Objavljeno: 30.9.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Oktober 2014

E-pošta po novem

Elektronska pošta je stara že več kot dvajset let. V računalništvu, kjer se spremembe vrstijo s svetlobno hitrostjo, je življenjska doba elektronske korespondence prava redkost. E-mailu se že vidijo gube, pravi Daniel Stewart Butterfield, soustanovitelj spletišča za izmenjavo fotografij Flickr. Svež zrak naj bi v elektronsko komuniciranje vnesla njegova najnovejša zamisel, ki sliši na ime Slack.

Slack za vsako skupino ustvari svoj svet, vanj pa nato uvrsti vse živo. Iskanje po prejetem gradivu je prej užitek kot delo.

Slack za vsako skupino ustvari svoj svet, vanj pa nato uvrsti vse živo. Iskanje po prejetem gradivu je prej užitek kot delo.

Stranski produkt razvoja neimenovane igre je videti kot naslednja velika stvar. Slack je nastal kot odgovor na številna vprašanja, ki so se porajala sodelavcem pri skupinskem delu na propadli igri. Ker jim je bila elektronska pošta s številnimi priponkami okorna, neposredno sporočanje pa nedosledno, so ustvarili svoje orodje za učinkovitejše sodelovanje pri projektu. Za razliko od drugih pripomočkov za neposredno sporočanje, ki ne omogočajo iskanja ter šibko podpirajo prenose datotek med sogovorniki, Slack že v zgodnji različici programske opreme na omenjenih področjih briljira.

Vsaka namestitev po skupinah je samostojen primerek, ki omogoča iskanje po vsebini, prilagajanje lastnim potrebam in brezšivno deljenje datotek med sogovorniki in/ali oblakom. Program organizatorja pri začetnem nastavljanju oziroma oblikovanju skupine vodi za roko, samodejno razdeli vabila, mu pojasni osnove prejemanja, pošiljanja in branja sporočil ter ustvari profil, znotraj katerega se bo poslej dogajala vsa magija. Sistem se poleg lastnih zamisli uspešno spari z obstoječimi (tujimi) storitvami, med katerimi velja izpostaviti oblačno shrambo Dropbox in družabno omrežje. Za nameček že takoj podpira vse večje platforme, odjemalca zanj je moč najti tudi na mobilnih napravah.

Slack je trenutno na voljo v testni različici in je tako povsem zastonj. V začetku naslednjega leta, ko bo prišla na trg dokončna različica, se bo cenovna politika spremenila. Osnovne zmožnosti, ki bodo zajemale omejeno iskanje, zgolj pet dodanih zunanjih storitev in 5 GB oblačnega prostora, bodo še vedno na voljo brezplačno, za resnejše delo s Slackom pa bo treba seči v žep. Cene bodo segale od devet dolarjev na mesec navzgor.

Slack

Program za neposredno sporočanje.

Prodaja: Slack.com.

Cena: Brezplačno.

✓    Iskanje po vsebini, pošiljanje datotek med sogovorniki, podprte različne platforme.

✗    Napovedano zvišanje cen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji