Objavljeno: 27.3.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2018

Fujifilm X-A5

Fujifilmov novi digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi X-A5 je naslednik modela X-A3, tega smo pri Monitorju preizkusili pred dobrim letom dni. Gre za vstopni model, namenjen manj zahtevnim uporabnikom (v prodajni paleti imajo sicer še malenkost cenejši model X-A10).

Aparat se drži tradicionalnega Fujifilmovega oblikovanja, kar je pohvalno, saj je ohišje zelo preprosto in čisto, nekoliko spominja na klasične analogne aparate. V primerjavi z dražjimi modeli te znamke je tu manj kolesc in tipk. Glavno vlogo ima kolesce za izbiro programa, ob njem imamo še dve funkcijski kolesci, obe upravljamo s palcem desne roke. Pod tem je še nekaj funkcijskih tipk, tudi štiri smerne, s katerimi se lahko sprehajamo po menijih.

Zaslon aparata je občutljiv za dotik, a to deluje le za določitve točke ostrenja in zajem fotografije, ne pa tudi na menijih. To je sicer razumljivo, saj so meniji enaki kot pri predhodnikih, to pomeni, da gre za veliko majhnega besedila, ki bi ga sicer težko izbirali s konicami prstov. Fujifilmovi meniji na žalost niso najpreglednejši, je pa zato na voljo kar veliko različnih programskih funkcij in nastavitev. Zaslon lahko tudi nagibamo, navzdol za 45 stopinj, navzgor pa do devetdeset stopinj – v tem primeru se tudi malenkost iztegne, tako da lažje naredimo avtoportrete (»selfije«).

Kakovost fotografij je načeloma dobra, tudi šuma je dovolj malo. Ostrenje je dovolj hitro in natančno, v uporabi je hibridni sistem, ki se dobro obnese tudi v nekoliko slabših svetlobnih razmerah (je pa to seveda odvisno tudi od uporabljenega objektiva).

Aparat se prodaja z novim objektivom, ta ponuja malenkost širši kot (v primerjavi s predhodnikom), gre od 15 do 45 milimetrov (torej 22,5 do 67,5 mm v klasičnem formatu). Pri predhodniku smo v paketu dobili nekoliko ožji objektiv (konkretno 16–50 oziroma 24–75 mm v klasičnem formatu), je pa objektiv obdržal solidno zaslonko in tudi optično stabilizacijo slike. Objektiv je hkrati tudi manjši od tistega pri predhodniku, saj se ob neuporabi nekoliko skrči sam vase. Je pa zato obroč okoli njega, namenjen spremembi goriščne razdalje, zdaj posreden, torej z njim upravljamo motorček, ki spreminja goriščno razdaljo.

Ob dobri kakovosti fotografij je dobra tudi kakovost videa. Ločljivost gre sicer do 4K, a se tega ne poudarja preveč, saj smo omejeni na 15 slik na sekundo. Je pa to kljub vsemu koristno za zajem kakih posnetkov »time-lapse« ali za hitro zaporedno fotografiranje, saj lahko iz tega enostavno dobimo posamezne slike, velike 8 MP. Pri FullHD lahko zajemamo do 60 slik na sekundo, na voljo je tudi vhod za mikrofon.

X-A5 ima, kot je pri Fujiju v navadi, kar veliko različnih ustvarjalnih filtrov, najbolj posrečeni so različni načini za posnemanje znanih analognih filmov (kjer je bil Fuji s svojimi filmi tradicionalno zelo močan). Kot se za nove aparate spodobi, tudi ta ponuja povezavo s telefonom, konkretno uporablja Bluetooth za vzpostavitev povezave in WiFi za prenos fotografij in nadzor nad fotoaparatom.

Fujifilm X-A5

Kaj: Digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 6000 × 4000.

Tipalo: Efektivno 24 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,5 × 15,7 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 600 EUR (ohišje in objektiv XC15-45mm F3.5-5.6).

Za: Kakovost fotografij, velikost in teža.

Proti: Vzdržljivost akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji