elektronsko pošto in koledarjem

Za program Pošta, ki je vdelan v Windows 10, si snovalci vsekakor zaslužijo čestitke, saj tako dobrega privzetega poštnega odjemalca v okenskem operacijskem sistemu še ni bilo. Tudi za aplikacijo Koledar lahko trdimo enako. Novi poštni odjemalec namreč omogoča številne prilagoditve računov in funkcij, ki nam omogočijo, da postane dobesedno domač (npr. nastavitev slike ozadja). Pravo vrednost bo aplikacija Pošta pokazala na tablicah, kjer lahko z gestami upravljamo vrsto funkcij – hitro in enostavno. Kljub temu lahko zapišemo, da sta tako pošta kot koledar bistveno prijaznejša tudi do uporabnikov z miško in tipkovnico.

Gre tudi s tipkovnico

Windows 10 prinaša še nekaj novih splošnih bližnjic. Ob uporabi tipkovnice lahko hitreje upravljamo delujoča okna. Kombinacijo tipk Windows + leva puščica ali Windows + desna puščica poznamo že iz aktualne različice operacijskega sistema in delujoče okno prilepi ob levi ali desni rob zaslona, zdaj pa so jima v Redmondu dodali še par tipka Windows + puščica gor in tipka Windows + puščica dol, ki okno dodatno stisneta ob zgornji ali spodnji kot zaslona.

Kombinacija tipk Windows + Tab nam odpre prikaz vseh dejavnih oken in aplikacij, poimenovan Task View. Pri tem lahko izkoristimo novo funkcionalnost operacijskega sistema Windows 10, ki omogoča odpiranje novih navideznih namizij. Ob pritisku omenjene kombinacije tipk se nam na spodnji strani zaslona prikaže možnost Add a desktop. Z njo enostavno ustvarimo dodatno navidezno namizje in katere izmed izbranih aplikacij preselimo nanj. Dodatno navidezno namizje lahko sicer kadarkoli ustvarimo tudi s pritiskom na kombinacijo tipk Windows + Ctrl + D na kateremkoli zaslonu.

Druge uporabne bližnjice s tipkovnico:

Windows + S – sproži iskalnik datotek/vsebin

Windows + I – odpre Nastavitve/Settings

Windows + A – odpre Akcijski center/Action center z obvestili

Windows + K – sproži funkcijo povezovanja z bližnjimi brezžičnimi napravami/omrežji

Windows + L – zaklene napravo

Windows + P – preslika namizje primarnega zaslona na druge povezane zaslone

Windows + X – prikaže skrbniška orodja

Windows + preslednica – omogoči zamenjavo sistemskega jezika

Izklop hitrega dostopa

Osebno sem nad funkcijo Raziskovalca, imenovano Hitri dostop, navdušen, saj z njeno pomočjo takoj vidim zadnje uporabljane aplikacije, datoteke in mape. Ker gre za »živo« stvar, utegne morebitne tradicionaliste zmotiti. Nič ne de, še vedno jo lahko izklopimo. To storimo tako, da v Raziskovalcu/File Explorer na ukaznem traku kliknemo zavihek Pogled/View, zatem pa še ikono Možnosti. Odpre se nam padajoči menu, na njem izberemo možnost Ta računalnik/This PC ter izbiro potrdimo s klikom gumba V redu/OK.

Virtualna namizja so vsekakor ena uporabnejših pridobitev novega sistema. Marsikateri uporabnik jih bo preprosto vzljubil.

Virtualna namizja so vsekakor ena uporabnejših pridobitev novega sistema. Marsikateri uporabnik jih bo preprosto vzljubil.

Premikanje oken med navideznimi namizji

V eni prejšnjih številk Monitorja smo si ogledali predogledno različico sistema Windows 10 in bili veseli funkcionalnosti navideznih namizij, ki jih je Microsoft uvedel praktično kot zadnji med velikani iz sveta operacijskih sistemov. Navidezna namizja nam omogočajo, da si aktivne aplikacije/programe/dokumente lahko pregledno uredimo po posameznih področjih, saj imamo lahko v operacijskem sistemu Windows 10 na voljo ne le eno, temveč več namizij. Preklapljanje med njimi je enostavno izvedljivo s pritiskom na ikono Pregled opravil/Task View v opravilni vrstici ali pa z uporabo kombinacije tipk Windows + Tab. Preklop med delujočimi aplikacijami na namizju še vedno izvajamo s kombinacijo Alt + Tab. Piko na i pa postavi možnost prenosa aplikacij z enega navideznega namizja na drugega. Najprej se odpravimo na navidezno namizje, ki gosti aplikacijo, ki bi jo radi prenesli. Zatem odpremo vmesnik Pregled opravil/Task View, kliknemo in držimo aplikacijo, ki bi jo radi prenesli, ter jo povlečemo na drugo/izbrano navidezno namizje na dnu zaslona. Tam imamo na voljo tudi možnost Novo namizje/New Desktop, s katero ustvarimo povsem novo namizje za izbrano aplikacijo.

Novo virtualno namizje lahko ustvarimo tudi s kombinacijo tipk Windows + Ctrl + D, zapremo pa s kombinacijo Windows + Ctrl + F4. Prav tako nam je lahko tipkovnica v pomoč pri premikanju med virtualnimi namizji: to počnemo s kombinacijo tipk Windows + Ctrl + smerna tipka (levo ali desno).

Sprememba nastavitev posodabljanja

Windows 10 tako kot prejšnje različice stavi na varnost in ažurnost, zato se redno posodablja. Slabša plat »stalnih« posodobitev pa je tudi zahteva po vnovičnem zagonu sistema. Če tega ne opravimo takoj ob posodobitvi, bo to operacijski sistem prej ali slej opravil sam. V Windows 10 imamo vsaj to srečo, da lahko nastavimo, kdaj naj se operacijski sistem spet zažene in posodobi – npr. sredi noči. Na menuju Start poiščemo razdelek Nastavitve, zatem pa še Posodobitve in varost/Updates and Recovery ter zaženemo Windows Update. S klikom Dodatne možnosti/Advanced in Izberite, kako se nameščajo posodobitve/Choose how updates are installed lahko samodejno izbiro z menuja nadomestimo z možnostjo Opomni na načrtovanje časa ponovnega zagona/Select a restart time in izberemo čas, ko nas bodo posodobitve najmanj motile.

Zasebnost povprečnega uporabnika Windows 10 utegne biti na hudi preizkušnji. Microsoft bi o nas rad vedel praktično vse!

Zasebnost povprečnega uporabnika Windows 10 utegne biti na hudi preizkušnji. Microsoft bi o nas rad vedel praktično vse!

Božji način

Uporabniki, ki operacijske sisteme uporabljajo že dalj časa, se morda spomnijo Microsoftove zvijače, imenovano Božji način (God Mode). Ta je z okenskimi operacijskimi sistemi že od različice Windows Vista, pozna pa jo seveda tudi Windows 10. Posebnost je v tem, da uporabniku v eni mapi omogoči dostop do vseh nastavitev operacijskega sistema. Uradno ime te bližnjice je sicer Windows Master Control Panel, a se je med uporabniki bistveno bolj prijelo ime Božji način, ki izvira iz interne šale med razvijalci operacijskega sistema.

Božji način bodo s pridom uporabljali predvsem sistemski inženirji in napredni računalnikarji oziroma vsi tisti, ki imajo radi vsako malenkost pod nadzorom. Povprečnemu uporabniku Božji način ne predstavlja velike dodane vrednosti, manj veščim pa vklop omenjene mape celo odsvetujemo, saj ne želimo, da bi s spreminjanjem nastavitev, ki jih ne razumejo, ohromili delovanje operacijskega sistema. Za vklop Božjega načina bomo najprej potrebovali upraviteljske uporabniške pravice. Nato na namizju (ali poljubno kje) desno kliknemo z miško, ustvarimo novo mapo in jo poimenujemo GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}. Ikona na novo ustvarjene mape bo spominjala na ikono nadzorne plošče. V mapi nas pričaka okoli 40 različnih nastavitev, skoraj vse med njimi pa bi lahko našli tudi med poglobljenim raziskovanjem nadzorne plošče.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji