Objavljeno: 25.10.2011 | Monitor Oktober 2011

Država kot največji kupec

Tokrat v Trendih analiziramo gibanje tržnih deležev ponudnikov namiznih računalnikov in prenosnikov v Sloveniji in po svetu. Primerjali smo trenutno prvih pet ponudnikov v vsaki kategoriji.

Rubriko pripravljamo v sodelovanju z IDC Adriatics, www.idc-adriatics.com.

SLOVENIJA

Namizni računalniki

Hewlett-Packard je skorajda nedosegljivo prednost za zasledovalce v letošnjih dveh četrtletjih povsem zapravil. Da pa ne gre le za upad povpraševanja, dokazujeta oba tekmeca, Acord-92 in Lenovo. Prvi je pravzaprav zamenjal tržni položaj s HPjem, drugi pa se je z njim izenačil. In kje tiči ključni razlog? Acord je po supervizorju od oktobra lani državi prodal za okoli dva milijona evrov namiznih PCjev. Na dnu sta z deležema pod 5 % še Avtera in Anni.

Prenosni računalniki

Povsem nasprotno je HP pri nas opravil s tekmeci na področju prenosnikov. Njegov tržni delež je prav v zadnjem četrtletju presegel polovico, zasledovalcema, Asusu in Toshibi, pa se je zmanjšal. Zanimivo, da sta krivulji Toshibe in HPja povsem enaki in se razideta šele v zadnjem četrtletju. Ker je Asus v tem času svoj delež obdržal, je HP najverjetneje rasel na račun Toshibe in drugih ponudnikov pri dnu, ki so letos vsi po vrsti izgubljali.

SVET

Namizni računalniki

Prva razlika, ki jo opazimo med gibanji po svetu in doma je, da tradicionalni ponudniki trdneje sedijo na tronu - povsod so na prvih treh mestih ista podjetja - druga pa, da so nihanja deležev bistveno manj izrazita. Pri namiznikih se na vrhu z dobrima petinskima deležema izmenjujeta Dell in HP, Acerjev pa v zadnjih dveh letih zlagoma upada in se je skoraj povsem izenačil z Applom in Lenovom.

Prenosni računalniki

Precej slabše pa Acerju kaže pri prenosnikih, kjer si mu je v zadnjih dveh letih uspelo zapraviti malone polovico tržnega deleža in se je prav v zadnjem četrtletju za malenkost (0,3 %) pustil prehiteti Dellu. Gibanje deležev drugih tekmecev je bolj umirjeno, vsi razen Asusa so svoje deleže izpred dveh let obdržali na približno isti ravni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji