Objavljeno: 28.12.2017 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Januar 2018

Preizkusili smo: Google Pixel 2

Google je letos na polno vstopil v svet podjetij, ki izdelujejo lastno strojno opremo. #MadeByGoogle je ključnik, ki zaobjema naprave Google Home, Chromecast, pametne naprave Nest, slušalke Pixel Buds, Chromebooke in seveda dva telefona. Manjšo različico slednjega nam je posodil nekdo, ki ga je kupil v tujini.

Da, karkoli napisati o Pixlu 2, je nemogoče, ne da bi najprej omenili nadležno dejstvo, da nas Google ne jemlje dovolj resno. Pri nas uradno Pixla namreč ni mogoče kupiti, tako da nam ostanejo spletne trgovine in uvoz iz Anglije, Nemčije in peščice drugih držav, v katerih je mogoče kupiti neposredno od Googla. Slovenija ni edina država, ki je ostala brez Pixlov, in najlažji izgovor je vedno ta, da Google te telefone izdeluje le zato, da drugim izdelovalcem pokaže, kaj vse je mogoče narediti, oziroma jih naredi tako malo zato, ker ne gre za resen projekt. Ti izgovori so zadnji dve leti vedno manj prepričljivi. Na dogodkih se zdaj konkretno hvalijo, da delajo lastno strojno opremo, in lani so popolnoma prenovili svojo spletno trgovino, v kateri je zdaj mogoče brez težav preklapljati med posamičnimi državami. Kljub temu potem zmanjka za tisti zadnji korak, ko bi svoje izdelke ponudili povsod tam, kjer jih ponuja konkurenca. Za ljudi, vajene kupovanja v tujini, ki se ne ozirajo na subvencije pri operaterjih, je to vseeno. Za povprečnega kupca pametnega telefona pa je to škoda, ker ko telefon ni prisoten na trgu, nima oglasne in servisne podpore. Ko tak človek pride v trgovino, izbere kak drug telefon, a bi dejansko moral Pixla. Kajti telefon je odličen.

Začnimo s fotoaparatom, ki je izjemen. Telefoni še vedno niso namenski fotoaparati in nikoli ne bodo, ker jih omejuje fizika, kljub temu pa je Googlu uspelo s Piksli priti med najboljše. Za vse, ki se spomnimo Nexusov s slabimi fotoaparati (razen 5X in 6P), so Pixli konkreten korak naprej. Tu ne govorimo o tako opevani »portrait« funkcionalnosti, ki je najnovejša modna muha novejših telefonov. Predvsem gre za to, da v vsaj solidnih svetlobnih razmerah s Pixlom nastanejo fotografije, ki jih ne bomo brisali. Tema je še vedno osrednja sovražnica pametnih telefonov, a se ji vsako leto bolje zoperstavljajo in Pixel je med boljšimi. Tudi »portrait« način, ki zamegli ozadje, ko slikamo človeka (na drugih predmetih slabše deluje), je soliden. Predvsem je impresiven zato, ker uporablja le eno tipalo in ne dveh, s katerimi se hvali konkurenca. Na Pixlu je res le en fotoaparat in globino zaznava z razdaljo med sosednjimi pikami na tipalu. Potem pa sliko vzame v roke Googlova umetna inteligenca in zamegli ozadje. Sistem ni popoln, a se brez težav postavi ob bok iPhonu in Galaksijam.

Manjši Pixel je letos, tako kot lani, izdelal HTC. Oblikovno je napredoval, in to se vidi predvsem na zadnji strani. Steklena ploskev je pri lanskem modelu prekrivala slabo tretjino naprave, letos pa so jo zmanjšali in deluje veliko lepše. Zanimiva je še poteza, da aluminijasto ohišje oblečejo v »plastično/gumirano« prevleko. Na otip je še vedno zelo »železen«, a malo manj drsi kot gol (beri: drseč) aluminij, ki je vedno bolj priljubljen. Še vedno pa bo hitreje padel iz rok kot ohišja, oblečena v ovitek. Letos so umaknili vhod za slušalke, tako da lansko hvaljenje, da ga Pixel še ima, čeprav ga je iPhone izpustil, ni več mogoče. Najmanj atraktivna pa je prednja stranica, ker ima zaslon veliko »čelo« in »brado«. To je resda super, ker sta zvočnika glasna, a Samsungov petpalčni zaslon OLED (Pixel 2 XL ima večji zaslon LG) ne pride toliko do izraza kot na drugih letošnjih telefonih, ki so zmanjšali robove okoli zaslona. Je pa zaslon svetel, z dobrimi vidnimi koti, kar od Samsunga zdaj že pričakujemo.

Googlovega asistenta je mogoče priklicati s stiskom stranic telefona. Moč stiska je mogoče prilagoditi, a ne gre za najbolj natančen način priklica asistenta, ker včasih ne deluje. Na daljši rok se je morda na sistem mogoče bolj privaditi, zaenkrat pa ostaja bolj ali manj posebnost.

O strojnih zmogljivostih zaenkrat še ni bilo govor in jih bomo le omenili. Gre za zmogljiv telefon: osemjedrni Snapdragon 835 (4 × 2,35 GHz in 4 × 1,9 GHz), 4 GB pomnilnika in 64 GB shrambe. Pač telefon za leto 2017. Osrednja prednost Pixla je goli Android, ki na zmogljivi strojni opremi med telefoni z Android OS nima konkurence. Izkušnja je tekoča, vmesnik prečiščen in prednameščenih programov ni. Seveda je mogoče pri drugih izdelovalcih, ki prek Androida lepijo svoje preobleke, zamenjati zaganjalnik (launcher), ikone in premorejo tudi kak priboljšek, ki ga goli Android ne. Kljub temu je uporabniška izkušnja na Pixlu tako prečiščena, da resno konkurira eleganci, ki jo ima iOS. Ko k temu dodamo še takojšnje posodobitve operacijskega sistema, gre z lahkoto za najboljšo uporabniško izkušnjo med Androidi.

Pixel 2 je dolgočasen telefon v najboljšem pomenu te besede. Oblikovno je ostal v letu 2016, ker ga čelo in brada ob zaslonu postarata. Strojno je v vrhu letošnje ponudbe čipovja, ki smo ga videli med Androidi, a v ničemer ne preseneča. Ven štrli le fotoaparat, ki za odtenek prehiti Huaweije, LGje, Apple in Samsunge. Na sam vrh pa ga povzdigne goli Android in uporabniška izkušnja, ki jo ta prinese. Če se vam ljubi ubadati z »launcherji« in rootanjem, raje glejte v smer Note 8 ali Huawei Mate 10 Pro, če pa bi iz škatle radi najboljšo uporabniško izkušnjo in vas ne motita čelo in brada, je Pixel 2 izjemna naprava.

Google Pixel 2

Prodaja: Spletne trgovine.

Cena: 800 EUR.

Za: Fotoaparat, goli Android.

Proti: »Star« videz.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji