Objavljeno: 24.11.2009 | Avtor: Miran Varga | Monitor November 2009 | Teme: šah

Ko nas od velemojstra loči le en klik

Z uveljavitvijo interneta med širšo populacijo so prav šahisti veliko pridobili, saj se jim je odprl povsem nov svet. Tako jim danes po primžernega nasprotnika ni več treba hoditi v šahovski klub ali celo v drugo mesto, temveč se z nekaj sto tisoči nasprotniki pomerijo kar prek spletnih portalov, ki omogočajo igranje šaha prek spleta. Vse, kar potrebujejo, sta le povezava v internet in spletni brskalnik.

Šah v spletu ima obilo prednosti. Tako lahko v vsakem trenutku dneva najdemo nasprotnika, saj je po svetu registriranih več milijonov šahistov, skorajda vsi med njimi pa so že preizkusili igranje šaha prek spleta, večina jih pravzaprav redno igra prek spleta. Čar igranja prek spleta je tudi ta, da igraš z nasprotniki, ki jih v resničnem življenju nikoli ne boš srečal. Prav tako lahko igralec igra takrat, ko mu to najbolj odgovarja - tudi če gre za zelo rano jutranjo uro ali pa takrat, ko je trda tema zunaj in Evropa še spi, so budni nasprotniki z Daljnega vzhoda in Avstralije ali pa Severne in Južne Amerike.

Igranje šaha prek interneta je iz leta v leto bolj priljubljeno, v svetu pa se je uveljavilo nekaj spletnih portalov, ki omogočajo brezplačno igranje kraljevske igre. Njihovo delovanje smo seveda preizkusili tudi v praksi in ga ustrezno ocenili.

Chess.com (www.chess.com)

Spletišče Chess.com je ena bolj očitnih izbir, če bi radi izvedeli kaj več o šahu. Seveda ponuja tudi brezplačno igranje šaha v živo, vendar se je zato treba najprej registrirati. Po prijavi na portal je treba prijavo še aktivirati, a se to k sreči zgodi skoraj v hipu. Snovalci dveri so za nove uporabnike pripravili tudi kratek, a nazoren vodnik za rabo in prijetno bivanje, in to lahko le pohvalimo.

Preprost vmesnik ponuja vse, kar si želi povprečen igralec. Pregled partij, ki so v teku, in nasprotnikov, ki so prosti. Igralec lahko tudi sam ponudi igranje šahovske partije pod svojimi pogoji (barva figur ter časovne omejitve). Spletišče Chess.com poskrbi tudi za hrambo vseh odigranih partij v arhivu, od koder si jih igralec lahko tudi prenese v priljubljenem zapisu pgn in jih nato preučuje ob pomoči računalniškega programa. Med igranjem lahko s pomočjo vmesnika tudi komuniciramo z nasprotnikom, podobno kot v spletni klepetalnici, sistem pa omogoča tudi pošiljanje sporočil igralcem, ko niso dosegljivi v spletu.

Kot dodano vrednost spletišče Chess.com ponudi tudi učenje šahovske taktike, pri čemer so navadni uporabniki, torej tisti, ki so za uporabo spletišča ne plačujejo, omejeni s predstavitvijo do treh taktičnih zamisli na dan. Tudi sicer je ponudba vsebin, povezanih z učenjem šaha, precej bogata, saj ima igralec na voljo tudi šahovske video vodnike za vse faze šahovske igre. Spletišče je zelo prijazno tudi do šahovskih začetnikov, zato se boste, če vam angleščina ne dela preglavic, lahko vse - od osnov naprej - naučili kar v spletu. Nedvomno so spletne dveri Chess.com ena najboljših spletnih postaj za slehernega šahista.

Chess Maniac

www.chessmaniac.com

Spletišče Chess Maniac vsekakor ni med tistimi, ki so grafično najbolj dodelana, saj mu do očem prijetne strani manjka še precej elementov, a to za igranje šaha pravzaprav ni pomembno. Bistveno pomembnejši je podatek, da bomo na njem ob vsakem trenutku našli vsaj tisoč nasprotnikov, s katerimi se bomo pomerili na plošči s 64 polji.

Preden pa smo lahko izzivalci ali izzvani, se moramo seveda na spletišče prijaviti, šele nato odkrijemo, da gre pravzaprav za spletišče počasnega šaha, kjer imajo igralci za posamezno potezo na voljo tudi po več dni. Podobno spletišče nas pričaka tudi na spletnem naslovu Red Hot Pawn (www.redhotpawn.com), le da je bistveno lepše oblikovano in bolj organizirano.

FlyOrDie Chess

www.flyordie.com/chess

FlyOrDie je še eno izmed spletišč, ki omogočajo igranje šaha brez predhodne prijave. Vendar pa je t. i. gostujoči način namenjen le predstavitvi delovanja šahovskega portala, saj je registracija brezplačna, igralcu pa nato odpre bistveno več funkcionalnosti. Igranje šaha je le ena izmed možnosti, saj spletišče FlyOrDie Games gosti najrazličnejše spletne igre in velja za eno najbolj obiskanih spletnih strani s tega področja.

Za razliko od bolj "specializiranih" šahovskih spletišč pa FlyOrDie ponuja predvsem preprost, a učinkovit spletni vmesnik, ki pa zna biti na trenutke tudi precej počasen. Pravzaprav je v času našega opazovanja spletišča prav spletni šah imel daleč največji obisk med vsemi igrami, povprečno število igralcev pa je dosegalo tudi trikratnik števila igralcev na portalu Chess.com!

Za igranje šaha na portalu FlyOrDie moramo imeti nameščeno tudi javo, saj se šahovnica oziroma kar celoten vmesnik naloži kot javanska aplikacija. Manjša zamera gre veliki količini reklam, te moramo, denimo, spremljati, še preden se lahko igramo, a po drugi strani avtorje tudi razumemo, da vzdrževanje takšnih dveri zahteva precejšnje vložke, ki jih je moč povrniti le z oglaševanjem. Mimogrede, če imate nameščen kak bolj učinkovit program za preprečevanje prikaza oglasov, se na dverih FlyOrDie ne boste igrali ...

Tudi sicer se zdi, da je igranje na omenjenih dverih namenjeno najmlajšim, saj je uporabniški vmesnik precej kičast, njegova uporabna vrednost pa je v najboljšem primeru vprašljiva. Tipične partije so dolge 2 x 20 minut, število potencialnih nasprotnikov pa v praksi ne odseva tudi njihove kakovosti.

GameKnot

www.gameknot.com

Šahu posvečeno spletišče GameKnot za brezplačno igranje šaha prek spleta zahteva predhodno registracijo, po kateri nam postreže z nekaj navodili, ki nam olajšajo bivanje na dverih. Resda so ta bolj tekstovna kot grafična, a so zato na voljo v več svetovnih jezikih, igralca pa opozorijo tudi na možnost prenosa njihove orodne vrstice - ta je na voljo le za brskalnik Internet Explorer.

GameKnot je sicer posvečen predvsem počasnemu šahu, kjer imajo igralci za posamezno potezo na voljo tudi po več dni, vendar podpira tudi igranje v realnem času. To je, tako avtorji dveri, še v preizkusni fazi (beta), a je javanska aplikacija v času našega preizkusa delovala brez težav. Čas hitropoteznih partij je samodejno omejen na 2 x 10 minut, prav tako tudi aplikacija sama izbere nasprotnika, ki je v določenem času na voljo. Vmesnik je precej skop, saj ne ponuja prav nobenih dobrot, ki jih zasledimo pri konkurenčnih spletiščih.

Med dodatki, ki jih najdemo na spletišču GameKnot, sta le vsakodnevni šahovski uganki - ena lažja in ena težja, ki poskrbita za manjšo popestritev dneva. Kljub temu pa omenjeni portal po funkcionalnostih precej zaostaja za najboljšimi, zato našega priporočila vsekakor ne bo dobil.

InstantChess

www.instantchess.com

Spletišče InstantChess je eno tistih, ki omogoča prav to, kar nakazuje njegovo ime. Takojšnje igranje šaha prek spleta, brez prijav, namestitev aplikacije ipd. Vse, kar mora igralec storiti, je to, da vpiše svoje ime ali vzdevek v polje na prvi strani in klikne gumb Start. Sistem mu nato v nekaj sekundah poišče soigralca in partija se lahko začne. Izbira nasprotnika je tako povsem naključna in prepuščena pogonu, ki se skriva za spletnim vmesnikom. Neregistriran igralec lahko odigra klasično partijo (najpogostejša izbira je igra 2 x 15 minut), pri kateri je izbira barve figur povsem naključna. Registracija žal ni brezplačna, zato v nadaljevanju opisujemo le funkcije spletišča, ki jih imamo na voljo kot gostje.

Kot gost lahko z nasprotnikom med partijo klepetamo, zanimive pa so možnosti, ki jih imamo po odigrani partiji, saj nam spletni vmesnik ponuja tudi analizo in oceno partije (igranje najboljših potez za obe strani). Spletišče InstantChess ima za brezplačne uporabnike samo eno večjo pomanjkljivost in ta je vidna kot fiksna velikost šahovnice, ki se bo nekaterim igralcem zdela premajhna (in posledično nepregledna). Med spremljevalnimi storitvami, ki jih ponuja spletišče, je tudi zelo zanimiv pregled najboljših igralcev, najboljših partij, igralca tedna, priljubljenosti odigranih otvoritev in seveda spremljanje partij, ki so trenutno v teku. Mimogrede lahko izvemo tudi, da se vsak teden na InstantChess.com odigra več kot 100.000 partij, katerih skupno število je že preseglo 46 milijonov, tako da veljajo te dveri za ene "bolj obljudenih".

Vsekakor je omenjeno spletišče, ki se primerja s telovadnico, v kateri ohranjamo v formi možgane, eno priročnejših, ko se igralcu sredi dneva zazdi, da bi odigral partijo ali dve brez večjih obveznosti ali skrbi za svoj rating.

Chess Here

www.chesshere.com

Spletišče Chess Here je še eno izmed mnogih, namenjenih hitri šahovski zabavi. Za to pa se je treba najprej registrirati, a je postopek hiter in preprost. Grafični vmesnik je pregleden in preprost, poleg igranja šaha pa omogoča še klepet z nasprotnikom ali pa spremljanje pogovorov v javni klepetalnici. Žal se s tem brezplačne funkcije tudi končajo, saj je, denimo, že za ogled partije treba poseči po plačljivem uporabniškem računu.

Spletišče Chess Here ima precej manjši obisk v primerjavi z najbolj obljudenimi spletišči, pa vendar je na njem v vsakem trenutku moč najti več kot 100 nasprotnikov. Podobno kot nekatera konkurenčna spletišča tudi Chess Here med igro prikazuje spletne oglase, a jih igralcu ne vsiljuje, saj, denimo, programi za blokiranje prikaza teh vsebin svoje delo lahko opravijo, pa uporabnikova izkušnja ne bo motena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji