Objavljeno: 30.6.2015 | Avtor: Miran Varga | Monitor Julij - avgust 2015 | Teme: operacijski sistem

Desetka bo nova sedmica

Čeprav nas od uradne izdaje operacijskega sistema Windows 10 loči dober mesec dni, v Monitorju nismo mogli stati križem rok in smo pod drobnogled vzeli že tehnično predogledno različico novih Oken iz Redmonda. Z veseljem poročamo, da bo večini uporabnikov bržkone všeč, upali bi si celo trditi, da bo desetka nova sedmica.

Delovno namizje deluje znano – vrača se podoba Windows 7, razvijalci pa so vseeno obdržali nekaj elementov iz Windows 8 in Windows Phone. Vmesnik je posrečen, večina uporabnikov z njim ne bo imela težav.

Delovno namizje deluje znano – vrača se podoba Windows 7, razvijalci pa so vseeno obdržali nekaj elementov iz Windows 8 in Windows Phone. Vmesnik je posrečen, večina uporabnikov z njim ne bo imela težav.

Microsoft bo 29. julija uradno izdal operacijski sistem Windows 10. Desetka v okenskem svetu nosi veliko odgovornost – gre za »biti ali ne biti«. Aktualni Windows 8.1 pač ni sistem, ki bi bil uporabnikom v veselje. Po zelo uspešnem sistemu Windows 7, s katerim smo bili uporabniki zelo zadovoljni, si je velikan iz Redmonda privoščil grobo spremembo uporabniškega vmesnika in interakcije z operacijskim sistemom, ki je predvsem uporabniki namiznih računalnikov nikoli niso zares posvojili. Skoraj vse je namreč stavila na zaslone na dotik, ki jih na mizah domačih uporabnikov in v pisarnah še vedno ni. No, nekaj nelogičnih sprememb pri upravljanju sistema seveda tudi ni pomagalo. Windows 8 in 8.1 sta razočarala uporabnike in bržkone tudi sam Microsoft. Prav zato je pričakovan uspeh Windows 10 toliko pomembnejši. In pravzaprav nujen. Uporabniki utegnejo sicer ostati v preteklosti (s starejšimi sistemi) ali pa presedlati v konkurenčna okolja.

K sreči Microsoft leta 2015 razmišlja precej drugače kot je 2012. Spremembe v vrhu korporacije se poznajo pri pristopu do trga in uporabnikov. V Redmondu so spregledali, da imajo ljudje dejansko izbiro operacijskih sistemov. Danes Microsoft verjame, da je prihodnost sistema Windows v vlogi platforme. Prav zato ne teče zgolj na 32- ali 64-bitnih namiznih procesorjih, temveč tudi na mlinčkih z arhitekturo ARM, na majhnih tablicah in telefonih. Windows 10 sprejema okolico, priznava sisteme OS X, Linux, iOS ter Android. Kot bomo videli v nadaljevanju, podpira tudi prenos aplikacij iz omenjenih okolij v okenski svet, sam pa uvaja koncept univerzalnih aplikacij.

V času preizkusa smo uporabili najnovejšo razvojno različico, kar smo jih našli. K sreči na digitalnih pašnikih uporabniki delijo marsikaj, tudi različice iz programa Windows Insider, ki je namenjen razvijalcem. Tako smo si ogledali različico 10.0.10147, izdelano 13. junija. Ta bo bržkone tudi ena zadnjih razvojnih različic pred končno t. i. RTM, ki bo poslana izdelovalcem računalnikov. Ti jo pravzaprav dobijo prvi, da lahko še pravočasno pripravijo svoje nove naprave za slavnostni dogodek. Gre za različico, ki podpira devet tujih jezikov, slovenskega vmesnika pa, žal, še ni med njimi. A ob uradnem izidu bo Windows 10 na voljo v kar 190 državah in 111 jezikih, vključno s podalpskim.

Action Center ima na prenosnih in mobilnih napravah še precej obsežnejši nabor funkcij kot na namiznem računalniku. Uporabniku pa v vsakem primeru omogoča hiter dostop do vseh pomembnejših nastavitev.

Action Center ima na prenosnih in mobilnih napravah še precej obsežnejši nabor funkcij kot na namiznem računalniku. Uporabniku pa v vsakem primeru omogoča hiter dostop do vseh pomembnejših nastavitev.

Nov uporabniški vmesnik

Uporabniki, ki se niso odločili za prehod na Windows 8/8.1 in so ostali na Windows 7, se bodo v desetki počutili kot doma, saj uporabniški vmesnik na prvi pogled ni kaj dosti drugačen od sedmice. Premore namreč klasični meni Start, in čeprav je ta korenito prenovljen, so vse ključne funkcije na mestih, kjer jih uporabnik pričakuje. Oblikovalci tokrat niso vlekli korenitih potez, uporabniški vmesnik deluje zgolj prečiščeno. Uporabnike, ki so se povsem navadili na delovanje vmesnika Windows 8, čaka manjše presenečenje – majhnih ikon ob desni strani zaslona, s katerimi so upravljali vrsto operacij s sistemom, ni več. Pa čeprav je Microsoft še pred tremi leti trdil, da predstavljajo prihodnost sistema … No, zdaj so del zgodovine, vse njihove funkcije pa strpane v polje z obvestili, poimenovano Action Center. Najdemo ga v desnem kotičku opravilne vrstice, s klikom nanj pa se nam odpre veliko polje za upravljanje ključnih gradnikov in funkcij sistema, podobno nastavitvam v operacijskem sistemu Windows Phone. Rešitev ni le zmogljiva, je vsekakor tudi uporabna, če želimo hitro poskrbeti za vzpostavitev brezžične povezave, zatemnitev zaslona, dostopati do povezanih naprav itd. Te funkcije so dostopne prek ikone Quick Actions (vsebujejo še vklop povezave Bluetooth, lokacije, preklop zaslona v tablični način in druge osnovne nastavitve), lahko pa jih tudi personaliziramo z »izletom« v meni nastavitev. Ko se v sistemskem kotičku (v desnem spodnjem kotu zaslona) pojavijo različna obvestila, jih lahko odrinemo stran s prsti ali pa z miškinim kazalnikom, deluje pa tudi klik na gumb X, ki jih zapre. Po vzoru iz sveta operacijskih sistemov za mobilne naprave lahko tudi pobrišemo vsa obvestila naenkrat (ukaz Clear All).

Sam meni Start je poln manjših pravokotnikov, ki so pravzaprav iz Windows 8 podedovani gradniki, a so v tem primeru manj moteči. Predstavljajo predvsem hitre informacije o posameznih aplikacijah ali vtičnikih. Medtem ko se pri slovenskih uporabnikih zaradi pomanjkanja lokaliziranih aplikacij niso pretirano dobro obnesli, bo zanimivo videti, ali bo drugi poskus Microsoftovim inženirjem vendarle uspel. V nekaj dneh, kolikor smo uporabljali novi operacijski sistem, smo še najpogosteje kliknili na ikoni elektronske pošte in vremena, ostale pa zgolj po enkrat ali dvakrat iz radovednosti in z namenom raziskovanja. Ploščki so animirani in sproti prikazujejo novo/osveženo vsebino.

Razširjen meni Start poskrbi, da so vse pogosto klikane vsebine in funkcije na dosegu miškinega klika ali dveh.

Razširjen meni Start poskrbi, da so vse pogosto klikane vsebine in funkcije na dosegu miškinega klika ali dveh.

Preostali del menija Start spominja na tistega v različici Windows 7, saj vsebuje tudi gumbe za izklop ali ponovni zagon računalnika ter najpogosteje uporabljane aplikacije – te lahko v meniju All Apps za lažjo preglednost razvrstimo tudi po abecednem vrstnem redu. Ne manjkajo niti ključne ikone Raziskovalca, Dokumentov in Nastavitev. Dobrodošla je tudi funkcija povečave menija Start, namenjena predvsem napravam z zasloni, občutljivimi na dotik, ostali pa bomo navdušeni nad možnostjo prilagoditve velikosti menija lastnemu okusu. Napredni uporabniki bodo seveda z desnim klikom najprej preverili, ali jim je na voljo t. i. Power Menu z dostopom do vrste sistemskih funkcij. Inženirji so ga pohvalno ohranili, le desno moramo klikniti na logotip Windows.

Ohranila se je tudi funkcija, ki je s klikom v ozko desno polje sistemske vrstice pomanjšala vsa okna. Zelo domiselno so razvijalci rešili izziv, ob katerem smo uporabniki ugibali, katera okna/aplikacije imamo dejansko odprte/aktivne. Te zdaj spremlja barvna črta pod ikono. Tudi številne ikone bodo v desetki videti drugače – ker pač tako uporabniki dobimo občutek, da gre za nekaj povsem novega, pa čeprav je to le spremenjena ikona za koš.

Manjših kozmetičnih popravkov so bile deležne tudi klasične rešitve. Raziskovalec je prenovljen in omogoča enostavno odlaganje map na namizje, v sistemsko vrstico ipd., prikazuje pa tudi mape in datoteke s pogostimi dostopi. Malenkost, ki pa je zelo uporabna. Ko smo se namenili preverit nastavitev ure, smo opazili, da je tudi koledar spremenil svojo podobo – menimo, da na bolje.

Brezplačna nadgradnja

Že dlje časa je znana Microsofta poteza, ki utegne privabiti ogromno uporabnikov. V prvem letu po izidu (do 29. julija 2016) bo sistem Windows 10 brezplačno na voljo za nadgradnjo s sistemov Windows 7, Windows 8.1 ali Windows Phone 8.1. Naprave, na katerih že tečeta zadnja omenjena sistema, ne bodo imele nikakršnih težav z nadgradnjo na Windows 10 – nekateri uporabniki smo obvestilo o skorajšnji nadgradnji sistema že dobili ob rednih posodobitvah in nas na prihod novih Oken opozarja ikona v sistemskem kotičku. Uporabniki sistema Windows 7 pa bodo morali preveriti, ali njihova strojna oprema zadostuje zares skromnim minimalnim zahtevam. Microsoftovi inženirji so desetko optimizirali do te mere, da bo delovala na napravah z gigaherčnim procesorjem in gigabajtom delovnega pomnilnika (za 64-bitno različico je pomnilniški prag postavljen pri 2 GB). Namestitev bo zahtevala še okoli 16 GB prostega prostora na disku, Microsoftov uporabniški račun in dostop do interneta. Z vidika strojne opreme se zdi še najbolj omejevalen dejavnik grafična kartica – ta mora podpira grafično knjižico DirectX9 ter gonilnik WDDM, a tudi to za nekaj let stare računalnike ne bo nikakršna ovira. Tako rekoč bomo lahko na Windows 10 nadgradili tudi ustrezno zmogljive računalnike, na katerih danes delujeta sistema Windows XP in Windows Vista. Pri omenjenih sistemih Microsoft žal ne ponuja preproste nadgradnje, temveč bomo morali opravili »čisto« namestitev od začetka. Še najkrajši konec bodo potegnili uporabniki (mobilnih) naprav, na katerih teče sistem Windows RT, saj ta ni nadgradljiv na desetko. Microsoft načrtuje postopno nadgrajevanje sistemov. Najprej bodo na vrsto prišli namizni in prenosni računalniki ter tablice, zatem pa še pametni telefoni, Xbox One in naprave iz sveta interneta stvari (sistemi Arduino, Raspberry Pi in podobni), kot zadnja pa Microsoftova pogruntavščina HoloLens.

Mi smo preizkusili eno zadnjih predoglednih različic. Čez mesec dni bo na voljo že »prava stvar«.

Mi smo preizkusili eno zadnjih predoglednih različic. Čez mesec dni bo na voljo že »prava stvar«.

Windows 10 bo na voljo v kar sedmih različicah, in sicer Home, Professional, Mobile, Enterprise, IoT (internet stvari), Mobile Enterprise ter Education. Windows 10 Home in Professional bosta na voljo za brezplačno nadgradnjo uporabnikom z ustreznimi licencami Windows 7 ter Windows 8.1. Uporabniki, ki jim brezplačna nadgradnja ne pripada (npr. tisti s piratskimi kopijami ali starejšimi različicami Oken), pa bodo morali za različico Home odšteti 119 ameriških dolarjev, za Professional pa 199 (slovenske cene še sicer niso znane, a naj ne bi bistveno odstopale).

Aplikacije in aplikacijska tržnica

Windows 10 veliko stavi na aplikacije, tako lastne kot drugih proizvajalcev. Microsoft izpostavlja predvsem pogruntavščino Universal App Platform (UAP), s katero želi razvijalce prepričati, da razvijejo aplikacije za nova Okna, saj bodo nato te delovale tako na računalnikih kot tablicah in konzoli Xbox, tako rekoč na vsaki napravi kljub različni velikosti in predvsem ločljivosti zaslona. Univerzalne aplikacije zamenjujejo aplikacije, ki so bile del sodobnega vmesnika (Metro) v Windows 8 in 8.1. Čeprav se razlikujejo od klasičnih namiznih aplikacij, lahko z njimi sobivajo.

Nova je tudi aplikacijska tržnica Windows Store. Čeprav se izid desetke hitro bliža, je očitno, da je tržnica še globoko v preizkusni (beta) različici, saj vse funkcionalnosti še ne delujejo. Je pa očitno grafično prenovljena, poleg namiznih bo premogla tudi kategorijo univerzalnih aplikacij. V teoriji tako oboje aplikacije namestimo relativno hitro, pač s klikom na prenos oziroma namestitev. Podjetjem bo na voljo celo prilagojena različica Windows Store, poimenovana Business Store Portal, kjer bodo skrbniki IT tisti, ki bodo določili, katere aplikacije bodo uporabnikom na voljo (glede na licence).

Osvežena podoba raziskovalca

Osvežena podoba raziskovalca

V sistem že vgrajene aplikacije so zloščene. Nova aplikacija za urejanje fotografij ponuja vrsto možnosti urejanja in uporabe filtrov, aplikacija za e-pošto deluje bistveno bolje kot v Windows 8. Tako kot celoten sistem Windows 10 so tudi njegove aplikacije zelo odzivne in se hitro naložijo. Zvezda med aplikacijami je seveda nov brskalnik Microsoft Edge, a o njem več nekoliko pozneje.

Za hiter preklop med aplikacijami lahko že od različice Windows 3.x uporabljamo kombinacijo tipk Alt+Tab, desetka pa uvaja že viden »trik«, poimenovan Task View. Gre za stalno ikono, postavljeno poleg iskalnega polja Cortana. Njena funkcionalnost je identična pritisku kombinacije tipk Windows+Tab, ki uporabniku prikaže pregled aktivnih aplikacij, nato pa ta z miško izbere, katero želi razširiti. Ne glede na to, ali Windows 10 uporabljamo v namiznem ali tabličnem načinu, nam je ta ikona vedno na voljo. A Task View svojo pravo vrednost pokaže šele ob rabi več namizij hkrati, pri čemer dodatna namizja ob njeni pomoči tudi ustvarimo (preprosto kliknemo ikono Add another desktop v desnem spodnjem kotu). Tako lahko lažje razporedimo in uredimo delo, če, denimo, na enem namizju delamo z dokumenti in e-pošto, na drugem pa urejamo fotografije. Naposled je tudi Windows vstopil v svet sodobnih namizij, ki jih okolji Linux in Mac OS poznata že vrsto let.

Aplikacijska tržnica bo kaj hitro polna aplikacij, posebno če bo Microsoftu uspelo prepričati razvijalce, naj na okensko platformo preselijo številne aplikacije za mobilne naprave.

Aplikacijska tržnica bo kaj hitro polna aplikacij, posebno če bo Microsoftu uspelo prepričati razvijalce, naj na okensko platformo preselijo številne aplikacije za mobilne naprave.

Aplikacije torej lahko odpremo na več kot le enem namizju, a ne moremo preklapljati med okni, ki se nahajajo na drugem namizju. Stvari so praktično ločene. Kombinacija Alt+Tab deluje le na trenutno aktivnem namizju, za preklop v drugo namizje moramo uporabiti Task View.

Upravljanje nastavitev

Aplikacija Settings, ki sta jo uvedla Windows 8 in 8.1, z namenom lažjega dostopa do nastavitev računalnika, je razjezila marsikaterega uporabnika. Ta je prej ali slej spoznal, da večjih prilagoditev z njo ne bo opravil, in se odpravil v dobro staro Nadzorno ploščo (Control Panel). K sreči jo ohranja tudi desetka. Tehnično podkovani uporabniki bomo kdaj pa kdaj zašli vanjo, povprečnemu uporabniku pa utegne ostati nevidna. Področje Settings je po novem precej širše in k sreči tudi logično urejeno v devet različnih kategorij. Vsaka kategorija ima svoj podmeni, zato iskanje ustrezne funkcije/nastavitve zahteva malce prilagajanja, saj zadeva ni tako intuitivna, kot je bilo delo z Nadzorno ploščo v starejših sistemih. K sreči lahko v področju nastavitev uporabljamo tudi iskalnik (in celo Cortano).

Delo z nastavitvami je poenostavljeno.

Delo z nastavitvami je poenostavljeno.

Iskanje in digitalna pomočnica Cortana

Polje iskanja se je iz menija Start, kjer je bivalo v Windows 7, preselilo kar v sistemsko vrstico, desno od gumba Windows. Razlog za to selitev je seveda Cortana, Microsoftova navidezna pomočnica, ki jo lahko upravljamo z glasovnimi ukazi. Lahko ji tudi naložimo opravljanje različnih nalog. Microsoft je šel celo tako daleč, da med zadetke iskanja vključi tudi rezultate svojega spletnega iskalnika Bing. Z iskalnim delom smo tako le delno zadovoljni, saj se čuti »reklamni pridih«. Če iščemo zgolj datoteko na svojem računalniku, moramo v večini primerov ponovno klikniti na možnost Search my stuff, ki se pojavi na vrhu menija. Iskanje lahko tako kot v prejšnjih različicah oken zaženemo že s pritiskom na tipko Windows in z neposrednim vnosom iskalnega pojma.

Cortana Slovencem za zdaj še ni v pomoč pri iskanju vsebin.

Cortana Slovencem za zdaj še ni v pomoč pri iskanju vsebin.

Dela pomočnice Cortane ne moremo komentirati, saj slovenščine ne pozna, dvomimo pa tudi, da se bo veliko Slovencev odločilo z njo pogovarjati v angleškem ali katerem drugem velikem svetovnem jeziku.

Brskalnik Microsoft Edge

Microsoft Edge je ime novega brskalnika v Windows 10 (razvijali so ga pod kodnim imenom Spartan). Gre za enega ključnih gradnikov novega operacijskega sistema, saj ga bo veliko uporabnikov uporabljalo kot privzeti brskalnik (lahko pa se seveda odločijo tudi drugače). Sploh zato, ker ponuja zelo veliko novosti, je pa obenem tudi očitno, da so številne med njimi še nedokončane, čeprav je brskalnik popolnoma primeren za vsakdanje delo/brskanje. Celo prenovljen logotip brskalnika s podobo Zemlje je videti nekako nedokončan.

Edge navduši s svojo zmogljivostjo, spletne strani se nalagajo resnično hitro, opazno hitreje kot pri nekaterih konkurentih. Da brskalnik potrebuje še nekaj dodelav, pokažejo grafično bolj kompleksne spletne strani, katerih prikaz ni idealen (dopuščamo možnost, da so te strani optimizirane za druge brskalnike in zato rezultat izostane). Tudi občasno »obešanje in zmrzovanje« brskalnika lahko pripišemo njegovi razvojni fazi, saj nam vsake toliko postreže z muhastimi okni in zavihki. V preizkusni različici smo še najbolj pogrešali možnost vlečenja datotek v okno brskalnika z namenom dodajanja priponke e-sporočilu ali oddaje datoteke v sistem spletne hrambe. Teh težav v končni različici seveda ne pričakujemo.

Brskalnik Edge nas je pozitivno presenetil. Kljub dejstvu, da še zdaleč ni končan, ponuja zelo dobro uporabniško izkušnjo.

Brskalnik Edge nas je pozitivno presenetil. Kljub dejstvu, da še zdaleč ni končan, ponuja zelo dobro uporabniško izkušnjo.

Večina preostalih funkcij deluje po pričakovanjih. Iskanje vsebine na spletni strani s kombinacijo tipk Ctrl+F deluje brezhibno, prav tako kopiranje in lepljenje izbranih vsebin. Brskalnik pozna celo način, v katerem lahko izdelamo zapiske, ki so nam v primeru poznejšega pregleda spletne strani v pomoč. Bralni način učinkovito opravi z odvečnimi oglasi in drugimi bolj ali manj motečimi grafičnimi elementi posameznih strani.

Prenos datotek s spleta je pregledno prikazan na desni strani brskalnika v razdelku Downloads, njegov prikaz pa lahko po potrebi vklopimo ali izklopimo prav tako enostavno, kot to storimo z zgodovino brskanja in s priljubljenimi spletnimi stranmi ali z novostjo – bralnim seznamom.

Tako kot Cortana se tudi Edge v Windows 10 zanaša na hišni spletni iskalnik Bing. Zamenjava privzetega iskalnika je v preizkusni različici še onemogočena, a je vsaj predvidena. Cortana v Sloveniji še dolgo ne bo upravljala spletnega brskalnika po našem nareku, saj nas klik na to funkcijo hitro opomni, da sodimo na nepravi seznam držav – pričaka nas namreč sporočilo: »Cortana is not currently available in your region.«

Pogrešali smo tudi podporo za razširitve brskalnika, pri katerih Microsoft obljublja veliko – celo to, da jih bodo razvijalci enostavno prenesli iz drugih brskalnikov (npr. Chrome), a o uspešnosti tega pristopa bomo očitno sodili kdaj drugič.

Druge novotarije

Preostale novosti imajo nekaj zgodovinske podlage. Večini uporabnikov bo bržkone všeč vrnitev funckije AeroSnap iz Windows 7, ki je znala dvoje aktivnih oken razporediti ob roba zaslona. To preprosto funkcionalnost so številni uporabniki uporabljali dnevno in so jo ob prenovi tudi pogrešali, saj je Windows 8 uvedel določene omejitve glede postavitve oken (izboljšano v Windows 8.1). AeroSnap v Windows 10 pa gre korak dlje. Zna namreč razvrstiti štiri aktivne aplikacije, vsako v svoj kot zaslona (od sredine, kakopak). Sledenje se bo uporabnikom prenosnih računalnikov in zaslonov z nižjimi ločljivostmi zdelo povsem neuporabno, a na preizkusnem računalniškem zaslonu z ločljivostjo 2560 x 1440 pik je bilo tako urejanje aplikacij pravcati balzam. Z višanjem ločljivosti (npr. 4K/UHD) bodo štiri sočasno odprta okna/aplikacije prišle le še bolj do izraza, zato utegne še več uporabnikov prenovljeni AeroSnap hitro posvojiti.

Prenovljena je tudi ukazna vrstica (Command Prompt). Takoj smo preverili, ali deluje funkcija kopiranja in lepljenja – v njo in iz nje in z veseljem poročamo, da je ta trn v peti končno odpravljen. Veseli tudi dejstvo, da se vsebina okna prilagodi novi velikosti, ko ga povečamo ali pomanjšamo. Saj smo vendarle čakali do 2015 ...

Windows 10 prinaša tudi nove načine prijave, združene v funkciji Windows Hello. V končni različici bodo podprti številni varnostni strojni in programski elementi, vključno z biometričnimi tipali dotika, kamere s prepoznavo obraza ali branja očesne zenice. Ti mehanizmi bodo lahko uporabljeni tako za prijavo v sam sistem kot tudi v aplikacije, spletne strani, omrežja ...

Bolj izkušenim računalnikarjem bo nasmeh na obraz narisalo celo delovanje ukazne vrstice. Ta je končno postala prijaznejša do uporabnika.

Bolj izkušenim računalnikarjem bo nasmeh na obraz narisalo celo delovanje ukazne vrstice. Ta je končno postala prijaznejša do uporabnika.

Naša sodba

Windows 10 je na poti h končnemu izdelku. Ugotavljamo, da je novi operacijski sistem že presenetljivo dodelan in z nekaj izjemami deluje zelo dobro, stabilno in odzivno. Če bo Microsoftu res uspelo prepričati razvijalce, da je Windows 10 prava platforma prihodnosti, si lahko obetamo pravcato poplavo aplikacij.

Menimo, da bo desetka uspešen operacijski sistem oziroma platforma. Ne nazadnje je precej prijazna do uporabnika, od njega zahteva tudi bistveno manjšo krivuljo učenja novosti, kot jo je osmica. Windows 10 se zdi kot prijatelj iz starih časov, s katerim dlje časa nismo bili v stiku. Morebiti se je malo poredil, si nadel nova oblačila, a je še vedno oseba, s katero je bilo vedno zanimivo preživljati čas in doživljati kaj novega. In to je lahko le dobro. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji