Objavljeno: 30.6.2015 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Julij - avgust 2015 | Teme: nenehni testi

Huawei Ascend P8

Pri nas smo kitajski Huawei resneje opazili lani, ko so predstavili telefon Ascend P7, zdaj pa je na voljo »nad­gradnja« – model Ascend P8.

Huawei tudi pri P8 najbolj poudarja dizajn in reči moramo, da se s proizvajalcem strinjamo. Telefon je narejen iz aluminija, iz enega kosa (t. i. unibody), tako kot Applovi iPhoni, je bele barve, izredno tanek (le 6,4 mm) in z zelo malo roba okoli zaslona. Zato je, kljub temu da ima 5,2-palčni zaslon, v resnici nadpovprečno majhen. K temu še dodatno pripomore dejstvo, da pri Huaweiju sledijo Googlovim smernicam in ne uporabljajo strojnih tipk, ampak le programske. Telefon je v resnici, kaj bi okolišili, videti zelo podoben iPhonu. In to je najverjetneje tudi Huaweijev cilj.

Strojno seže zelo blizu vrha, vendar zlahka najdemo tudi zmogljivejše konkurente. Na papirju sicer najprej tega ni videti, saj se P8 pohvali s kar osmimi 64-bitnimi procesorskimi jedri, toda podrobnejši pregled razkrije, da gre za varčna (in zaradi tega počasnejša) jedra A-53 in med njimi ni hitrih A-57 (ki jih npr. uporablja Samsung Galaxy S6). Mimogrede, gre za lasten Huaweijev procesor (SoC) Hisilicon Kirin. No, v praksi je telefon popolnoma odziven (kar je v resnici veljalo že za lanske vrhunske modele), vendar mu merilni programi namerijo manjše vrednosti, kot jih, recimo, zmore lanski (32-bitni …) Samsungov model Galaxy S5. Vsaj če se osredotočimo na meritve z enim jedrom. In to je v resnici tisto, kar uporabnik največkrat opazi. Je pa res, da ima telefon vgrajenih kar 3 GB pomnilnika (več telefoni danes še ne premorejo), zaradi česar preklapljanje med programi telefona ne obremenjuje. Shrambe je 16 GB, vendar je velik del že ob nakupu zaseden, zato je na voljo le dobrih 10 GB. Vrhunski modeli sicer danes premorejo 32 GB in več. Še zaslon – ta je odličen, ločljivosti FullHD (1920 × 1080 pik). To je danes standard, le nekateri konkurenti (popolnoma brez potrebe) ponujajo več.

Programsko gre za Android 5.0, ki je oblečen v Huaweijevo preobleko. Ta sistema nič ne upočasnjuje, je pa taka, da se je moramo pač privaditi. Nas, ki smo vajeni »običajnih« Androidov, je npr. motila čudaška logika »lišpanja« programskih ikon, ki so na P8 videti nekoliko, no, otročje. Po drugi strani premore nekaj dobrodošlih nadgradenj, ki bi si jih sicer napredni uporabniki lahko omislili iz tržnice Play (dodatne možnosti varčevanja z baterijo, statistika porabe podatkovnega prometa, »čiščenje« diska itd.). Pri Huaweiju še največ stavijo na vgrajeni fotoaparat oziroma programske efekte, ki so omogočeni v njem. Mi smo bili še najbolj navdušeni nad hitrim fotografiranjem v načinu HDR (ki pride prav, če fotografiramo proti soncu), Huawei pa se bolj hvali z zajemom premikajočih se luči (dolga ekspozicija) in brezžičnim sodelovanjem več telefonov P8 pri snemanju video prizora.

Ascend P8 je zelo dober telefon, ki sicer ne more preseči vrhunskih konkurentov (iPhone 6, Galaxy S6, LG G4 …), vendar je zato od njih tudi precej cenejši.

Huawei Ascend P8

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

Prodaja: Bigbang, Tušmobil

Cena ob izidu: 480 EUR

✓    Lepa zunanjost, lahek in tanek telefon, tekoče delovanje. Zanimivi učinki pri fotografiranju.

✗    Nekoliko nenavadna Androidna preobleka.

5062217

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji