Objavljeno: 29.11.2016 | Avtor: Boris Šavc | Monitor December 2016

Gmail ni edini poštni odjemalec

Googlov poštni odjemalec je zaradi istoimenske storitve elektronske pošte najbolj priljubljen tak program na napravah z operacijskim sistemom Android. Najdemo ga praktično na slehernem telefonu z Googlovim mobilnim sistemom, a to še ne pomeni, da uporabniki nimamo alternativ. Na kratko si oglejmo, katere aplikacije ga dostojno nadomestijo in (nemara) celo presežejo.

Prvi v vrsti, da nadomesti uradno Googlovo poštno aplikacijo, je program Inbox by Gmail. Prav tako je izdelek spletnega velikana, ki se močno opira na Googlove zmožnosti strojnega učenja. Elektronsko korespondenco obravnava kot seznam opravil. Prispelo pošto razvršča po predalih, jo po želji prestavi na kasnejši čas ali prikaže s priponkami vred, označi s tako imenovanimi bucikami, ki ločijo pomembnejša sporočila od drugih. Po zaslugi privlačnega videza in svežih zamisli, ki uspešno ločijo zrnje od plev, je odjemalec Inbox nabiralnik prihodnosti, ki ga bodo veseli predvsem manj zahtevni uporabniki elektronske pošte.

Čeprav je Microsoftov Outlook že starosta med poštnimi odjemalci, hitro ugotovimo, da gre za nadvse učinkovit in premeten izdelek programerjev iz Redmonda. Microsoftu je uspelo predvsem po zaslugi programa Accompli, ki so ga kupili, malce popravili in praktično čez noč izdali pod znanim hišnim imenom. Osrednja zvezda pripomočka za delo z elektronsko pošto je sicer podpora strežnikom Exchange in oblačni storitvi Outlook.com, a podpira med drugim tudi sporočila z Googlovega Gmaila. Podobno kot Inbox omogoča priročno telovadbo s prsti, kjer posamezni potegi sporočila brišejo, arhivirajo in prestavljajo na kasnejši čas. Outlook se z veseljem poveže s priljubljenimi oblačnimi shrambami (Dropbox, Box, OneDrive) in bdi nad datotekami v njih podobno kot nad sporočili v elektronskih predalih.

Program Newton Mail - Email & Calendar, znan tudi pod nazivom razvijalcev CloudMagic, je poštni odjemalec, ki si upa preseči začrtane okvirje. Poleg uveljavljene prstne telovadbe najdemo med njegovimi zmožnostmi povezavo s priljubljenimi spletnimi storitvami Evernote, OneNote, Todoist, Pocket in drugimi. Zadeva je izvedena nadvse elegantno, posamezne storitve so predstavljene v obliki kartic. Pritisk nanje v hipu pošlje izbrano vsebino na želeno oblačno storitev. Prav tako je omogočena tudi naveza z drugimi poštnimi storitvami, kamor po želji shranimo določena sporočila in brezšivno nadaljujemo delo.

Blue Mail - Email Mailbox je švicarski nožek med mobilnimi poštnimi odjemalci. Podpira praktično sleherno poštno storitev pod soncem, Microsoft Exchange, Gmail, Outlook.com, iCloud, AOL, iCloud, IMAP in POP3. S prilagajanjem uporabniškega vmesnika si po želji ustvarimo pravi nabiralnik iz sanj. Zelo podrobno upravljanje sporočil med drugim omogoča izločanje posameznih imenikov pri sinhronizaciji, nastavljanje hitrih odgovorov in celo izbiro vnosov na posameznem menuju. Z njim bodo najbolj zadovoljni znalci, ki vedo, kaj si želijo od izbranega poštnega odjemalca.

Zadnja predstavljena aplikacija za odjemanje elektronske pošte iz Gmailovega predala se imenuje Email Exchange + by MailWise. Poleg standardnih zmožnosti, kot so geste s prsti in hitro odgovarjanje na prispelo pošto, ima nekaj samosvojih funkcij, med katerimi vodi prikaz sporočil v obliki pogovorov, na način sodobnih aplikacij za neposredno sporočanje. Rezultat je čist uporabniški vmesnik, brez nepotrebne navlake. Uporabo lajša tudi samodejno grupiranje sorodnih sporočil, ki na primer vsa rojstnodnevna voščila vrže v en koš. Kot se za napredno poštno aplikacijo spodobi, ima MailWise kup nastavitev, ki jih zlahka prilagodimo svojim željam.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji