Objavljeno: 30.5.2017 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Junij 2017

Asus Zenfone 3 Max

Trg telefonov je danes zasičen, izdelovalci nas skorajda posiljujejo z njimi, prodajajo jih tako operaterji kot veleblagovnice. Kako v taki gneči priti do kupca? Z »diferenciacijo«, kot se reče, torej s tem, da si nekoliko drugačen. Asus, ki sicer ne sodi med nekaj največjih izdelovalcev telefonov na svetu, se je tega lotil z več modeli aktualnih telefonov Zenfone 3, ki kupce nagovarjajo vsak na svoj način. V prejšnjem Monitorju smo preizkusili dva taka modela, tokrat imamo še tretjega, model Max. Pri čemer Max (najverjetneje) označuje »maksimalno« baterijo.

Telefon ima namreč vgrajeno baterijo zmogljivosti 4100 mAh, kar je od 20 do 30 % več od nekakšnega povprečja, ki se je vzpostavilo med pametnimi telefoni. Hkrati je telefon namenjen tistim, ki za telefon ne želijo zapravljati, kar pomeni, da nizko ceno dosega tudi s precej šibko strojno opremo, ki je že po definiciji tudi varčna. Rezultat je telefon, ki ga zagotovo ne bo treba polniti vsak dan. S programom Geekbench 3 smo mu namerili 8 ur in pol delovanja, to je nekako toliko, kot smo namerili tudi Samsung Galaxy S7 Edge, ki se, energijsko gledano, tudi v praksi zelo dobro odreže.

Prav, telefon stane le 186 evrov in zdrži toliko kot S7 Edge, kako pa se obnese pri delu? Če povzamemo – malce je počasen, za zelo zahtevne uporabnike ne bo. Vgrajeni procesor premore le varčna jedra A53, pa še ta delujejo le pri 1,2 GHz, zato se malce počasnosti vendarle pozna. Pomnilnika je 2 GB, kar je dandanes minimum in ne zagotavlja vedno gladkega preklopa med aplikacijami, shrambe je 16 GB (to bo za marsikoga še dovolj).

Zaslon meri 5,2-palca, kar pomeni, da gre telefon še kar lepo v žep, je pa ločljivosti le 1280 × 720 pik, kar je danes že kar redkost. Zagotovo pa je tudi zaradi takega zaslona poraba telefona kot celote manjša kot pri konkurenčnih telefonih.

Obregniti se moramo, tako kot smo se tudi pri drugih dveh Asusih, ob programsko opremo in preobleko. Tipkovnica je nenavadna in »natlačena«, zato priporočamo namestitev zastonjske Swiftkey. Priporočamo tudi ignoriranje spletnega brskalnika Puffin (halo, kje je Chrome?), prav tako tudi mape z množico Asusovih programčkov. Če si namestite še brezplačen Nova Launcher, postane telefon programsko že kar spodoben.

Malo denarja, malo muzike, torej? Da, zato pa z zelo veliko avtonomije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji