Objavljeno: 27.6.2017 | Avtor: Jernej Horvat | Monitor Julij-avgust 2017

Ko potrebujemo le telefon

Branje knjig in revij na pametnih napravah ni novost. Na voljo vam je široka ponudba domačih in tujih ponudnikov, zato predstavlja največjo težavo izbira prave aplikacije. Pred poletjem in dopusti je pravi čas, da preverite, katere so najboljše, in se seznanite s tem, kaj vam ponujajo.

Tako kot v drugih kategorijah aplikacij tudi na področju branja knjig in revij slovenski ponudniki zaostajajo za tujimi. Izjemi sta aplikaciji Emka in Biblos2. Primerni sta za vse uporabnike, ki si želijo brati v slovenščini oziroma dela slovenskih avtorjev.

Pri aplikaciji Emka, ki jo ponuja Mladinska knjiga, se boste morali najprej registrirati na spletni strani emka.si, kar omogoča možnost prenosa kupljenih eknjig s spletne strani emka.si na pametno napravo.

Biblos2, ki je na voljo uporabnikom iOS, pa na podlagi predhodne registracije ponuja možnost nakupa ali izposoje knjig. V obeh primerih se uporabniška izkušnja ne more primerjati z drugimi ponudniki na trgu. Izbira knjig ni tako velika, kot je pri aplikacijah Amazon Kindle in Apple iBooks. Za aplikacije, kot so Flipboard, Instapaper, Pocket in Zinio, pri katerih lažje dostopate do člankov z želenih tematskih področij, pa primerne slovenske alternative niti ni.

S Flipboardom lahko na enem mestu zbiramo prispevke iz vseh spletnih virov, ne glede na to tematiko, ki vas zanima.

V nadaljevanju testirane aplikacije predstavljajo najboljše, kar je trenutno na voljo na trgu. Pri izbiri je poleg kakovosti pomembna dostopnost v operacijskih sistemih iOS in Android. Predstavljene aplikacije delujejo v obeh. To je pomembno za tiste, ki si kupujete knjige ali revije. Tako boste do kupljenih vsebin lahko dostopali ne glede na to, kakšen telefon ali tablico boste uporabljali v prihodnosti.

Instapaper

Malo je aplikacij, ki se jim je uspelo obdržati tako dolgo kot Instapaperju. Na trgu se je znašel leta 2008 oziroma kmalu za tem, ko je Apple predstavil trgovino App Store. Razloga za uspeh sta dva, in sicer enostaven koncept in vrhunska izvedba.

Instapaper vam omogoča, da si zanimive članke iz spleta shranite v aplikacijo in s tem na vašo pametno napravo. Vsebine so tako dostopne tudi takrat, ko nimate povezave do brezžičnega omrežja ali ste v tujini in se želite izogniti prenosom podatkov. A to ni razlog, da je Instapaper tako priljubljen. Podobno funkcionalnost navsezadnje ponuja veliko drugih aplikacij. Glavna razlika je v sami izvedbi. Članki s spletnih strani se v aplikaciji shranijo v obliki, ki je prijazna do uporabnika. Odstranijo se nadležni oglasi, ki na spletnih straneh motijo zbranost uporabnikov, in spremeni se pisava, v kateri so predstavljeni članki. Namesto klasičnih in za branje manj primernih se uporabljajo pisave, ki vam olajšajo branje. Na voljo je celo pisava dyslexie, ki uporabnikom z disleksijo pomaga pri branju. Poveča se tudi velikost pisave in razmik med vrsticami. Končni rezultat je odlična uporabniška izkušnja branja, ki pride še posebej do izraza na manjših zaslonih pametnih telefonov. Instapaper vam tudi omogoča nastavitev temnega ozadja. Vsi, ki ste kdaj želeli zvečer pred spanjem še kaj prebrati, se verjetno zavedate težave bleščeče svetlih zaslonov, zato je omenjena funkcija več kot dobrodošla.

Težava pri uporabi aplikacije je zgolj ta, da boste opisane možnosti nastavitev odkrivali postopoma. Tako bo treba nekaj dni rabe, da boste prikaz besedila in drugih možnosti nastavitev prilagodili svojemu okusu. Zato je priporočljivo, da Instapaper uporabljate vsaj nekaj dni, preden se odločite, ali boste aplikacijo uporabljali še naprej. Pri tem je dobrodošlo tudi to, da je uporaba brezplačna. Vse funkcije so vam na voljo zastonj.

Flipboard

Če bi morali priporočiti zgolj eno aplikacijo od vseh predstavljenih v tem prispevku, bi to bil Flipboard. Aplikacija se je, skupaj s prvo generacijo tablice iPad, znašla na trgu leta 2010. Osnovni namen rabe je, da lahko na enem mestu iz vseh spletnih virov zbirate prispevke s tematiko, ki vas resnično zanima. To so na primer oblikovanje, astronomija, programiranje, tehnologija, avtomobilizem, kuhanje, potovanja in še veliko drugih. Ne glede na to, kakšni so vaši interesi, boste ob pomoči Flipboarda našli ustrezne vsebine. Letos je bila predstavljena korenita vizualna prenova, ki olajša spremljanje najnovejših vsebin. Izberete si lahko več interesnih področij, na katerih se prikazujejo prispevki, objavljeni v spletu. Uporabnost Flipboarda pa ni zgolj zbiranje relevantnih vsebin, temveč tudi možnost shranjevanja. Oblikujete si lahko svoje revije in si vanje shranjujete prispevke, ki jih bodisi želite prebrati pozneje ali pa si jih želite za vedno shraniti. Vaše revije so lahko zasebne ali javne. Slednje omogočajo drugim uporabnikom Flipboarda, da vaši reviji sledijo in prebirajo vse shranjene prispevke. Edina slabost opisanih revij je, da si boste redni uporabniki aplikacije sčasoma shranili preveč člankov. Ob tem se porodi slab občutek, saj si boste shranili veliko več prispevkov, kot jih boste imeli čas prebrati.

Uporaba aplikacije je brezplačna. Podjetje prihodke ustvarja s posredovanjem oglasov. Med pomikanjem po straneh prispevka se vam tu in tam prikaže celostranski oglas. Opisano se morda zdi moteče, a ni, saj je prikaz oglasa povsem ločen od vsebine članka. Branje je tako nemoteno. Večina največjih medijskih hiš ima s Flipboardom sklenjeno pogodbeno sodelovanje. To pomeni, da se vam prikazujejo vsebine manjših blogov, pa tudi največjih imen v medijskem svetu.

Edino nadlogo predstavlja pomanjkanje dveh ključnih funkcij. Prva je možnost shranjevanja prispevkov na telefon ali tablico in s tem možnost branja brez dostopa do brezžičnega ali mobilnega omrežja. Druga omembe vredna nadloga je prikaz vsebin na beli podlagi, ki onemogoča udobno branje v temnejših prostorih.

Kindle

Amazon ponuja največjo izbiro knjig in z aplikacijo Kindle jih lahko berete tudi na telefonih ali tablicah. Za uporabnike pametnih naprav iOS je poudarek zgolj na branju, saj nakupov prek aplikacije ne morete opravljati. Razlog za to je med drugim nestrinjanje Amazona s pravili Appla, ki želi od sleherne prodaje določeno provizijo. Nakup knjig je tako možen zgolj prek brskalnika na pametni napravi. So pa v Amazonu težavo uspešno rešili, saj se knjige takoj po nakupu naložijo v aplikacijo.

Kindle predstavlja največjo izbiro eknjig z aplikacijo, ki deluje tako na iOS kot tudi na Androidu.

Kindle je najboljša alternativa za vse vaše nakupe knjig. To velja tudi v primeru, ko uporabljate pametne naprave na platformi iOS in vam je na voljo Applova aplikacija iBooks. Iste knjige so včasih pri Applu cenejše, a ste z aplikacijo iBooks vezani na Applov ekosistem. Danes to morda ni težava, a še ne pomeni, da boste iPade in iPhone uporabljali tudi v prihodnje. Kindle je tudi priročnejši za družine, kjer niso vsi člani na eni platformi, zato knjige berejo na različnih napravah in platformah.

Tako kot v primeru aplikacije Instapaper so vam tudi pri aplikaciji Kindle na voljo številne možnosti prilagajanja prikaza besedila. Vrsta pisave, velikost črk, razmiki med vrsticami in možnost prikaza vsebin na temni podlagi vam omogočajo, da prikaz vsebin prilagodite svojemu okusu. Zanimivo je integrirana tudi možnost označevanja delov vsebin in s tem ustvarjanja zapiskov. Večkrat boste namreč pri branju naleteli na odstavke, ki bodo podčrtani s prekinjeno črto. Kindle vam tako prikazuje tiste odseke besedil, ki so si jih označili drugi bralci knjige. Grafični prikaz je uporabljen zgolj takrat, ko si posamezni odsek označi večje število bralcev, zato se v knjigah ne pojavlja prevečkrat.

Pri uporabi velja opozoriti na napako pri nekaterih knjigah. Amazonov iskalnik po spletni trgovini omogoča prikaz zgolj tistih knjig, ki so na voljo v formatu, berljivem v Kindlu. Vendar pa nekatere knjige kljub temu niso povsem prilagojene in ne ponujajo prilagajanja velikosti črk ter drugih prej omenjenih možnosti. Bralna izkušnja na pametnih telefonih je tako slabša. Iz tega razloga pred nakupom knjige vedno preberite nekaj komentarjev drugih bralcev, saj se omenjena težava hitro znajde med komentarji.

Zinio

Zinio se oglašuje kot največja »trafika« na svetu in z več kot 5000 različnimi revijami se zdi trditev resnična. Aplikacija je kakor nalašč za vse, ki radi posežete po tujih revijah, a zaradi geografskih omejitev do njih nimate dostopa. Najbolj so zastopane revije v angleščini. Kupite lahko posamezno revijo ali pa prek aplikacije sklenete naročnino. Vselej, ko izide nova številka, vas Zinio o tem tudi obvesti. Revije se namestijo v vaš pametni telefon in so vam tako na voljo ne glede na to, ali imate dostop do omrežja ali ne. Pri tem velja opozoriti, da namestitev ene številke revije zaradi velike količine fotografij zavzame veliko prostora. Pri telefonih z manj pomnilnika sčasoma lahko nastanejo težave. To velja tudi za tiste, ki uporabljate telefone s karticami microSD. Shranjevanje vsebin na kartice microSD ni omogočeno, a pri Zinio obljubljajo, da bodo razmislili o tej možnosti.

Največja dodana vrednost uporabe aplikacije je prisotnost vseh pomembnejših revij na enem mestu. Tako vam ni treba nameščati in uporabljati samostojnih aplikacij, ki jih veliko revij ponuja svojim bralcem. Na žalost pa branje člankov na pametnih telefonih ni primerljivo z drugimi testiranimi aplikacijami v tem prispevku. Težava je namreč v formatu, v katerem so revije na voljo. Besedila namreč ne morete prilagajati v nobenem pogledu, zato vas prikaz vsebin na pametnih telefonih prisili k povečevanju pogleda podobno kot pri navigacijskih aplikacijah. Nadležno opravilo, ki ga ni treba opravljati na tablicah, saj so črke zaradi večjih zaslonov dovolj velike.

Google Play Newsstand

Brezplačna Googlova aplikacija je na voljo tako uporabnikom operacijskega sistema Android kot tudi iOS in predstavlja neposredno konkurenco aplikacijama Flipboard in Apple News. Agregator vsebin vam ponuja zbiranje prispevkov za vsa vaša interesna področja. Ta zbirate v rubriki Library in poleg interesnih področij lahko sledite tudi točno določenim medijem. V rubriki Library vam je na voljo tudi funkcija Digest, ki vam prikazuje tri najnovejše prispevke za vsa interesna področja, ki jim sledite. Na voljo so vam tudi premijske vsebine, kot v primeru časopisa New York Times. Vsak mesec lahko brezplačno preberete do 10 prispevkov omenjenega časopisa. Najboljše prispevke si lahko tudi shranite v rubriko Read Later.

Google Play Newsstand je neposredna konkurenca Fliboardu in v tem pogledu ponuja tudi določene prednosti. Med najočitnejše spada enostavnejša navigacija. Določanje tematik in shranjevanje zanimivih prispevkov v lastno zbirko je na začetku hitrejše in lažje kot v primeru Flipboarda. Poznamo pa tudi omembe vredno slabost. Vsebine se v Google Play Newsstand predstavljajo v podobni obliki kot pri uporabi brskalnika. Med branjem se morate tako ves čas s prstom pomikati navzdol. Raziskave kažejo, da takšno neprestano pomikanje po strani navzdol vpliva na razumevanje prebrane vsebine. Zato je za boljše dojemanje prebranega bolje uporabiti aplikacije, kjer se po vsebini lista podobno kot pri fizični reviji ali knjigi.

Uporabniška izkušnja je pri aplikaciji Instapaper prioriteta. Za lažje prebiranje spletnih člankov v temnih prostorih si lahko potemnite ozadje.

Pionir med aplikacijami, s katerimi lahko zbirate članke iz spleta, ki se nanašajo izključno na vaša interesna področja. Unikatna je možnost ustvarjanja lastnih revij iz prispevkov, ki si jih želite shraniti za poznejše branje. Aplikacija na žalost ne ponuja možnosti shranjevanja člankov na pametno napravo.

Amazon Kindle med drugim ponuja enostaven in pregleden način listanja po straneh knjige, kar je priročno za vse, ki potrebujete hiter dostop do določenega odseka v knjigi.

V največji digitalni trafiki lahko izbirate med več kot 5000 različnimi revijami. Zaradi formata revij je aplikacijo priporočljivo uporabljati na tablicah.

Googlova alternativa Flipboardu vam ponuja enostavnejši način navigacije in možnost shranjevanja člankov krajevno na napravo. Uporabniška izkušnja pri branju ni na ravni tiste, ki je boste deležni v Flipboardu.

Tabela [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji