Objavljeno: 27.2.2018 | Avtor: Vinko Seliškar | Monitor Marec 2018

Kaj pa, če bi želeni izdelek preprosto natisnili?

Na trgu je že več kot tisoč 3D tiskalnikov, zato se morebitni kupci upravičeno sprašujejo, katerega kupiti.

Na spletnem portalu 3D HUBS so opravili največjo raziskavo v tem segmentu naprav, v katero so zajeli ocene 10.154 lastnikov 3D tiskalnikov, ki so skupaj opravili že skoraj 1,5 milijona natisnjenih izdelkov. Izmed 668 3D tiskalnikov, ki so bili deležni ocenjevanja, so avtorji strani sestavili t. i. 3D printer index (dostopen je na strani www.3dhubs.com) in razglasili zmagovalce v posameznih kategorijah. Povzetek najboljših 3D tiskalnikov letošnjega leta objavljamo tudi mi.

3D tiskalniki za zahtevne uporabnike

V kategoriji tiskalnikov za zahtevne uporabnike je imela med merili največjo težo kakovost tiska, tesno pa ji je sledila zanesljivost delovanja. Gre za tiskalnike, ki jih pogosto uporabljajo oblikovalci in manjša podjetja. Zmago si je s skupno oceno 9,2 pridobil model Ultimaker 3 Extended, ki lahko natisne izdelke do velikosti 215 x 215 x 300 mm, pri čemer omogoča menjavo tiskalne glave in rabo različnih materialov. To je tudi zelo zanesljiv tiskalnik, ki skorajda ne potrebuje vzdrževanja, velika skupnost uporabnikov pa je le še dodatna prednost. Edina pomanjkljivost je razmeroma visoka cena, saj je treba zanj odšteti 4300 dolarjev.

Ultimaker 3 Extended premore WiFi povezljivost, opremljen s kamero pa uporabniku omogoča, da na daljavo spremlja napredek tiskanja.

Z enako oceno so uporabniki 3D tiskalnikov na drugo mesto uvrstili tiskalnik Raise3D N2, ki prav tako lahko tiska najrazličnejše materiale – od plastičnih mas, najlona in eksotičnih materialov. Tiskalnik je nekoliko večjih zunanjih mer, a se zato odkupi z možnostjo tiskanja izdelkov mer 305 x 305 x 305 mm, pri čemer je izjemno natančen in zanesljiv, zahteva pa prav tako zelo malo oziroma nič vzdrževanja. S ceno 2800 dolarjev še vedno ne sodi med dostopne.

Za zmagovalcema v tej kategoriji sta se s skupno oceno 8,8 uvrstila še tiskalnika Formlabs Form 2 in Markforged Mark Two.

3D tiskalniki za redno proizvodnjo

3D tiskalnik z najvišjo oceno 9,3 je model Prusa i3 MK2S češkega izdelovalca Prusa Research. Inženirji so vanj vgradili vrsto tehnologij in rešitev, ki mu zagotavljajo dolgo in nepretrgano delovanje, saj bo v podjetjih pogosto stalno vprežen v delovne procese. Uporabniki so na tiskalniku pohvalili skoraj vse – od kakovosti tiska, zanesljivosti delovanja, enostavnosti rabe, odprtokodne programske opreme in cene (le 600 evrov stane!), zmotilo jih je le nekoliko glasnejše delovanje tiskalnika.

Na drugo mesto se je z oceno 9,1 uvrstil tiskalnik Makergear M2, ki v peti generaciji dokazuje, kako zelo dobre gene ima (prvi je prišel na trg že leta 2012). Uporabniki so nad njim navdušeni, tako kot Pruso pa ga zaradi odprtega ohišja »krasi« nekoliko glasnejše delovanje – pa tudi cena 1825 dolarjev ni med prijaznejšimi.

Za rabo najenostavnejši 3D tiskalniki

Medtem ko smo uporabniki pri klasičnih tiskalnikih vajeni, da jih priklopimo v električno omrežje in namestimo priloženi gonilnik, je zgodba s 3D tiskalniki drugačna – večino cenejših moramo najprej sestaviti in nato še nastaviti, to pa marsikoga odvrne od rabe. Med tiskalniki, ki delujejo po načelu »priklopi in poženi«, se je najbolj izkazal tiskalnik CraftBot PLUS madžarskega izdelovalca CraftUnique, ki je prejel zelo visoko oceno 9,2, uporabniki pa so še posebej pohvalili kakovostno izdelavo tiskalnika in priloženo programsko opremo. Naložba nekaj več kot tisoč evrov nam omogoča tudi tiskanje na bolj eksotične materiale. Tik za zmagovalcem v tej kategoriji se je uvrstil tiskalnik LulzBot Mini znamke Aleph Objects, ki je še nekoliko dražji, tretje mesto pa je zasedel model FlashForge Finder, ki stane vsega 400 evrov.

Tiskalnik CraftBot PLUS je poseben tudi po tem, da je na voljo v različnih, tudi živobarvnih barvnih kombinacijah ohišja.

Cenovno najdostopnejši 3D tiskalniki

V kategoriji cenovno ugodnih tiskalnikov ne bomo našli le modelov, ki stanejo dva ali tri stotake. Nasprotno, najvišjo oceno 8,7 si je prislužil na tisočaka ocenjeni tiskalnik SeeMeCNC Rostock MAX. Namenjen je srednje zahtevnim uporabnikom, tekmece pa pogosto premaga v kategoriji višine, saj lahko izdela do 40 cm visoke izdelke. Polovico manj denarja bodo uporabniki odšteli za 3D tiskalnik HICTOP Creality CR-10, ki je zelo priljubljen po vsem svetu, poleg hrupa pa je med očitnejšimi pomanjkljivostmi tudi nizka hitrost tiskanja. Vsega 220 evrov pa je treba odšteti za tiskalnik Monoprice MP Select Mini, ki ga, kljub temu da je namenjen začetnikom, dobimo že sestavljenega in tovarniško umerjenega, torej uporabniku prihrani več ur pri sestavi in kalibraciji naprave. Edini pomanjkljivosti sta nizka hitrost tiskanja in velikostna omejitev (izdela lahko izdelke, velike do 120 x 120 x 120 mm).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji