Objavljeno: 26.1.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Februar 2016

Ključ je v več pikah!

Ali pa tudi ne. Novi Sony Xperia Z5 Premium ima sicer zaslon s kar 2160 × 3840 pikami, vendar to visoko ločljivost vklopi le, kadar se ukvarjamo s fotografijami in videom. Sicer nam ponudi kar navadno ločljivost FullHD.

Sonyjev telefon Z5 Premium se od navadne Xperie Z5 strojno ne razlikuje prav dosti. Procesor je še vedno Snapdragon 810, ki ima štiri jedra 1.5 GHz Cortex-A53 in štiri 2 GHz jedra Cortex-A57. Pomnilnika je dva gigabajta, shrambe pa 32 gigabajtov.

Oblikovanje je nadaljevanje lanskoletne Xperie in to lahko le pozdravimo. Še vedno gre za enega lepših telefonov na androidni strani. Lepotno tekmovanje letos sicer izgubi s Samsungom S6 Edge, a Sony že leta dostavlja oblikovalsko izjemne telefone. Letos so v Sonyju opustili retro gumb za vklop in izklop, ki je zadnjih nekaj modelov krasil Xperie. Razlog za zamenjavo z gumbom, ki je ploščat in ne izstopa iz ohišja, je vgrajen bralnik prstnih odtisov. iPhone, Samsung in HTC imajo vgrajenega v fizične gumbe domov na prednji strani, Nexusi ga imajo na zadnji stranici, Sony pa ga je dal na stransko ploskev. Rezultat je zelo všečen, saj za oklep telefona ni treba iskati bralnika in ko telefon vzamemo v roke, se palec vedno znajde na pravem mestu.

Osrednja novost modela Premium je zaslon ločljivosti 4K, ki meri po diagonali 5,5 palca in je 0,3 palca večji od zaslona običajne Z5. Vendar, pozor! Visoka ločljivost se vklopi le takrat, ko gledamo 4K video vsebine v vgrajeni video aplikaciji. Prav tako zaslon sliko riše v 4K, ko v privzeti galeriji gledamo slike visokih ločljivosti. V vseh drugih primerih pa smo deležni ločljivosti 1920 × 1080. Da, to je prvi telefon z zaslonom 4K in, da, ne uporablja ga prav veliko. Verjetno zato, ker »premikanje veliko pik« pač zahteva določeno procesorsko moč. In električno energijo. Se pa zaslon 4K pozna na ceni, ki je zaradi njega za 100 evrov dražja, tako da je »navadna« Xperia Z5 boljša izbira.

SONY Xperia Z5 Premium

Prodaja: Simobil.

Cena ob objavi: 850 EUR.

za    Izdelava, oblikovanje, zaslon 4K ...

proti    ... ki večino časa kaže nižjo ločljivost.

5467482

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji