Objavljeno: 27.2.2018 | Avtor: Miran Varga | Monitor Marec 2018

Ko naprave (in uporabniki) zopet zadihajo

Kdor dlje časa aktivno uporablja računalnik ali drugo napravo, naleti na kakšno omejitev. Pogosto je povezana s pomanjkanjem prostora ali delovnega pomnilnika. V tokratnih nasvetih pišemo o tem, kako svojim napravam vrniti »izgubljene« oziroma zasedene megabajte in gigabajte, ne da bi pri tem pobrisali pomembne datoteke.

Sodite med uporabnike, ki leta 2018 niso začeli z zimsko čistilno akcijo? Nič ne de, za urejanje digitalnega sveta ni nikoli prepozno. Prav tako se boste teh nasvetov spomnili v trenutku, ko vas bo računalnik, tablica ali telefon obvestil o tem, da mu primanjkuje prostora na disku ali delovnega pomnilnika. Pripravili smo nekaj zelo učinkovitih ukrepov, s katerimi bodo vaše naprave, posledično pa tudi vi, lažje zadihali.

Čiščenje pomnilnika aplikacij

Večina priljubljenih aplikacij, posebej tistih na mobilnih napravah, podatke shranjuje v namenskem pomnilniku, saj nam nato iz njega hitreje prebere dele spletnih strani, ki se od zadnjega obiska niso spremenili. A če veljamo za prave kiberščake, ki jih vodi izjemna spletna radovednost (internet je pač neskončen vir informacij, kajne?), potem se megabajti pridno nabirajo in kaj lahko se zgodi, da Google Zemljevidi, Chrome ali pa aplikacija Spotify »rezervirajo« svoj gigabajt prostora na notranjem pomnilniku naprave. Večina uporabnikov ima mobilno napravo z operacijskim sistemom Android, zato si bomo ogledali, kako čiščenje poteka v tem okolju. Najprej se odpravimo na menu Nastavitve (Settings), nato odpremo Aplikacije (Applications) in s seznama aplikacij izberemo prvo, katere zbrane podatke želimo počistiti. Zatem kliknemo polje Pomnilnik (Storage), kjer nas pričakata dva gumba in informacije o tem, koliko prostora zasedajo shranjeni podatki omenjene aplikacije. Drugega za drugim pritisnemo oba, npr. najprej Počisti podatke (Clear data), nato pa še Počisti predpomnilnik (Clear cache). Postopek ponovimo za vsako aplikacijo, za katero ugotovimo, da je »pomnilniški požeruh«.

Predpomnilnik mobilnih aplikacij je eden največjih požeruhov prostora v androidnih telefonih.

Komur ročno delo in popoln nadzor nista pretirano všeč, si seveda lahko pomaga z dodatno mobilno aplikacijo. Ena učinkovitejših je, denimo, Clean Master (play.google.com/store/apps/details?id=com.cleanmaster.mguard), a bomo njene storitve »plačali« s prikazovanjem oglasov in novačenjem v nakupe znotraj aplikacije.

Celo Google je pred kratkim izdal lastno aplikacijo za čiščenje nesnage v sistemu Android. Na aplikacijski tržnici Play poiščemo in namestimo aplikacijo Files Go by Google (deluje na napravah, ki imajo nameščen Android 5.0 ali novejši). Po tem, ko napravi dovolimo, da si ogleda naše datoteke, bo pripravila analizo stanja in nam predlagala samodejno čiščenje, ki po Googlovih besedah pri povprečnem uporabniku sprosti okoli gigabajt prostora. A omenjena aplikacija zna in zmore še marsikaj več, zato predlagamo izbiro možnosti odstranitve aplikacij, ki jih ne uporabljamo. Kliknemo možnost Find unused apps in pustimo programu, da analizira nameščene aplikacije. Postregel nam bo s seznamom aplikacij, ki jih nismo nikoli uporabili, in tistimi, ki jih uporabimo zelo poredko. Poleg aplikacij je zapisana tudi količina prostora, ki jo posamezna aplikacija zaseda v napravi. Z izbiro krožca poleg imena aplikacije bomo aplikacijo označili za odstranitev. Ko smo pregledali seznam in pripravili aplikacije »za odstrel«, kliknemo polje Uninstall.

Mobilne naprave prav tako niso imune za pojav dvojnikov datotek. Z aplikacijo Files Go by Google jih poiščemo ob pomoči razdelka Duplicate files – priporočamo uporabo možnosti Smart suggestions, ki predpostavlja, da želimo obdržati le najnovejšo različico datoteke, druge pa označi za brisanje, ki ga tudi opravi po našem kliku polja Delete.

Mobilne aplikacije se ne razlikujejo prav veliko od tistih v računalniku, saj tudi same uporabljajo začasne datoteke, ki jih pogosto kar pustijo v napravi. V razdelku App cache lahko preverimo, katere so najmanj skrbne, ko gre za čiščenje teh datotek, jih izberemo, označimo še možnost All item in kliknemo Delete. Še eno mesto, kjer se lahko zbira večja količina odvečnih datotek v sistemu Android, so Prenosi (Downloaded Files). Googlova aplikacija nam pripravi pregled omenjene mape, v zgornjem desnem kotičku pa lahko izbiramo med poimenskim, datumskim ali velikostnim pogledom. Predlagamo brisanje vseh datotek, za katere smo prepričani, da jih ne potrebujemo.

Aplikacijo Files Go by Google lahko uporabimo ne le za čiščenje nesnage na mobilni napravi, temveč tudi za brezžično pošiljanje datotek znancem in prijateljem.

Osvobodimo PC nesnage

Namizni in prenosni računalniki imajo navadno vgrajene zmogljivejše diske in pogone SSD od mobilnih naprav, a to še ne pomeni, da se z meseci in leti na njih ne zaredi obilica nepotrebnih datotek. Številne ustvari operacijski sistem v navezi s programi in igrami, ki jih uporabljamo. Če imamo osebni računalnik z nameščenim okenskim operacijskim sistemom, bo najbolje »čistilno akcijo« prepustiti programu CCleaner (www.piriform.com/ccleaner), saj ta res temeljito opravi svoje delo, še preden pa ga spustimo nad nesnago, lahko natančno označimo, katere odvečne datoteke naj nam poišče in odstrani. Priporočamo temeljito čiščenje operacijskega sistema, brskalnikov, koša itd. Adut programa CCleaner je vsekakor zelo dobro poznavanje »grdih« navad pogosto uporabljanih programov in aplikacij, zato točno ve, kaj iskati in kje. Program ima privzeto izbrane »varne« možnosti, s katerimi ne morete zgrešiti, pred izbiro drugih pa se le podučite, kaj natančno bodo pobrisale (morebitna v brskalniku shranjena gesla ipd.). Všeč nam je tudi možnost čiščenja in popravljanja vnosov v registru operacijskega sistema in učinkovit pomočnik za odstranjevanje nameščenih programov.

CCleaner je res temeljit, pred vsakim potencialno nevarnim brisanjem datotek pa uporabnika dodatno opozori – ta opozorila si velja natančno prebrati, da bi se izognili morebitni slabi volji. Ali pa preprosto ostati pri privzetih nastavitvah in program pognati periodično.

Iskanje in brisanje velikih datotek

Ko smo opravili veliko delo in je CCleaner končal svoje poslanstvo, pride na vrsto »nadaljevalni tečaj«, s katerim bomo poiskali mape in datoteke, v katerih hranimo največ podatkov – morebiti pa resnično ne potrebuemo vseh videov ločljivosti 4K (in nižjih ločljivosti), podvojenih datotek itd. V pomoč nam bo program TreeSize Free (www.jam-software.com/treesize_free/), ki nam bo iskanje velikih datotek olajšal tako, da nam bo grafično prikazal, katere datoteke in mape na našem pomnilniškem mediju zasedajo največ prostora. Izberemo lahko klasični prikaz po seznamu map ali pa 2D oziroma 3D grafično upodobitev. TreeSize Free podpira tudi zaslone, občutljive za dotik, kar nam bo v pomoč pri ugotavljanju, kje so skriti vsi gigabajti notranjega pomnilnika, s katerimi se hvali naša naprava. V nadaljevanju lahko z vrsto praktičnih filtrov hitro najdemo najobsežnejše datoteke in premislimo, ali jih moramo resnično hraniti na disku/notranjem pomnilniku.

Ko gre za iskanje nadpovprečno velikih datotek, zna nekaj podobnega tudi že omenjeni CCleaner – z menija orodij Tools izberemo pripomoček Disk Analyzer). Ob prvem zagonu programa svetujemo izbiro možnosti Everything, saj bomo tako dobili precej dobro sliko o tem, katere datoteke najbolj dušijo naš računalnik, v nadaljevanju pa lahko z izbiro posameznih kategorij še podrobneje razdelamo zasedenost diska. Kliknemo gumb Analyze in počakamo na analizo, predstavljeno kot seznam, urejen po velikosti. Desni klik datoteke bo odprl mapo, v kateri je, nato pa jo lahko premaknemo drugam ali pobrišemo (če smo prepričani, da je ne potrebujemo).

Lokalna ali oblačna hramba datotek?

Z dilemo iz naslova tega odstavka se poleg domačih uporabnikov srečujejo tudi podjetja. Naš nasvet bo enak za vse: občutljive podatke in podatke, za katere ne želite, da bi jih videl še kdo, hranite krajevno. Naložbo v zunanji disk, ključek USB ali strežnik NAS boste prej ali slej upravičili. Za podatke, ki niso občutljive ali zaupne narave, pa so primerne tudi storitve oblačne hrambe, posebej če gre za plačljive. A tudi nekaterim brezplačnim alternativam nimamo kaj očitati, priporočljivo je le, da si uporabnik pred uporabo dejansko prebere pogoje rabe.

Če imamo v računalniku nameščen operacijski sistem Windows 10, je ta z lansko jesensko posodobitvijo pridobil zanimivo funkcijo. Integrirana rešitev za oblačno hrambo datotek Microsoft OneDrive je pridobila t. i. možnost Files On-Demand. Vklopimo jo tako, da v Raziskovalcu (File Explorer) na levi kliknemo razdelek OneDrive – odpre se nam seznam vseh datotek, ki jih hranimo v Microsoftovem oblaku, in ponudi možnost dodajanja novih datotek. Funkcijo Files On-Demand preprosto vklopimo z desnim klikom ikone oblačka v sistemskem kotičku, nato pa v razdelku Nastavitve odkljukamo možnost pri Files On-Demand (Save space and download files as you use them). Po vklopu možnosti bomo vse datoteke v hrambi OneDrive videli enako, kot bi bile na namizju, le ikone različnih barv nam bodo dale vedeti, ali je posamezna datoteka hranjena krajevno ali v oblaku. Datoteke manjših velikosti (npr. dokumenti) bo računalnik s povprečno zmogljivo internetno povezavo odpiral praktično enako hitro in uporabnik razlike sploh ne bo zaznal. Potem ko datoteke shranimo v OneDrivu, jih lahko na disku pobrišemo (pobrišemo njihove kopije). To storimo tako, da desno kliknemo datoteko in izberemo možnost Clear space.

Stiskanje fotografij in video posnetkov

Številni pametni telefoni so opremljeni s kamerami, katerih senzorji premorejo ločljivost 12 milijonov pik ali še višjo in lahko zajemajo fotografije ter video posnetke v ultra visoki ločljivosti 4K. Pomanjkljivost teh s podrobnostmi bogatih vsebin je velikost datotek, ki jih puščajo za seboj. Če vaša mobilna naprava zaradi fotografij poka po šivih, jih lahko prenesete v računalnik. Pri tem si pomagajte z brezplačnim programčkom ImBatch (www.highmotionsoftware.com/products/imbatch), ki zna hkrati zmanjšati velikost (in po želji tudi ločljivost) fotografij, zato bodo te v ciljni mapi zasedle manj prostora. Prav tako velja razmisliti, da bi velikost (beri: ločljivost) zajetih fotografij in video posnetkov omejili še pred njihovim zajemom – torej v nastavitvah aplikacije, ki jo uporabljamo na pametnem telefonu – to velja za praktično vse na operacijskem sistemu Android temelječe naprave. Če imamo iPhone, se prav tako odpravimo na meni Nastavitve (Settings) in Kamera (Camera) in tam spremenimo kakovost zajema video posnetkov.

Stiskanje drugih datotek in map

Če vam analiza vsebine diska pokaže, da imate na njem predvsem veliko datotek, do katerih dostopate zelo redko ali nikoli, a jih kljub temu ne želite premakniti drugam, velja razmisliti o možnosti, da bi te datoteke stisnili in arhivirali v nekakšne skupinske arhive. Vsaka datoteka, tako velika kot majhna, na disku zaradi same narave datotečnega sistema pogosto zasede še malce več prostora, kot je njena dejanska velikost. Če pa npr. sto fotografij stisnemo v en arhiv, lahko pridobimo znatno več prostora – poleg tega pridobimo tudi pri preglednosti. Fotografije v zapisu JPEG so sicer že stisnjene, tako da si od dodatnega stiskanja ne gre obetati preveč. Za stiskanje in arhiviranje datotek priporočamo rabo brezplačnega orodja 7-Zip (www.7-zip.org) in njemu lastnega formata .7z, saj ta ponudi višjo kompresijsko razmerje datotek kot npr. konkurenčni zapis .zip.

Česa ne smete izbrisati

V vsakem računalniku so sistemske datoteke, ki morajo ostati nedotakljive – načeloma naj bi se map in datotek sistema Windows uporabniki sploh ne dotikali, saj sicer tvegajo nedelovanje svojega sistema. Dve izmed takšnih datotek, ki jih bo našel vsak program za iskanje velikih datotek, sta Hiberfil.sys in Pagefile.sys. Prva je namenjena t. i. hibernaciji sistema Windows, vanjo namreč shrani datoteke, ko gre v stanje spanja. Hibernacijo sistema lahko tudi izklopimo, in sicer tako, da ukazno vrstico (Command Prompt) zaženemo kot skrbnik (Run as Administrator) in nato vanjo vnesemo ukaz powercfg.exe /hibernate off. Nato okno z ukazno vrstico preprosto zapremo – sprememba se bo uveljavila po novem zagonu računalnika. Datoteka Pagefile.sys pa deluje kot navidezni pomnilnik sistema, zato svetujemo, da jo uporabnik pusti povsem pri miru.

S sistemskimi datotekami se ne gre igrati, ne glede na to, kakšni požeruhi prostora so!

Stiskanje sistemskih datotek

Operacijski sistem Windows 10 je z lanskimi posodobitvami dobil tudi različne izboljšave in funkcije, ki pa jih v Microsoftu ne razglašajo na glas. Ena takih je funkcija Compact OS, ki skrči vse namestitvene datoteke v sistemski mapi winsxs, s čimer uporabniki pridobimo okoli 4 GB prostega prostora ali, z drugimi besedami, Windows te datoteke, ki jih redko uporablja, stisne za skoraj polovico (tipično razmerje stiskanja doseže 1,7 : 1). Za osvoboditev štirih gigabajtov na disku sledimo naslednjemu postopku. Kliknemo gumb Start in poiščemo program Command Prompt (vpišemo lahko le cmd) – nato ga desno kliknemo in izberemo možnost Zaženi kot skrbnik (Run as administrator). Z ukazom Compact.exe /CompactOS:query preverimo, ali je naš sistem morebiti že stisnjen. Če nam Windows odgovori, da sistem ni v kompaktnem stanju, vnesemo ukaz Compact.exe /CompactOS:always in počakamo nekaj minut, da Windows stisne svoje datoteke.

Stiskanje sistemske mape traja od nekaj minut (SSD) do 20 minut (klasični disk), a s tem posegom pridobimo okoli 4 GB prostega prostora.

Odstranjevanje podvojenih datotek

Ob analizi stanja datotek na naši napravi utegnemo biti presenečeni, koliko prostora porabi shranjevanje več kot ene različice datoteke, saj se ponekod kopije kar množijo. Namenskih programov za iskanje podvojenih (ali potrojenih) datotek v spletu ne manjka, a ker ne želimo računalnika dodatno obremenjevati z novimi programi, bomo uporabili kar program CCleaner, ki premore ustrezno orodje. Z menija Tools izberemo orodje Duplicate Finder in nato dvojnike poiščemo po imenu, velikosti, datumu spremembe in vsebini, zelo priročna pa je tudi možnost dodajanja in odvzemanja iskalnih lokacij – če bi radi preverili, ali je posamezna datoteka že v naši zunanji hrambi (varnostni kopiji).

Odstranitev starih posnetkov stanja sistema

Funkcija System Restore nam, če je vklopljena, lahko kdaj dobesedno reši glavo, saj ustvarja posnetke stanja sistema, h katerim se lahko vrnemo, če se nam operacijski sistem kdaj ne želi zagnati. A ustvarjanje teh posnetkov, ki traja tedne in mesece, pridno odžira prostor na disku. Seveda lahko omenjeno količino prostora sami omejimo, in sicer tako, da v iskalnik vnesemo besedi system protection. To nam bo odprlo ustrezen razdelek na nadzorni plošči. Zatem kliknemo gumb Nastavi (Configure) in z drsnikom izberemo količino prostora, ki ga za posnetke stanja lahko uporabi funkcija System Restore.

Funkcije System Restore ne gre zatreti v celoti (razen, če nikoli nimate težav z računalnikom), zato ji velja pustiti vsaj nekaj gigabajtov, da lahko učinkovito opravlja svoje delo.

Odstranitev starih različic sistema Windows

Microsoft od dvakrat do trikrat na leto izda novo različico operacijskega sistema Windows 10, ki se pri uporabnikih samodejno posodobi. Vsaka taka posodobitev pa pusti za seboj tudi starejšo kopijo sistema – za vsak primer, če bi se radi povrnili v preteklo stanje. Z orodjem za čiščenje diska, vgrajenim v Okna, lahko počistimo te datoteke (mimogrede jih bo za več gigabajtov). V Raziskovalcu (File Explorer) desno kliknemo ikono pogona, na katerem imamo nameščen operacijski sistem, in izberemo možnost Lastnosti (Properties), nato kliknemo gumb Čiščenje diska (Disk Cleanup). Sistem Windows bo pripravil seznam možnih datotek za čiščenje in nam sporočil, koliko prostora bi s čiščenjem pridobili. A ker nas zanima temeljito čiščenje, kliknemo gumb Čiščenje sistemskih datotek (Clean up system files), kjer se bo na novem seznamu znašla tudi možnost odstranjevanja datotek, uporabljenih za nadgradnjo sistema (Windows installation files). Izberemo možnosti, ki nam sprostijo največ prostora na disku, in izbor potrdimo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji