Objavljeno: 19.9.2017 | Avtor: Jernej Horvat | Monitor Oktober 2017

Doro 8031

Švedsko podjetje Doro AB z mobilnimi telefoni pokriva trg uporabnikov, starejših od 65 let. V začetku julija so omenjeni uporabniški skupini tudi na Slovenskem ponudili nov pametni telefon, Doro 8031. Ob prvem stiku z njim nas prešine zanimiv občutek iz preteklosti. Oblika, uporabljeni materiali in potreba po vstavljanju baterije v telefon nam obudijo nostalgijo po prvih pametnih telefonih izpred desetih let.

Glavni namen Doro 8031 je povečati dostopnost tehnologije starejšim uporabnikom. To je moč opaziti že ob prvem zagonu, ko vas telefon uči osnov rabe, kot je vodoravno in navpično pomikanje po menijih in vsebinah aplikacij. Za lažje razumevanje delovanja osnovnih funkcij, denimo klicanja, fotografiranja, pošiljanja sporočil in brskanja po spletu, je ustrezno predelan operacijski sistem Android 5.1. Uporabniki imajo na voljo menije, kot so klic, prikaži in želim. Cilj je uporabiti pogovorne izraze, ki so uporabnikom razumljivejši. Pri tem je opazno, kako se pri predstavitvi funkcij posameznih gumbov na zaslonu namesto ikon uporabljajo besede.

Pogled na tehnične specifikacije potrjuje, da je pametni telefon ustvarjen za manj zahtevne uporabnike. Android 5.1 (!) poganja 1,1 GHz procesor. Na voljo je 8 GB shrambe, brez možnosti uporabe microSD kartice, in 1 GB pomnilnika. Podobno skopi so podatki za zaslon, ki kljub 4,5-palčni diagonali zmore zgolj ločljivost 480 × 854 pik. Po dolgem času so na zaslonu spet jasno vidne posamezne pike. Kamera na hrbtni strani premore 5 MP in fotografije, glede na ločljivost, niso tako slabe. Barvni spekter je ozek in barve predmetov sprane, toda namen kamere pač ni ustvariti vrhunskih fotografij.

Tehnične specifikacije niso razburljive, a povsem zadoščajo za namen rabe. A pametni telefon bo za uspešno prodajo moral premagati dve pomembni oviri. Prva je merjenje na uporabnike, starejše od 65 let. Uporabniki, stari 65 let, še sodijo v skupino, ki bi potrebovala tako prilagojeni pametni telefon. Prav tako ni veliko ljudi, starih 65 in več, ki bi si želeli biti prek izdelka vedno znova opomnjeni na svoja leta. Drugo oviro predstavlja uporaba pametnih telefonov. Ameriško podjetje Nielsen je novembra lani predstavilo raziskavo uporabnikov pametnih telefonov po starosti. V ZDA kar 68 odstotkov uporabnikov, starih 65 let in več, že uporablja pametni telefon. Nakup telefona Doro bi bil tako za večino omenjenih uporabnikov korak nazaj, saj v tem trenutku najverjetneje uporabljajo zmogljivejše telefone. Doro 8031 je zato primeren za starejše uporabnike, ki se približujejo 80. letu ali pa so ga že presegli in pametnega telefona še niso uporabljali.

Doro 8031

Hitrost delovanja: 5,0.

Kakovost izdelave: 3,0.

Prodaja: (Spletne) trgovine.

Cena: 199 EUR.

Za: Uporabniški vmesnik prilagojen starejšim uporabnikom.

Proti: Visoka cena glede na ponujene tehnične specifikacije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji