Objavljeno: 31.3.2009 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Marec 2009

Inštitut za zapravljanje časa in denarja

Inštitut za zapravljanje časa in denarja

Obeta se nam nov, slovenski razpored tipkovnice. Niste vedeli, da do zdaj niste uporabljali "prave" slovenske tipkovnice? Jaz tudi ne.

Inštituti in sploh znanstvene inštitucije naj bi bili zaupanja vredni. Znanstveniki, ki jim gre le za razširjanje obzorja in čisto, neomadeževano resnico. No, da žal ni tako, je verjetno jasno vsakomur, ki je kdaj hodil na faks in tam zelo hitro ugotovil, da je nekaterim profesorjem t. i. "raziskovalna dejavnost" le način za dodaten priliv k plači. Pa pustimo zdaj to in se raje ozrimo na Slovenski inštitut za standardizacijo (SIST). Sliši se resno.

Pa vendar je videti, kot da bi jim zmanjkovalo dela, s katerim bi opravičili svoj obstoj. In so se, že leta 2007, lotili razprave o predelavi razporeda znakov na tipkovnicah, ki jih uporabljamo v Sloveniji.

Predlagali so takole (povzeto po naši spletni strani):

Iz neposrednega izbora črk naj bi se poslovili črki đ in ć (dostopni bosta s kombinacijo Alt Gr), š, č in ž pa bi se znašle skupaj - v isti vrsti. Pogosto uporabljani izbiri @ in EUR bi postali dostopnejši. Nekaj sprememb predvideva tudi uporabo naglasnih znamenj, ki bi prav tako bila hitreje dostopna.

In še prevodi - Enter naj bi postal Potrdi, Esc Izhod, Caps Lock bi postali Velike Črke, Shift - Dvig, Ctrl - Ktrl, Delete pa bi zamenjal napis Izbriši.

Si predstavljate? Spremeniti nekaj, kar je v vseh teh letih postalo de facto standard? Kot da bi kdo prišel na idejo, da bomo v Sloveniji po novem imeli avtomobile s stopalko za zavoro na desni strani namesto na levi. Ker je to vsekakor bolj ergonomično in bolj prav. Halo?

Bolj ko berem in raziskujem, bolj se mi zdi, da gre za neko kaprico, nekakšen "nacionalni ponos", ki je v zadnjih letih tako zelo moderen in zaradi katerega smo počeli že vsakovrstne neumnosti. In jih še vedno počnemo, če se le spomnim zadnjih nategovanj Nato/EU/Hrvaška, a pustimo zdaj politiko. Kakorkoli že - Slovenija in Slovenci rulz, nočemo jugoslovanske tipkovnice, nočemo Ćjev in Đjev! Kajti mi imamo svojo abecedo in teh znakov čisto res ne potrebujemo! Prav, resda tudi X, Y in W ne potrebujemo, ampak naj bo, to je vendarle angleščina, ki nas ne moti.

Si predstavljate, koliko časa (čas je denar) in živcev (tudi živci so lahko denar) bo treba, da se bodo sto tisoči (milijon?) slovenskih uporabnikov računalnikov priučili drugačnega razporeda tipk? Koliko časa bomo "klofali" po napačnih tipkah, samo zato, ker se je nekomu zdelo prav, da se moramo privaditi novosti?

Prav, za prevode tipk načeloma sem, vendarle to pišem v reviji, ki se je od nekdaj zavzemala za slovenščino in slovenske izraze (navsezadnje je tudi danes splošno priznani "svetovni splet" prišel izpod tipkovnice našega tedanjega pisca). Pa vendar se bom tudi tukaj obregnil ob denar. Kajti tudi le prevod tipk stane, stane lahko kar precej. Zakaj, boste vprašali, saj tudi danes "nekdo" na tipkovnice tiska drugačne znake, kot jih imajo Američani, Nemci, Francozi ... Da, toda "tisti" je večinoma kar proizvajalec same tipkovnice oz. prenosnika in to tiskanje opravlja za ves nekdanji jugoslovanski trg hkrati. Se pravi, hkrati natisne tipkovnic za 20-milijonski trg, zdaj pa jih bo moral posebej ločeno tiskati za dvomilijonskega. Morda ga celo bo, če bo slovenski predstavnik/distributer dovolj vztrajen, vendar popolnoma jasno - za vsaj nekaj višjo ceno. Če pa tega ne bo pripravljen početi, bo to moral početi sam slovenski distributer (nekateri za manj "prijazne" blagovne znamke prenosnikov to počnejo že/še zdaj). Kar lahko pomeni slabšo kakovost (nekateri še vedno operirajo z nalepkami) ali pa natrpanost z znaki, saj poleg množice drugih znakov, ki so že na tipkah, tja "stlačijo" še kak šumnik.

Če povzamem razloge za "proti" (tistih "za" skorajda nimam):

Prvič: "Jugoslovanske" tipkovnice smo navajeni. Deluje, nobenemu noče nič hudega.

Drugič: Na slovensko tipkovnico, če bo sprejeta, se najverjetneje ne bomo nikoli navadili, vsak tisti, ki že zdaj sedimo za računalniki, ne. To pomeni, da jo bodo ob primerni (finančno podprti) marketinški podpori morda začeli uporabljati šele naši otroci. Morda.

Tretjič: Ni dvoma, da bodo take tipkovnice dražje. Čeprav ne dvomim, da se bo to sčasoma porazgubilo in pozabilo. Saj smo se tudi na kavice za 1+ EUR hitro navadili, ne?

Četrtič, in najpomembneje: If it's not broken, don't fix it! Če ni pokvarjeno, ne popravljaj!

In še - sem že omenil, da nekdo na ta račun živi in služi? Ali je res treba za čisto vsako sranje ustanoviti svojo "ekspertno" skupino s svojim budžetom?

Četrtič, in najpomembneje: If it's not broken, don't fix it! Če ni pokvarjeno, ne popravljaj!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji