Objavljeno: 28.6.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Julij - avgust 2016 | Teme: nenehni testi

HTC 10

Najprej preprosta ocena tega telefona: to je najboljši telefon znamke HTC do zdaj. To zadnji dve leti napišemo ob izidu vsakega novega osrednjega telefona katerekoli znamke. Strojno so ti telefoni prišli do točke, ko je napredek seveda še vedno mogoč, konkretnih preskokov, ki smo jih bili vajeni zadnjih sedem let, pa je konec. To, da z nakupom kateregakoli najdražjega predstavnika pametnih telefonov ne moremo zgrešiti, se je dokončno zacementiralo.

Razlike med telefoni se tako selijo v nekatere komponente, kot so fotoaparati in zasloni. Pri prvih sta zdaj moderna dva senzorja, pri slednjih pa LCD noče umreti, čeprav je AMOLED očitno boljša izbira za telefone. Vsi izdelovalci so tako začeli dodajati bolj ali manj uspešne funkcionalnosti. Sony je že davno začel z vodoodpornostjo. LG je letos z G5 vpeljal drago (in zelo verjetno nesmiselno) modularnost. Samsung stavi na ukrivljene zaslone. Vsem izdelovalcem pa je skupno to, da so svoje telefone dognali do točke, ko so si strojno med seboj zelo podobni. Zato se je začela dirka za najboljšo novo funkcionalnost. Edini bolj znan izdelovalec, ki se te igre ne gre, je HTC.

HTC 10 je odlična naprava in začne se z izdelavo, ki je bila vedno HTCjeva močna stran. Aluminijasto ohišje je lepo in nadgradi oblikovanje predhodnikov. Na zadnji strani so razširili zloščene robove in telefon še lepše sede v roko. Na prednji strani je zaslon LCD z ločljivostjo 2560 × 1440 pik, ki meri po diagonali 5,2 palca. Ne gre za najboljši zaslon na trgu, a enega boljših zaslonov LCD. Pod zaslonom je gumb za domov, ki opravlja še dolžnost bralnika prstnih odtisov. Gumb nima hoda, to je na začetku malce nerodno, a smo se hitro navadili. Poleg sta še gumba na dotik, ki nas peljeta nazaj in med odprte aplikacije.

Motor je Snapdragon 820, ki ima štiri jedra. Dve pri 2,15 GHz in dve pri 1,6. V povezavi z 4 GB pomnilnika procesor zagotavlja tekočo izkušnjo, ki je povsem primerljiva z vsemi letošnjimi telefoni najvišjega ranga.

HTC se je tokrat malo bolj potrudil pri kameri. Zadnja ima 12 megapik in dela dobre slike, a še vedno zaostaja za konkurenco. HTC je tako zadnji veliki izdelovalec, ki še ni popolnoma osvojil fotoaparatov. Bolj zanimiva je prednja kamera, ki ima pet megapik, a ima optično stabilizacijo slike in HDR, dve funkciji, ki sta ponavadi pridržani za zadnje kamere. Avtoportreti še nikoli niso bili tako dobri.

Malce razočara to, da ni prednjih zvočnikov, saj so v HTCju nad tem obupali. To je škoda, a dva nadomestna zvočnika svoje delo opravita enako kot pri drugih telefonih, ki nimajo zvočnikov na prednji stranici.

Kot rečeno, na začetku HTC nima nobene pretresljive nove funkcionalnosti. Ni ukrivljenega zaslona in ni modularnosti. Je le dober telefon, ki pa ima še eno prednost. HTC se je namreč z Googlom povezal in zmanjšal količino podvojenih aplikacij na telefonu. To pomeni, da je preobleka Sense lepša in do človeka prijaznejša. Na telefonu je privzeto le en brskalnik – Chrome. Le ena aplikacija za koledar – Googlova. Podvojita se le aplikaciji za pošto in sporočila SMS. HTC 10 je v tej luči svež veter in to je treba pozdraviti. Gre za korak v smer, ki jo najbrž narekuje obup, saj se HTCji prodajajo slabo. Rahlo oblečeni Android 6.0, ki žene desetko, dostavi odlično uporabniško izkušnjo, ki preseže vse letošnje telefone, razen Nexusa 6P, ki ima goli Android.

HTC 10 je torej odličen telefon, ki bi mu boljši fotoaparat prinesel letošnjo krono. Tako pa se le postavi ob bok Samsugu S7 Edge in Nexusu 6P.

HTC 10

Prodaja: Operaterji.

Cena: 700 EUR.

Za    Izdelava, androidna preobleka.

Proti    Fotoaparat bi moral biti boljši.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji